Теодосий Спасов
Градът на музиката
май 14, 2020
пеенето
Най-истинното и честно отражение
май 22, 2020

Галерия „Джуркови“ отваря врати

галерия джуркови

Новата галерия „Джуркови“ в Старинен Пловдив ще работи като постоянна експозиция на три етажа и представя колекционерска сбирка от повече от 350 картини на художници, родени през XIX и XX век.

Красивата възстановена къща – галерия „Джуркови“ е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и изкуството тук са вплетени в изящна прегръдка, която може да възхити всеки.

Къщата е паметник на културата от ансамблово значение и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана с голямо внимание. В нея може да видите съхранен бита на градската къща от ранните години на 20 век.

Галерия „Джуркови“
Галерия „Джуркови“
Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да усетите духа на онова време.

Килимите са ръчно изработени от талантливите жени от село Костандово, които тъкат за дворци и резиденции от цял свят. 

Именно тази прекрасна къща е дом на картинна сбирка. Постоянната експозиция в галерия „Джуркови“ включва произведения на над 100 художници творили от средата на 19 век до наши дни.

Собственичката на галерията д-р Анна Джуркова посочва:

„С голямо желание сме реставрирали къщата на „Съборна“ 19, строена преди повече от 100 години. Идеята ни е галерия „Джуркови“ да бъде с познавателна, образователна и естетическа цел. Покланяме се пред таланта, трудолюбието и упоритостта на нашите художници, които въпреки времето и бита са оставили едно забележително изкуство. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на творците сме подредили хронологично, а тях самите представяме с цитати и биографии. Това е нашият реверанс към българското изкуство“. 

Галерия „Джуркови“ е подходяща, както за индивидуални, така и за групови посещения. 

Галерията е и най-новото място в разпространителската мрежа на единственото градско списание на Пловдив – Нула32. Джазовият ни брой ви очаква там!

За повече информация, може да пишете на мейл: djurkovigallery@gmail.com, във фейсбук, както и на телефон +359 879 29 39 27.

Снимки и видео: 4k studio

Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!