Как българска технологична компания инвестира в бъдещето на служителите си и средата около нас

пловдивския футбол
Призрачните декори на пловдивския футбол
14/06/2019
Защо… „Post Scriptum“?
24/09/2019
пловдивския футбол
Призрачните декори на пловдивския футбол
14/06/2019
Защо… „Post Scriptum“?
24/09/2019

Как българска технологична компания инвестира в бъдещето на служителите си и средата около нас

Споделете

Едва ли много български компании могат да се похвалят с екип от хора, които работят заедно вече 15 години. Задържането на кадри за толкова дълъг период в днешно време не е лесно начинание, особено във висококонкурентен бранш като IT сектора, в който възможности дебнат отвсякъде. 

Kомпанията СайтГраунд, лидер в уеб хостинг технологии­те на световно ниво, обаче е изключение. Освен, че печели титлата на най-добрите работодатели в България в IT сектора три години подред според независимото и анонимно проучване на AON, близо 15% от служителите й работят заедно вече над 10 години. Как ли компанията успява да спечели тяхната лоялност и да създаде вдъхновяваща работна среда, в която хората се чувстват добре и не губят интерес към работата си години наред? Вероятно всичко се крие в самото й начало. 

Историята на екипа на СайтГраунд започва през вече далечната 2004 година като съвместна идея на няколко приятели състуденти от Американския университет в Благоевград

Още в самото начало, те започват с ясната идея, че искат да създадат компания, в която да работят рамо до рамо с приятели, с които споделят общи ценности и по продукт, който вярват, че могат да разработят по-качествено от това, което дотогава се предлага на пазара. Оказва се, че с правилните хора, мечтата им успява.

В първата година екипът наброява едва няколко човека. В следващите няколко години те се фокусират върху разработването на самия продукт и на нови технологични решения за клиентите си. Освен в качествено обслужване и услуги за клиентите си, основателите от самото начало са решени да инвестират в щастието на служителите си и да изпробват иновативни решения. Те са едни от първите, които през 2006 година решават да разширят екипа си извън София и започват да търсят колеги в Пловдив, непопулярно решение за онова време поради тогава все още битуващото схващане, че технически кадри трудно се намират извън столицата. Екипът в Пловдив не само набира скорост много бързо, но и много от служителите, родени под тепетата избират да се върнат да живеят и работят в родния си град. В последствие компанията прилага този модел и към Стара Загора, убедени, че хората заслужават конкурентна работна среда и възможности за професионално развитие не само в София. 

Днес СайтГраунд расте с високи темпове и разполага с дата центрове на 3 континента, поддържа 1 900 000 уебсайта в цял свят, и има екип от над 500 човека в 4 офиса в София, Пловдив, Стара Загора и Мадрид. В ядрото на компанията все още са част от хората, започнали да преследват мечтата си заедно преди 15 години. Обединява ги подходът към работната среда и удобствата, които създават за екипа си във всеки офис - широки пространства със специален, ведър дизайн и цветове, място за почивка, игри на тенис на маса, снукър, аркадни или видео конзоли, питателна закуска. всеки понеделник за силен старт на седмицата и изобилие от витамини с плодове и зеленчуци през деня. 

С годишнината от създаването на екипа в основата на СайтГраунд тази година съвпада и построяването на чисто новата им сграда в София. Бизнес сградата с разгърната площ близо 10 000 кв. метра, ще бъде сред най-технологичните и зелени офиси в столицата. Тя притежава сертификат LEED, който покрива едни от най-сериозните екологични и енергоспестяващи изисквания в строителството. Особено внимание и 80% от инвестицията отново ще бъдат вложени в интериора на офис пространството. така че да предразполага служителите да се чувстват като вкъщи и да бъдат по-щастливи на работното място. Както и досегашните СайтГраунд офиси, новата сграда ще се отличава с креативен и модерен интериор, който е извън сивите и скучни корпоративни стереотипи. Някои от екстрите, на които служителите ще се радват, са собствен ресторант с топ шеф готвач, кътчета за спорт, отдих и игри, стая за масаж, зелени тераси и много други модерни пространства за работа и срещи.

От СайтГраунд споделят, че значителната инвестиция в нова сграда са част от философията им да инвестират в бъдещето на компанията и на служителите си, но и в развитието на средата - не само в София, а и във всички градове, в които имат офиси. Като една от единствените три компании в света, официално препоръчвани от WordPress, софтуерът, който захранва над 30% от всички страници в интернет - екипът на СайтГраунд е един от главните инициатори и организатори на WordCamp Sofiа и WordCamp Plovdiv - технологични конференции за обмяна на знания за най-популярния и широко използван софтуер за създаване на уеб страници. В следващия брой, ще разкажем повече и за екипа, който стои зад най-използваните продукти на компанията. Ще ви запознаем с Христо, който е в основата на всички големи WordPress разработки и се занимава с организацията на WordPress конференции и обучения в Пловдив и София. 

Как българска технологична компания инвестира в бъдещето на служителите си и средата около нас
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!