Място, което е „друго“

само тук
Осъзнах, че само тук се чувствам цял
08/10/2020
моят роден град
Моят роден град
09/10/2020
само тук
Осъзнах, че само тук се чувствам цял
08/10/2020
моят роден град
Моят роден град
09/10/2020

Място, което е „друго“

място
Споделете

Мария Бадева, архитект

За мен Пловдив е „дишаща хетеротопия“ – място. което по някакъв начин е „друго“ и функционира по особен начин; място, което трудно би могло да се опише с думи, а единствено да се усети.

Обичам чувството, което ми оставя, когато се разхождам из калдъръмените ти улички. Обичам пастелените цветове, които ме карат да се чувствам сякаш съм в постоянно променяща облика си картина. Обичам да откривам утопичните следи, като в палимпсест от исторически слоеве, които те карат непрестанно да преоткриваш пътеките на миналото.

Пространствените ти проявления по свой собствен начин са „други“: интензивни, несъвместими и най-вече трансформиращи. Ти си един „свят в света“ – огледален, преминаващ отвъд границите на обичайното. Настояще и бъдеще, помагащи ни да открием собственото си аз. Огледален свят, предоставящ ни възможността да разберем уникалността на собствената си култура, която може да вирее само и единствено тук.


Текстът е част от юбилейния брой на списание Нула32 - 32 причини да обичаш Пловдив

Празникът на Нула32 - триумф на списанията изобщо
5 корици за 5 години Нула32

Място, което е „друго“
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!