65 години „Михалково“ – Водата на Родопите

Кръстю Кръстев
Народът, който си направи театър
11/01/2022
Скица на театър „Люксембург“
„Да разширочаваме полето на изкуствата“
11/01/2022
Кръстю Кръстев
Народът, който си направи театър
11/01/2022
Скица на театър „Люксембург“
„Да разширочаваме полето на изкуствата“
11/01/2022

65 години „Михалково“ – Водата на Родопите

Димитър Дългъчев
Споделете

Разговор с Димитър Дългъчев – изпълнителен директор на „Михалково“ АД, председател на ТПК „Михалково“, председател на Управителния съвет на Асоциацията на безалкохолни напитки в България.

Г-н Дългъчев, през 2021 г. се навършват 95 години от откриването на извора в с. Михалково и 65 години от бутилирането на първата бутилка с естествено газирана вода в България. Как ще отбележите повода? 

Цялата 2021 г. минава под знака на тази годишнината. Щастливи сме и сме благодарни за този природен дар. Официално празникът отбелязахме на 25 юни с нашите партньори и служители. През пролетта засадихме 65 фиданки около фабриката, за да се възстанови и защити биологичното разнообразие в местността и да върнем жеста към природата, която е дарила селото с това голямо богатство – естествено газираната минерална вода. Но всъщност юбилеят е още един катализатор да работим здраво.

Още по време на първото си изложение през 1956 г. бутилираната в малка дъсчена барака в с. Михалково първа бутилка с естествено газирана вода печели медал на Пловдивския панаир. Какво е най-голямото постижение на „Михалково“ днес? 

Нашето най-голямо постижение са лоялните клиенти, които се доверяват на нашите продукти вече толкова много години. Отдаваме дължимото за успехите и на нашия екип и неговата ангажираност. Защото всеки, който работи със страст и вдъхновява колегите и партньорите си, допринася за успеха на фирмата.

1938 г. – обща снимка с присъстващите на освещаването и молебена по случай откриване на минералния извор в местността „Банята“.
1938 г. – обща снимка с присъстващите на освещаването и молебена по случай откриване на минералния извор в местността „Банята“.

Какво остана същото и какво се промени за компанията през тези 65 години? 

Качеството на нашите продукти не се променя през годините, променя се обликът на фирмата. За тези 65 години подмладихме нашето производство – с нови и високотехнологични машини и линии, нов цех, а в момента започваме да изграждаме още една производствена база. Построихме модерен Логистичен център в Пловдив, открихме чешма пред фабриката, от която тече естествено газирана вода за хората. 

Какво предстои за Водата на Родопите? 

Оптимисти сме и вярваме, че най-хубавото предстои. Важна цел за компанията е усъвършенстване на търговската структура и разширяване на пазарите – особено в регионите на Западна България, където продуктите ни ще бъдат по-активно представени. Външните пазари изискват по-различен подход – там работим с малки количества, които се надяваме да увеличим.

Голямото предизвикателство за нас е създаване на затворен цикъл за РЕТ бутилките чрез рециклиране „от бутилка в бутилка“. От 2021 година 30 процента от материала на нашите опаковки се рециклира. В момента работим по създаване на капачка, която да е неразделна част от бутилките. 

От една година използваме слънчева енергия, за да подгряваме водата, необходима за производството. В момента подготвяме проект, който ще ни даде възможност  парата, която сега добиваме от газьол, да я добиваме от биогориво – дървесен чипс. Котелът за дървесен чипс ще е снабден с пожарогасителна система  и модулиран кислороден контрол, с управление чрез интегриран екран, който ще е снабден с циклонен пречиствател за дима. Така с непрекъснатите подобрения в производството ние допринасяме за запазване на природата чиста за идните поколения. 

Планираме до фабриката в с. Михалково и изграждане на информационен център и музей на водата, както и инвестиции в нови лаборатории и административна сграда. Искаме хората да се гордеят, че са избрали „българското“ – българската минерална вода.


65 години „Михалково“ – Водата на Родопите
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!