Алан Абдала

милиони малки убийства
Един град, един фенер
09/07/2024
Топ албумите на 2024 г. досега
11/07/2024
милиони малки убийства
Един град, един фенер
09/07/2024
Топ албумите на 2024 г. досега
11/07/2024

Алан Абдала

Алан Абдала
Споделете

От звездния проект „Macrophone“ и маниакалното превъртане на песни като „Face Collector“, „Numbers“ и удостоената с международно признание за текст „Boxer“, днес слушаме Алан Абдала в съвременната космическа формация „ALI“. 


Кои групи и изпълнители са те формирали в юношеството ти?

Алан Абдала: Linkin Park, Limp Bizkit, KoRn, Papa Roach – нюметъл вълната. Започнах с тях и бързо разбрах, че има много друга музика. Логично, след това открих супер яки банди като Orgy, Deftones, Earshot, Godhead. Последва залитане към готиката и други стилове. Стигнах и до блекметъл, примерно до Gorgoroth. Всички тези банди са ме формирали. Започнах да слушам музика интензивно от късното си тийнейджърство особено когато попаднах в Macrophone. Кольо, китаристът, ме хвана за ушите, тръсна ми един кашон с дискове и каза, че това за един месец трябва да се изслуша цялото. По онова време открих и „MTV“.

Инди рок банда с IT хоби или IT специалисти с музикално хоби?

Реалността е IT специалисти с инди рок хоби. Винаги е било така, просто се кефим на тази музика и в някакъв момент имахме шанса да правим авторски песни. Много е вълнуващо да усетиш колко по-яко е да изсвириш свое собствено парче. Но определено IT – рок, хахах.

ALI - The List

„Boxer“ на „Macrophone“ спечели рок категорията на „International Songwriting Contest“. Какво е усещането да разбереш, че сред 16 000 участници, Том Уейтс, Лорд и Пери Фарел са харесали твой текст?

Знам, че ще прозвучи нескромно, но знаех, че ще се случи – парчето беше много яко! Мразя, когато трябва да изпитвам някаква тъпа скромност, само за да не обидя някого. Дори и сега, ако решиш да преслушаш всички песни в конкурса, нашето парче, независимо дали ти харесва, или не, беше най-добро. Изкефих се, че журито отсъди правилно. Почувствах се добре, защото знаех, че има справедливост и няма корупция. Това ми даде стимул и ми доказа, че наистина трябва да си скъсаш гъза от работа и жертви, за да направиш нещо качествено. 

Освен космическия футуристичен акцент, какви са темите на „ALI“?

Много държа темите ни да бъдат социалнозначими. В Macrophone беше нещо подобно, но ми се струваше, че проповядвам. Все едно трябва да кажа на хората какво да правят. Тогава беше окей, защото бях прекалено зелен и по много наивен начин пишех текстове. Но този албум е съвсем различна хава. На места е абстрактен и футуристичен, на други – право, куме, в о̀чи. Искам всичко това да бъде като слой върху тези социални теми. Искам хората да разсъждават на няколко нива – какво за самите себе си, така и за целия свят. Всичко е отражение на нас самите.

Как върви подготовката на дебютния ви албум?

Остава ни много малко – bits & chops. Албумът ще излезе тази година. Имам камари идеи за невероятно промо!

В кое световноизвестно шоу бихте искали да гостувате с бандата?

Може би при Джимитата – Фалън и Кимъл или в предаване на „KEXP“. Бихме гостували в такива, в които и любимите ни банди биха отишли. Предавания с фокус върху артиста – така той наистина печели от това, защото аудиторията на предаването е адекватна и може да оцени това, което правиш. Ако тук се покажеш при Гала и забиеш „I Come From The Future“, кой ще те гледа и оцени? Вярвам, че нашата публика не резонира с темите там, следователно няма смисъл да си губим взаимно времето – нашето и на медията.

ALI - The List

След значимия поглед върху спектъра на насилието в „Don’t Hate Me“ какво разглеждаме в „The List“?

„The List“ показва мазохизма и филмите, на които сме способни, когато сме фиксирани в нещо – връзки, работа, цели, идеи. Как лесно можем да станем като пластилин в ръцете на тези фикс идеи. Паралелно с това песента загатва и до какъв садизъм може да стигне ответната страна, когато е наясно с нашите чувства. 


Заглавна фотография: © Димитър Алексов

Антония Александрова
Антония Александрова
Тони е основател и главният виновник зад How 2 Plovdiv. Един от онези хора с неспирен копнеж да бъдат част от случващото се в града, които допринят с всичко, с което могат, за развитието му. Пише, снима, говори, слуша, мълчи, мисли (невинаги) и понякога участва в Нула32 като автор или като човека, отговорен за музиката на някой от най-готините ни афтърпартита.
Алан Абдала
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!