Април 2023 (бюлетин, бр. 20)

майка
Повече от един начин да бъдеш майка
03/04/2023
Група Ръб
Група Ръб – остро, социално, концептуално
11/04/2023
майка
Повече от един начин да бъдеш майка
03/04/2023
Група Ръб
Група Ръб – остро, социално, концептуално
11/04/2023

Април 2023 (бюлетин, бр. 20)

Споделете

Брой 20 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 07 април 2023

> ДА ВИНЧИ 16

В движение съм натрупал няколко нови книги и списания върху все по-високата купчинка за отложено четене (сякаш някога ще им дойде реда на всичките). Прочитам напосоки „Книга за Нери“ в дните на поредния политически каламбур и си мисля за умението за критично игнориране като последващо ниво на критичното мислене.

Илюстрация: Рами Хамуд
Илюстрация: Рами Хамуд

Едно от възможните определения е способност за подбор на съобщенията, на средствата и каналите, с която да си помогнем в информационния безпорядък. Разбира се, филтрите на всеки са индивидуални и подобна стратегия крие опасност от усилване на собствените възгледи и радикализиране, но, струва ми се, критичното игнориране не означава избягване на новините, а още по-активно и внимателно осведомяване. Последното – рядко е безплатно и със сигурност не идва под формата на спор с непознати или ботове във фейсбук, затова нека се пощадим. Критичното игнориране е да заложиш на селекцията, наместо на неограничения и произволен достъп, навсякъде, по всяко време. Новините без плявата. Известно е, че вниманието ни не расте пропорционално на натиска. Това, което можем да направим, е да го насочим в по-смислени посоки. „Книга за Нери“ е една от тях, особено в момента.

Панайот Стефанов


Станимира Стоянова

Life Is On!

Пред нас има глобални функции

Разговор със Станимира Стоянова, Central Upstream Planning Supervisor
Към статията

съвместна рубрика с Schneider Electric


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Тазгодишното издание на „Арт позитив“ засяга една от темите, за които чуваме най-често през последните години. Опазването на околната среда и устойчивото развитие са в центъра на изложбата, която обединява 19 артисти. Изложбата ще бъде в галерия „Капана“ до 20 април.

Националната галерия също засяга темата за екологията с изложбата „ЕкоДизайн“, която представя мебели и предмети, изработени от рециклирани материали или устойчиви технологии. Тайната съставка в изложбата е италианското усещане за дизайн, живот и изкуство, на които можем да се насладим в Квадрат 500 до края на месеца.

Софийски арсенал пък предлага нов поглед към една от групите за съвременно изкуство от 1990-те. „АрхивНО“ ни връща към акциите и пърформансите на сдружение „Изкуство в действие“. Изложбата е съпроводена от пърформанс програма, която се концентрира върху основните теми в изкуството на сдружението.


кино

от Мартин Касабов

Немският режисьор Фолкер Шльондорф, носител на „Оскар“ и „Златна палма“, е по-известен с адаптациите си по романи от 1970-те, като някои от най-популярните му филми са по „Тенекиеният барабан“ на Гюнтер Грас и „Изгубената чест на Катарина Блум“ на Хайнрих Бьол. Освен това е бил асистент на легендарни френски режисьори, като Луи Мал и Жан-Пиер Мелвил. През последните пет години обаче Шльондорф изоставя художественото и се насочва към документалистиката.

Такъв е и последният му филм „Повелителят на горите“, който предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, посредством който се преборва с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. От този петък филмът ще може да бъде видян в „Lucky Дом на киното“


литература

Какво се случва, когато един от най-големите ни поети от миналия век – Иван Теофилов, опазил чиста поезията си през „тоталитарния ни хал“, разговаря с един от големите ни съвременни романисти – Георги Господинов, който във всяка книга търси начин да осмисли пукнатините на времето и наследството от миналото? Получаваме прекрасна книга, посветена на радостта от езика.

Книга-разговор, която припомня за изгубени времена и животи. Кореспонденцията протича от края на януари 2021 г. и свършва през „тревожната есен“ на 2022 г. Между пандемия и война е заключена тази, близка до епистоларния роман, книга. В нея се промъкват боси детски спомени, художници, театри, преводачи и редактори от списание „Пламък“, както и родният Пловдив. Спасителна книга за тревожно време.


театър

от Катерина Георгиева

Разбира се, че всеки уважващ себе си пловдивчанин ще трябва да отиде на премиерата „Едип и пророците“ на 10-ти и 11-ти април в Драматичен театър-Пловдив. Защото пловдивчани обичат Диана Добрева и Александър Секулов, защото им писна да гледат криминални сериали, в които българинът е прецакан, защото иде пролет и е време за митология, за поезия, за ритмично връщане към архетипите на собствените ни демони. И защото всички ще отидат. А ние знаем, че на театър хората обичат да бъдат виждани от другите хора. Такова социално-зрелищно изкуство е той. А и не на последно място – Константин Еленков (син на Диана Добрева) и Диана Добрева (майка на Константин Еленков) ще играят син и майка.


музика

от Антония Александрова

Сезонът за събития на открито настъпва! През април ни очакват интересни неща както в клубна, така и в градска среда. Днес стартира Великденски Базар Капана. Акустични концерти и любими диджеи съпътстват 10-те дни на изданието и ще се погрижат за доброто настроение в централната част на града. 

Над 1000 свещи ще озарят Бунарджика на 19.04 за джаз концерта на Боби Вълчев и Биг Бенд Пловдив. Символично обвързан с Деня на Земята на 22.04, концертът носи посланието за духовното възвръщане към доброто, обичта и топлото отношение към най-близките ни и отговорността към майката Земя.

Само ден след това, на 20.04, предстои откриването на новата фестивална територия на открито – Plovdiv Stage Park в подножието на Младежкия хълм. Следете подробности за събитието тук.

На 22.04 в Rock Bar Download пристигат Hellion Stone & Soundprophet, които ще представят авторската си музика в съвместния концерт.

Отскачаме до София, където на 27.04 експерименталната петорка ТДК ще представи новия си албум „Неместа“ в НДК. Дългоочакван труд, който дoстигна дори до вниманието на The Needle Drop (стискайте палци да направи рецензия).

Завършвам с две събития от програмата на Bee Bop Café. На 28.04 ексцентричният Иво Димчев гостува в клуба, за да представи многоизмерното си шоу „БеГе Раз Два Три“, а само ден след това, бургаската пост-гръндж банда Lek City Case ще направи промо на своя нов албум „Seven“. Ще се видим там!


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Април 2023 (бюлетин, бр. 20)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!