Архитектурен паметник или сергия с евтини китайски стоки?

Докато Вайда спеше
08/05/2023
Старецът и морето в Пловдив
13/05/2023
Докато Вайда спеше
08/05/2023
Старецът и морето в Пловдив
13/05/2023

Архитектурен паметник или сергия с евтини китайски стоки?

градски проблеми
Споделете

Ярки цветни светлини се спускат над градските хълмове и изпълват нощта с блясък и приказна вълшебност. Пурпурни облаци плуват във въздуха, озарени от синьо сияние. Жълтите камъни по върховете блестят в розови нюанси, а тревата между тях зелеене като пролет в райската градина…

Много обичам да ходя на Сахат тепе. Както през деня, така и през нощта. Една вечер с изненада открих, че емблематичната за града часовникова кула е добила невероятната способност: да свети в различни неонови цветове. Като към всяко ново нещо от градския пейзаж, подходих с любопитство и дълго наблюдавах смяната на цветовете. Определено имаше нещо, което ме дразнеше. Някак самият ефект на светлините създаваше усещане, сякаш по-скоро стоя пред сергия с евтини китайски стоки, отколкото пред архитектурен паметник на повече от 200 години. Замислих се и за други, по мое мнение несполучливи, нощни композиции. Оказа се, че не са никак малко. Не че мразя светлините по принцип, дори напротив, смятам, че са много значима част от вечерната картина и към тях не бива да се подхожда лековато. Дотук с това, за да не звуча сякаш само налагам едно мнение над друго. Може, разбира се, да не съм прав и просто да имам лоши естетически разбирания. Основният проблем, който искам да засегна, е друг. Връзката между градска управа и граждани е доста неразвита, ако изобщо я има. Тоест тези, които вземат решенията, и пряко засегнатите от тях, не само не работят заедно, а често си опонират. Строго централизираното управленско мислене по нашите ширини е феномен с богата традиция и доказана неефективност. Даването на повече достъп на будните и заинтересованите до процеса хем ще намали товара от плещите на малцината неспособни, хем ще донесе добри резултати за всички. Така все по-рядко значимите обществени места ще приличат на двора на съмнително забогатял човек, което в контекста на гореспоменатото, не е толкова далечна метафора.


Изпратете ни вашия отговор на въпроса „Какво не харесвате в Пловдив?“ в максимален обем от 300 думи на адрес team@nula32.bg, а ние ще дадем гласност на най-справедливите и критични мнения в следващите ни броеве.

*Гледните точки, представени в „32-та причина“, може да не изразяват редакционната позиция на Нула32.

Архитектурен паметник или сергия с евтини китайски стоки?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!