Балонът La France, полетял в небето над Пловдив

Сънища в пустинята (откъс от „Момчето, което завърза Луната за Земята“)
07/06/2024
32-та причина
Мрънкане против рекламата
20/06/2024
Сънища в пустинята (откъс от „Момчето, което завърза Луната за Земята“)
07/06/2024
32-та причина
Мрънкане против рекламата
20/06/2024

Балонът La France, полетял в небето над Пловдив

Латекоер България
Споделете

„Алафранга“ е рубрика за френската следа в Пловдив. Реализираме я в партньорство с „Латекоер“, френският производител на самолетни компоненти, който над 100 г. изпълнява проекти в областта на аероструктурите и системите за свързване. С производствен център в Радиново от 2017 г. и в унисон с философията си за смелост, съвършенство и ангажираност, „Латекоер България“ подкрепя Нула32 в разказването на истории и любопитни факти, свързани с наследството на Франция в града.


Завръщаме се във вълнуващата 1892 г., дала тласък на Пловдивския панаир с откриването на Първото българско изложение. В разгара на лятото в града пристига младият френски въздухоплавател Йожен Годар, който започва подготовка за първия полет с балон в небето над Пловдив. Изложението е открито на 15 август, а няколко дни по-късно летателният апарат La France с Годар и спътникът му Никола Генадиев на борда – политик и редактор на в-к „Балканска зора“, се понася от Дановия хълм. Излитането е посрещнато с огромен възторг от събралата се тълпа. Паметното събитие ознаменува началото на гражданската авиация в България изобщо.

Годар, когото Генадиев описва като „28-годишен момък, красив и симпатичен, остроумен като парижанин, сърдечен като французин и сериозен в работата си като немец“, извършва още 24 издигания с 27 пътници за общо 75 дни в Пловдив. По-късно лети още в Кайро, Александрия, Лисабон и Дюселдорф, но никога не забравя престоя си край Марица. Тук Годар получава високи отличия, а княз Фердинанд му оказва специална чест като собственоръчно му връчва почетния знак „Кавалер на ордена „Св. Александър“. В Париж въздухоплавателят обнародва в брошура издиганията си с балон по време на Първото пловдивско изложение.

Десетилетия по-късно балонът La France още се рее в спомените, за да се превърне в лого на Пловдивската обществена телевизия „Тракия“. С тази позабравена, но значима история във въздуха край тепетата започва дългата традиция на Пловдив в авиацията. Традиция, която и до днес носи заряда на българо-френското сътрудничество.

Латекоер България
Латекоер България
Френският производител на самолетни компоненти, който над 100 г. изпълнява проекти в областта на аероструктурите и системите за свързване. С производствен център в Радиново от 2017 г. и в унисон с философията си за смелост, съвършенство и ангажираност, „Латекоер България“ подкрепя Нула32 в разказването на истории и любопитни факти, свързани с наследството на Франция в града.
Балонът La France, полетял в небето над Пловдив
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!