Чистота на публичните пространства

инфраструктура пловдив
Възелът на инфраструктурата
08/10/2021
коритото на Марица
Постоянно замърсеното корито на река Марица
13/10/2021
инфраструктура пловдив
Възелът на инфраструктурата
08/10/2021
коритото на Марица
Постоянно замърсеното корито на река Марица
13/10/2021

Чистота на публичните пространства

Ласка Ненова
Споделете

Ласка Ненова, основател на сдружение „БГ Бъди активен“

При вашата покана за участие в този брой доста се зачудих дали да приема. Не мисля, че съм правилният човек, който да изрежда нещата, които не обича в Пловдив, защото аз обичам… Не, аз обожавам Пловдив и всичко в него. Не че няма 32 неща, на които се дразня, но предпочитам да гледам от конструктивната страна на нещата – ако не го харесвам работя, за да го променя. Не съм от тези хора, които аз наричам „Фейсбук активисти“ – активни само онлайн и пасивни, когато трябва да се бачка. Но да кажем, че едно от нещата, които ме дразнят, е нивото на чистотата на публичните пространства: паркове, улици, детски площадки, междублокови пространства, но това е и едно от нещата, които се опитвам да променя, заедно с екипа на сдружение „БГ Бъди активен“, на което съм основател.

Ето и пример как конструктивно се справяме ние с желанието си за по-красива и чиста среда: през 2019 г., когато Пловдив бе Столица на културата, разписахме проект „Аз, Ти, Пловдив!“ с основно послание Културният град е град #БезОтпадъци. Много често след големи събития пространствата, които са използвани или около самото пространство, изглеждат доста некултурно – зарити с отпадъци. А когато говорим за култура, рядко си спомняме, че „култура“, не е само колко често “консумираме” култура, а че културата отразява и отношението на хората към града. Това е само един пример на нелюбов, превърната в гняв, и след това този гняв е преработен в конструктивна енергия. 

Това е моето послание към всички четящи този брой – за тези 32 неща, които не харесваме в Пловдив. Дори да не са 32 неща, дори и  едно да е, нека да превръщаме раздразнението в конструктивно действие. Както в „БГ Бъди активен“ си повтаряме #ПромянатаВъзможна


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Снимка © Виолета Апостолова


Чистота на публичните пространства
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!