инфраструктура пловдив
Възелът на инфраструктурата
октомври 8, 2021
коритото на Марица
Постоянно замърсеното корито на река Марица
октомври 13, 2021

Чистота на публичните пространства

Ласка Ненова

Ласка Ненова, основател на сдружение „БГ Бъди активен“

При вашата покана за участие в този брой доста се зачудих дали да приема. Не мисля, че съм правилният човек, който да изрежда нещата, които не обича в Пловдив, защото аз обичам… Не, аз обожавам Пловдив и всичко в него. Не че няма 32 неща, на които се дразня, но предпочитам да гледам от конструктивната страна на нещата – ако не го харесвам работя, за да го променя. Не съм от тези хора, които аз наричам „Фейсбук активисти“ – активни само онлайн и пасивни, когато трябва да се бачка. Но да кажем, че едно от нещата, които ме дразнят, е нивото на чистотата на публичните пространства: паркове, улици, детски площадки, междублокови пространства, но това е и едно от нещата, които се опитвам да променя, заедно с екипа на сдружение „БГ Бъди активен“, на което съм основател.

Ето и пример как конструктивно се справяме ние с желанието си за по-красива и чиста среда: през 2019 г., когато Пловдив бе Столица на културата, разписахме проект „Аз, Ти, Пловдив!“ с основно послание Културният град е град #БезОтпадъци. Много често след големи събития пространствата, които са използвани или около самото пространство, изглеждат доста некултурно – зарити с отпадъци. А когато говорим за култура, рядко си спомняме, че „култура“, не е само колко често “консумираме” култура, а че културата отразява и отношението на хората към града. Това е само един пример на нелюбов, превърната в гняв, и след това този гняв е преработен в конструктивна енергия. 

Това е моето послание към всички четящи този брой – за тези 32 неща, които не харесваме в Пловдив. Дори да не са 32 неща, дори и  едно да е, нека да превръщаме раздразнението в конструктивно действие. Както в „БГ Бъди активен“ си повтаряме #ПромянатаВъзможна


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Снимка © Виолета Апостолова


Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!