Декември 2022 (бюлетин, бр. 16)

теодор ушев
Златно сечение в криво огледало
30/11/2022
Най-четеното на nula32.bg през 2022 г.
22/12/2022
теодор ушев
Златно сечение в криво огледало
30/11/2022
Най-четеното на nula32.bg през 2022 г.
22/12/2022

Декември 2022 (бюлетин, бр. 16)

Споделете

Брой 16 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 02 декември 2022

ДА ВИНЧИ 16

Влизаме в декември с мисълта за поредната странна година, която, за щастие, скоро ще оставим зад гърба си. За момента обаче ще отложим равносметките, защото в седмиците до Коледа се постарахме да създадем поне още няколко повода да се срещнем със списание в ръка.

Докато чакаме на полусъединител любимото обаждане от печатницата, че новият брой е готов, бързаме да поканим приятелите на Нула32 в София на дълго отлаганото ни гостуване там. Завръщаме се на жълтите павета (но само за ден!) на 16.12, петък, в уютното пространство за кафе и еклери на Coffee Syndicate на ул. „Московска “ №3, където ще ви очакваме с купчини списания и подбран мърч между 16 и 20 ч. Последното събитие на Нула32 в София – премиерата на №17 Post Scriptum – беше преди повече от три години, затова вече сме нетърпеливи да наваксаме качествено.

Илюстрация: Рами Хамуд

На следващия ден сме обратно в Пловдив на импровизирания ни поп-ъп в бар „Пощата“, който започва от 14:00 ч. и ще свърши в 19:00 ч. или по-скоро… Когато е нужно. Вечерта ще продължи със специални гости, които ще обявим малко по-късно. Казано иначе – save the date за коледното ни събиране на 17.12, ще има изненади.

Междувременно, обърнете внимание на препоръките от авторите на Нула32. Изборите им си заслужават в иначе безумно шумния и рекламен декември.

Панайот Стефанов


Life Is On!

съвместна рубрика с Schneider Electric

В новото издание на съвмeстната ни рубрика с Schneider Electric имаме удоволствието да разговаряме с Елена Ватрачка, генерален мениджър „Човешки ресурси“. Разпитваме я за нейното начало в компанията и за трансформациите и иновациите като единствената непреходна ценност на Schneider Electric.

Четете пълния ни разговор в статията „Да управляваш кариерата си“


визуални изкуства

от Камелия Гарева

В изложба в пловдивската галерия U PARK се събират художници, които имат смелостта да сглобят света по един нов начин в платната си. Димитър Воденичаров и Димитър Генчев, Иван Шишков, Лора Пармакова и Станимир Видев обединяват художествените си визии, за да изместят обичайния фокус на нещата.

Друга обща изложба представя Дарик радио в Залите за временни експозиции на ГХГ–Пловдив. В „Колекция с продължение“ са изложени творби на съвременни български автори, оформили сцената на изобразителното изкуство в страната – добър повод за обобщение какво се е случило през последните 20-ина години.

А през новата седмиа, на 7 декември, в СГХГ ще бъде открита изложбата на пловдивския художник с ироничен поглед към градското и ярко присъствие в личното – Румен Гешаров. Изложбата проследява цялостното творчество на художника, дал начало на много дискусии в полето на изкуството като цяло.


кино и литература

от Мартин Касабов

Космическо пътешествие в музикалната вселена на Дейвид Боуи имат възможност да видят пловдивчани този понеделник от 18:30 ч. в Lucky Дом на киното, благодарение на кинопанорамата „Киномания“.

„Moonage Daydream“ на режисьора Брет Морген обещава да разклати калейдоскоп от концертни изпълнения и интервюта на Боуи, след което да ги пакетира в пъстра и екстравагантна мозайка, докато умело избягва капаните на жанра, по примера на своя колега Асиф Кападия („Марадона“, „Сена“).

Морген доказа, че е способен да създаде нестандартен документален филм с „Kurt Cobain: Montage of Heck“, в който бе използвана анимационна техника, която заедно с аудио записите на певеца създаде неповторимата илюзия за интимен разговор.

Почитателите на Боуи ще се насладят на редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни, като „Moonage Daydream“, „Space Oddity“, „Sound and Vision“, „Heroes“ и много други. Шест години след непрежалимата смърт на Боуи получаваме машина на времето, която не сме очаквали, но която винаги сме искали.


Преди дни от печат излезе книга за Никола Вапцаров. Само по себе си това не е никаква новина, тъй като за поета и неговите политически убеждения се спекулира често. „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ обаче се отличава със своя мащаб и фактологична обстоятелственост. В близо 770 стр. журналистката от програма „Христо Ботев“ Ивайла Александрова побира всички налични писма и документи, свързани със смъртта на Вапцаров и очертава предсмъртен портрет на големия български поет.

Заявката е за обективен поглед – работа, която трябваше да се свърши отдавна. Подобно на „Концлагерът „Белене“ 1949-1987“ на Борислав Скочев, „Оловна тишина“ разкрива безобразните лъжи, безчовечието и жестоката ефикасност на комунистическия режим. Александрова е сценарист на документалния филм „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ от 2013 г., което без съмнение говори за дългогодишния труд, вложен в настоящата книга.

Младен Влашки определя „Оловна тишина“ като „дълг към българското себепознание“, няма причина да се съмняваме в думите му.


театър

от Катерина Георгиева

Този месец захлажда и настъпва зима, което означава, че ще имаме нужда от повече адреналин да ни стопли. Ако нямате възможност да летите с парапланер или ходене до НАП, сега е моментът да гледате „Слава“ на Драматичен театър Пловдив. Представлението, освен екстремно театрално преживяване, е и шикозно сценическо пиршество за очите – прекрасна сценография, костюми и визуална среда, която е достойна за участието на някои от ревютата на VOGUE. Ще се насладите и на прекрасна актьорска игра, в която се срещат и налудничавост, и елегантност, и ярък експресионизъм. Слагайте слушалките, разпейте се добре и отивайте на театър!


музика

от Антония Александрова

След дългоочаквания концерт на Hayes & Y в НДК вчера, се връщаме на пловдивски честоти. Без никакво време за губене ви споделям, че само след няколко дни (на 6.декември) предстои жесток концерт в Rock Bar Download на гръцките стоунър машини Villagers of Ioannina City.

Празничният месец е осеян с жестоки концерти, като отново в Rock Bar Download, но на 17 декември, предстои и концертът на Odd Crew. В същата вечер обаче изборът е труден, тъй като на сцената на Bee Bop Cafe се качват инди рок бандата Stop the Schizo!

Но стига за алтернативната сцена, на 8 декември също така очакваме и акустичен концерт от виртуозния цигулар Васко Василев в Драматичен театър Пловдив.

Стягайте се, ще е дълъг месец!


избрано от магазина

коледни подаръци

Абонамент

Този месец сме подбрали някои от най-добрите ни продукти за перфектния коледен подарък в специална статия.

Може да ги разгледате тук.


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Декември 2022 (бюлетин, бр. 16)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!