Елица Сърбинова

Георги Грозев
Георги Грозев
15/09/2021
Пловдив в два нови романа
23/09/2021
Георги Грозев
Георги Грозев
15/09/2021
Пловдив в два нови романа
23/09/2021

Елица Сърбинова

Елица Сърбинова
Споделете

Познаваме Елица Сърбинова, която се подвизава и под интересното име mominoki, като автор на новата визия на Пловдив чете. Освен това Елица е и художникът, който стои зад илюстрациите към книжката с детски стихотворения на Мария Донева (ИК “Жанет 45”). Впечатлени от разпознаваемия ѝ почерк, потърсихме Елица в желанието си да научим повече за човека, който стои зад този вълшебен свят.

Коя е Елица Сърбинова?

Rainy Days © Елица Сърбинова

Човек, който се променя с времето, но упорито отказва да порасне. Обичам котки, книги, дълги разходки (в последните години за предпочитане в гора), да рисувам и анимирам смешни човечета, които забавляват приятели и непознати.

А какво означава mominoki?

Мominoki е свежо начало и всъщност означава еличка на японски. Преди известно време имах нужда да натисна рестарт бутона и се скрих уютно зад това име. Започнах на чисто с илюстрации и геройчета, които се учех в движение да анимирам. Такъв тип анонимност носи едно много приятно усещане за свобода – отпадат притесненията за очаквания, ясен стил, степен на завършеност, цветове…

Кой е любимият ти цвят?

Зелен. Харесва ми да наблюдавам нюансите на зеленото напролет. Всяка година се учудвам на тази магия все едно се случва за пръв път.

Какво ти носи той?

Най-често спокойствие и усещане за дом.

Коя е книгата, която би искала да илюстрираш?

Всъщност не съм мислила за това. Дълго работех като дизайнер на детски продукти, рисувам отдавна, но ми е трудно да се определя като илюстратор на книги. Хареса ми много работата с Мария Донева по “Нетърпение в кутия”. Самата тя е вълшебен човек, а стиховете ѝ ми влязоха под кожата мигновено. Докато работехме заедно се разбирахме буквално от половин дума – такова “кликване” носи чиста радост.

Каква песен смяташ, че върви най-много с твоите илюстрации?

Някои от “по-тъмните” рисунки са със саундтрак от Jóhann Jóhannsson, но пък смешните човечета се чувстват добре с Happy на Pharrell Williams.


Защо... 32 причини да не обичаш Пловдив?


Камелия Гарева
Камелия Гарева
Филолог, меломан, фланьор, колоездач и любител художник в търсене на себе си. Когато се присъединява към екипа на Нула32, Камелия дори не подозира колко голяма загадка ще се окаже родният ѝ Пловдив. Сега мечтае един ден да успее да го превъплъти в езика на думите, а дотогава я намираме заровила нос в книгите.
Елица Сърбинова
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!