Умната фабрика на Schneider Electric стана „Фабрика на годината“

партньори нула32
Какво се случи за Нула32 през 2022-а?
29/12/2022
Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)
06/01/2023
партньори нула32
Какво се случи за Нула32 през 2022-а?
29/12/2022
Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)
06/01/2023

Умната фабрика на Schneider Electric стана „Фабрика на годината“

Мартин Йорданов © Капитал
Споделете

В оспорван маратон иновативното предприятие за прекъсвачи се отличи сред шест финалисти.

На церемония на 8 декември предприятието за автоматични прекъсвачи „Шнайдер Електрик България“ в Пловдив завоюва първото място в конкурса „Фабрика на годината. Той е организиран от „Капитал“ в партньорство с Община Пловдив и Trakia Tech. Крайният победител измежду шестте финалисти беше избран от независимо жури, като пловдивското предприятие ще носи титлата до следващото издание на конкурса през 2023 г.

„За „Шнайдер Електрик България“ отличието „Фабрика на годината“ е изключителна чест – за завода в Пловдив и за колегите в София, с които работихме неуморно тази година, за да доставяме устойчивост в няколко направления – технологии, иновации и енергийна ефективност. Хората в екипите ни са онзи значим ресурс, който продължаваме да развиваме и който има водеща роля в Индустрия 4.0.“, сподели на церемонията директорът на Умната фабрика Мартин Йорданов. „За нас тази награда е поредното потвърждение, че развивайки хората, развиваме иновациите и бизнеса устойчиво“, допълва още той.

Още през 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получава Smart Factory сертификат.

Това е най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Над 70% от процесите в него са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии. В момента заводът има персонал от около 800 души, а административният състав е не повече от 7%.

Умната фабрика на Schneider Electric © Schneider Electric

Един от проектите, които „Шнайдер Електрик България“ представи по време на конкурса, е за
самообучаващ се контрол върху качеството на спойките за прекъсвачи Debora. На ключови места за производството са инсталирани около 20 самообучаващи се камери, които разпознават евентуални дефекти. За контрол на качеството се прилагат решения на базата на технологията „дълбоко обучение“ (deep learning). Машинното самообучение се използва и за прогнозна поддръжка, а това може да спести значителни разходи.

Дигиталните инструменти, които Умната фабрика в Пловдив прилага, са глобални, като немалка част от разработките са създадени именно в България.

Това е и един от основните показатели за високото професионално равнище на целия екип в завода в Пловдив. На хората от него са предоставени отлични възможности за професионално развитие.

Тази година Schneider Electric обяви началото на инвестиционен проект за развитието на Умната фабрика с цел разширяване на сградата на завода с 3000 кв. м и увеличаване на производствените мощности. Предстои създаването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, с които общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%. Като част от проекта ще бъде изградена и първата в България иновативна система за геотермална енергия. Макар че и в момента компанията използва природен газ само по няколко месеца през зимата, инсталацията ще я направи изцяло независима от горивото и ще намали въглеродния отпечатък от дейността ѝ. Разширението на производството е в отговор на по-голямото търсене и увеличения обем на поръчките към българското предприятие. Към настоящия момент в завода на Schneider Electric в Пловдив се произвеждат над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно.


Още за Schneider Electric от Нула32 четете тук:

Да управляваш кариерата си

Мартин Йорданов е новият директор на Умната фабрика

Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric независима от природен газ


Заглавна фотография: Мартин Йорданов © Капитал

Schneider Electric
Schneider Electric
Лидер в дигиталната трансформация и енергийните решения и най-добър работодател на България за 2022 г., Schneider Electric е сред основните рекламни партньори на списание Нула32.
Умната фабрика на Schneider Electric стана „Фабрика на годината“
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!