Февруари 2023 (бюлетин, бр. 18)

Schneider Electric България се включва в„Технологии в бара“
03/02/2023
петър манолов
В себе си всеки има небе
07/02/2023
Schneider Electric България се включва в„Технологии в бара“
03/02/2023
петър манолов
В себе си всеки има небе
07/02/2023

Февруари 2023 (бюлетин, бр. 18)

Споделете

Брой 18 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 03 февруари 2023

ДА ВИНЧИ 16

Кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на Милчо Левиев в Пловдив, съобщиха от общината. (...) Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев, като по идея той ще е седнал, свирещ на пиано, монументът ще е в естествени размери.

Представям си бъдещия паметник на маестрото и се сещам за историята, която той разказва във филма Дъждовен ден. Млада журналистка му зaдала въпроса като какъв се определя – като българин или като евреин, на което той отвърнал, че се чувства филибелия. А това какво е?, попитала в недоумение журналистката отсреща, при което музикантът отговорил, че щом не знае, няма как да се осъществи интервюто.

А това какво е?“ продължавам да питам и аз, макар и след 30 броя на Нула32. Понякога си мисля дали не е просто лакърдия в заблуда на противника? Във всеки случай, ще ми се филибелийският дух да има повече общо с таланта, свободомислието и антиконформизма, които описват пътя на Левиев, и по-малко с провинциалните хитрости, с които си служат първите хора на Пловдив днес.

За щастие, изглежда и все по-голяма част от обществото смята така. Поредицата от протести от миналата есен насам ясно декларира нетърпимостта към начина, по който се управлява града, и говори за гражданство, готово да тегли майната на всеки злоупотребил с доверието на хората. Да му тегли майната, така както го направи и самият Милчо Левиев, когато се отказа от званието Почетен гражданин на Пловдив, обиден на политиците, които утре ще позират за снимка пред паметника му.

Панайот Стефанов


Life Is On!

Schneider Electric България се включва в„Технологии в бара“

съвместна рубрика с Schneider Electric

Февруарското издание на формата се провежда съвместно от ПАРА, Schneider Electric и B2N Additive Manufacturing Ecosystem София, 1 февруари 2023 г. На 9 февруари (четвъртък) в Пловдив ще се проведе новото издание на „Технологии в бара“, организирано от Професионалната организация по роботика и автоматизация (ПАРА) съвместно с Schenider Electric и B2N Additive Manufacturing Ecosystem

Четете повече в статията тук.


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Най-краткият месец звучи почти като обещание за пролет. И докато чакате все още леденият вятър да затихне, да цъфнат дърветата или пък се чудите къде да празнувате заветното 14-то число на месеца, ето и акцентите в изложбите през неуловимия февруари.

Градска художествена галерия – Пловдив ни представя картините на Кольо Мишев директно „от ателието“. Изложба отражение на месеца – минималистична, фина и изящна.

За контраст Националната художествена галерия ни въвлича в приказния свят на Любен Зидаров, който ни напусна в началото на тази година. Като че ли тези изпълнени с цвят и живот илюстрации са това, от което се нуждем в средата на сивите дни. А и като напомняне, че изкуството е и живот след смъртта.


кино и литература

от Мартин Касабов

Разнообразието в българското кино продължава и тази година. Драматичният филм с топло сърце „Майка“ на Зорница София отдава почит към Елена Панайотова и нейната работа с детски театър в България и Африка. Историята започва в Широка лъка и стига до Найроби, за да ни разкаже, че има повече от един начин да бъдеш родител.

След сериозния фестивален успех на дипломния си филм „Мила от Марс“ (2004), Зорница засне „Воевода“ (2017), който, за съжаление, по качества може да се нареди до голяма част от творчеството на Максим Генчев. Въпреки това във всеки един от проектите ѝ личи отношението към независимия женски образ.

„Майка“ не е изключение, но е сериозен завой в правилната посока. Големият плюс е, че основна част не е снимана в България, отсъстват и познатите родни лица от театъра. Тази екзотичност позволява да се прикрият някои драматургични недъзи, които все пак го отдалечават от това да бъде наистина чудесен филм.


През 2018 г. бившият руски таен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени със смъртоносен невротоксин. Намират ги в критично състояние на пейка в британски парк. Историята за това кой е виновен и как е разработена тази отрова, пленява руския автор Сергей Лебедев. Резултатът е „Дебютант“.

В центъра на романа е химикът Калитин, обсебен от разработването на смъртоносна, и непроследима отрова. Той е погълнат от вина за смъртта на съпругата си, първата случайна жертва, след която е имало още стотици. Калитин дезертира от Съветския съюз, за да прекара последните си години на Запад, но двама руски тайни агенти са изпратени да го убият.

Чудесно време да прочетете „Дебютант“ на Лебедев, тъй като авторът гостува в България в края на февруари, по покана на издателство „Кръг“. Книгата пасва превъзходно и с номинирания за „Оскар“ документален филм „Навални“, който можете да гледате в HBO Max.


театър

от Илия Димитров

„Солунските съзаклятници“ – пиесата на Георги Данаилов, поставена на сцената на Драматичен театър – Пловдив от режисьора Стайко Мурджев, ни среща със светлите съзнания на „Гемиджиите“ през мрачните години от началото на 20 век. Историческият разказ за бомбените атентати в Солун в подкрепа на българската кауза в Македония се преплита с екзистенциалния катарзис на младите революционери, обрекли младостта си на безвремието. Свободата и животът, честта и безчестието са само част от проблематизираните категории, към които постановката посяга, едновременно класически и модерно, за да ни припомни, че, въпреки историческите повратности, свободният човек винаги ще взривява стени и ще руши, предимно себе си.

„Солунските съзаклятници“ може да гледате на 7-ми и 22-ри февруари на сцената на Драматичен театър – Пловдив.


музика

от Антония Александрова

С топли вести от южната ни съседка Гърция стартира днешното ми включване! На 11.02.23г. в Bee Bop Café пристига рок бандата Deaf Radio. Музиката им умело варира от стоунър рок през псайкъделик. В последния си албум, момчетата разчитат на повече електронни елементи и синтезатори, впускайки се в дебрите на синтпопа с нотки на ню уейв. А веднага след концерта, нощта ще продължи под звуците на XRaydio.

В същата вечер на 11.02.23г. Club VOID посреща Reactrance за едно незабравимо приключение в света на псайкъделик и псай-транс музиката.

Измежду всички събития през февруари, няма как да не споделя и за предстоящия концерт на група МОЛЕЦ в Club Pasha на 17.02.23г. Дуото, което или всички много харесват, или категорично отричат, макар да се е случвало наум да си припеят “Хайде викай ме по име…” един-два пъти. Може би спадат в категорията “guilty pleasures”, може би не, оставям това във ваши ръце и продължавам нататък.

Отново в Bee Bop Café, но на 18.02.23г., ще можете да чуете легендарните Les Animaux Sauvages на живо. Любими с пост-пънк електронното си звучене и edgy текстове, Насо Русков и компания ще вдигнат клуба на крака!

Тъй като месецът на виното и любовта се оказва по-скоро клубен тази година, използвам възможността да споделя и за едно интересно събитие от програмата на Петното на Роршах. На 25.02.23г. български музикант, участващ в творчеството на изпълнители като Лили Иванова, Любо Киров и Графа - Ангел Дюлгеров, ще застане зад пулта, за да ни поведе на пътешествие по стъпките на историята на култовото заведение!


избрано от магазина

Джазовия брой

Какво е джазът? Естетика, манталитет, свободомислие?! Импровизация, отношение към света и времето, стремеж непрекъснато да търсиш? Или просто един труден за разбиране стил, останал встрани от популярната представа за изкуство, но може би – една от най-висшите му форми...

>> Към магазина


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Февруари 2023 (бюлетин, бр. 18)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!