Градски скелети

Къщата на Исмаил бей 1901 г.
Хронология на една мечта
26/10/2022
Емет Коен
Емет Коен – джаз в бъдеще време
02/11/2022
Къщата на Исмаил бей 1901 г.
Хронология на една мечта
26/10/2022
Емет Коен
Емет Коен – джаз в бъдеще време
02/11/2022

Градски скелети

кино Космос
Споделете

„Обектът „Кино „Космос“ е временно затворен. Ако това е грешно, можете да предложите редакция.“ (1)

Да, грешно е и настоятелно предлагам редакция! 

Кино „Космос“ е просто най-явният симптом на своеобразната архитектурна „чума“, която поразява Пловдив от десетилетия. Знаете за какво говоря.

Наслаждавате се на урбанистична идилия в знойна лятна нощ – нагорещеният бетон отразява едновременно ехото от песента на щурците и жълтеникавото отражение на енергоНЕспестяващите улични лампи, а вие, напук на всички предупреждения за „токсичния град“, дишате дълбоко и се зареждате с енергията, необходима ви до следващата петък вечер. И тогава се появяват те – архитектурните „скелети“ – агресивно тъмните петна сред пейзажа – сякаш черни дупки, заплашващи да погълнат малкия ни градски космос.

За всеки от „скелетите“ градът си има обяснение и история – за призрачните цитадели на деветдесетарската разруха – „музея“ до „Понеделник пазара“ и кацналото над него „Гръцко училище“, за „Стайновата къща“ и за все още зеещата огромна дупка на „Митрополит Панарет“. 

Но за киното ме боли най-много – защото, както винаги става, нещата са лични. В една дъждовна пловдивска вечер (отново през 90-те) именно там изгледах първия си филм. Ето защо с трепет посрещнах усилията на хората, които опитаха да му вдъхнат живот отново. И с дълбоко разочарование наблюдавам как вълните на ентусиазма и добрите им идеи вече над десетилетие се разбиват във вълнолома на административните обструкции и… сякаш в „айляшката“ апатия на останалата част от градското общество. Общество, което някога ме въодушеви със спонтанната си и категорична реакция срещу посегателствата спрямо „Тютюневия град“, който все по-упорито и умишлено е свеждан до един от въпросните градски скелети. Но дори и в този случай колективната гражданска енергия избухна като вулканична магма, но точно така изстина, докато с казуса се занимаваха институциите, чието решение явно е 6-годишното стърчене на ламаринените ограждения на „Иван Вазов“.

(1) Цитат от информационното каре, което Google предоставя при търсене на ключовите думи „Кино „Космос“ Пловдив.


Още от рубриката „32-та причина“:

Напоследък си представям Пловдив...

„Това е невъзможно тук!“

Артистичният еснафлък

Четете и броя „32 причини да не обичаш Пловдив“ тук.


Заглавна фотография: © Нула32

Огнян Янков
Огнян Янков
Адвокат, който, сред страниците на списанието, търси своето бягство от сковаващите шаблони на правния език. Запленен (понякога болезнено) от историята, благодарение на Нула32, той си дава сметка, че тя не е алтернатива на настоящето, а просто средство за проектиране на бъдещето.
Градски скелети
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!