Тежкото, неподатливо ядро

По пътя на субкултурите
23/06/2016
Alternative на бялото знаме
07/07/2016
По пътя на субкултурите
23/06/2016
Alternative на бялото знаме
07/07/2016

Тежкото, неподатливо ядро

Споделете

Първият път, когато попаднах на хардкор концерт, бях сравнително малък. Беше случайно и не съм имал каквито и да е очаквания, дори не знаех къде точно съм. Първото ми впечатление беше, че тия пичове крещят наистина много. Дори повече от познатите ми метъл банди. Второто, което научих, беше да стоя по-далеч от кръга пред сцената, за да не изям някой лакът съвсем случайно. После осмислих цялата картина и разбрах защо го правят. Те бяха съвършено свободни. И искаха да го извикат силно, на целия свят, да предадат свободата си на другите, да изкрещят онова, което не им харесва. Да бъдат такива, каквито са – истински, в собствения си свят, със собствените си проблеми и решения. Бяха внедрили живота си в музиката, която правеха. Те бяха хардкор – тежкото, неподатливо ядро.

Особено характерно за тази субкултура е нейната хибридност, която не я слага нито при пънка, нито при тежкия метъл. Оттук и външния вид на хардкор момчетата и момичетата запазва правото си да бъде най-разнообразен. Не можем да говорим за определени дрехи или марки. По хардкор концертите виждаме хора както с дълги коси, така и с голи глави, с ризи или тениски, с кожени якета или суичъри, с кецове или кубинки. Безспорно тотален хит са и брандираните тениски с логото на различни банди. Мисля, че не се сещам за родна хардкор банда, която да няма уникални свои тениски, а някои изпъкват с особено оригинален дизайн и послание. Една от най-известните пловдивски хардкор банди – Delate, с които ще ви запознаем малко по-късно, имаха тениска с „Жигула“, чиято емблема беше гербът със седемте тепета. Във вечния град си имаме и градски хардкор мърч La Famiglia, трябва да им видите тениските!

Макар корените му да са някъде из американските квартали, хардкор пънкът успява да се зароди от самосебе си и по пловдивските улици. Едни млади хора започват да изпитват нуждата да се разграничат от сивата маса, да бъдат приети сред свои, да се обединят около мислите си, около гнева и свободата, да се спасят по свой собствен начин. Ученическите търсения събират и момчетата от Delate. Разговаряме с техния вокалист – Мишо, за началото, за пречките, за хардкора и хората му под тепетата. Искрата им да се занимават с хардкор пламва след концерт на Suicidal Tendencies през 2000 г. Две години по-късно учениците и приятели се събират под името Delate. 16 години след това те вече са били на една сцена с големите имена в хардкора - Madball и Sick of it all. През годините търпят няколко промени в състава, което е нормално за такъв период от време. Момчетата порастват и ангажиментите извън бандата започват да стават все повече, но това не им пречи да записват, да репетират и да пълнят, за съжаление, малкото клубове и сцени в града, подходящи за концерти. Твърдят, че се опитват не просто да се забавляват, а и да предават послание от сцената. В текстовете на песните им намират място както забавни и леко просташки сюжети, така и ежедневните проблеми на обикновения живот. Те са на сцената и пеят, дори и един човек да се вслуша в тях, да се почувства по различен начин, това пак е успех. Споделят, че не обичат крайностите и преди всичко са айляци, които правят музика за онова, което ги вълнува.

IMG_0469

Преди Delate, бандата Nothing Left участва в първите концерти в Пианото в Стария град в първата година на новия век и са сред основоположниците на хардкора в Пловдив. Вече несъществуващият клуб „Пъзела” пък години наред е средище на едни от най-мощните хардкор концерти не само в Пловдив, а и в страната. В наши дни концерти и много агресивни танци се случват предимно във Fabric, Stage 51, доскоро съществуващия Copa Kapana, а Грамофона нерядко разтърсва Главната от шумни хардкор партита.  Други важни банди, които дават своя принос в хардкор сцената под тепетата са Взрив, Резервен План, Start Today, Развод, DFTS, DFTS и други банди, някои от които макар да са спрели своята дейност, оставят лептата си в родната хардкор сцена, която е едно голямо семейство, истинско и неподправено.

И макар през годините някои хора да спират да посещават концертите, да се впускат по неведомите житейски пътища, да емигрират и да се пръсват по света, хардкор ядрото в Пловдив  ще е винаги тук. Истински, без следа от фалш, пълни с енергия, със своя живот и своите проблеми, готови да ти помогнат и на теб, стига да ги чуеш. Влез в погото, падни, ще има кой да те вдигне!


Снимки: La Famiglia

Илия Димитров
Илия Димитров
Роден в Пловдив в горещия юли на 1995 година. Завършва Българска филология в Пловдивския университет в търсене на една единствена дума. В Нула32 се опитва да докаже, че геният на мястото е по-силен от хората, че всичко може да бъде и друго, че нещата са най-хубави, когато не се говори много за тях.
Тежкото, неподатливо ядро
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!