Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)

Мартин Йорданов © Капитал
Умната фабрика на Schneider Electric стана „Фабрика на годината“
04/01/2023
Марин Минев
Защо не използваме таланта си, за да правим света по-съвършен?
09/01/2023
Мартин Йорданов © Капитал
Умната фабрика на Schneider Electric стана „Фабрика на годината“
04/01/2023
Марин Минев
Защо не използваме таланта си, за да правим света по-съвършен?
09/01/2023

Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)

Споделете

Брой 17 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 06 януари 2023

ДА ВИНЧИ 16

Януари е – най-българския от всички месеци по думите на Йордан Радичков – и Пловдив отново е домакин на богата програма от събития, посветени на творчеството на писателя. По този повод гост в бюлетина е Дани Радичков, внук на автора. Разпитваме го за „дивотиите“, които ни очакват в следващите седмици, и за усърдието, с което вече 15 години преоткрива за публиката наследството на великия си дядо. 

Събитията, които организирате, винаги разкриват по нещо ново за личността и творчеството на писателя. С какво се разширява космосът на Йордан Радичков този път?

Дани Радичков: Космосът се разширява на първо място с последния том номер 12 от събраните съчинения на автора. В него се съдържат текстове от неговия архив, които са напълно неизвестни. Всъщност в томовете събрани съчинения читателите могат да открият цялата необятност на този космос.

Заедно с това ще бъде представена и изложба от никога досега непоказвани илюстрации на автора. Радичков ни е оставил множество рисунки, които не е задължително да са свързани с конкретен текст.

Познанието за автора и неговото творчество ще бъде разширено и от двете лекции на проф. Пелева, които препоръчвам горещо, тъй като тя е може би единственият човек, който свободно може да жонглира с тези 12 тома и да извлече от тях важни и неподозирани заключения.

Илюстрация: Рами Хамуд

Вашият личен акцент в програмата? 

ДР: Може би моят личен акцент са лекциите на проф. Пелева, филмът на Андрей Паунов, както и дигитализираната версия на легендарната лента „Привързаният балон“.

Пишете, че предстоящите събитията в Пловдив са началото на края на повече от 15 години работа по съхранението и популяризирането на творчеството на Йордан Радичков. Какво означава това?

ДР: Означава, че тепърва се подготвяме за празненства и събития, посветени на творчеството на Радичков. Събраните съчинения са един фундаментален труд, в който участваха много професионалисти и той ще остане много след нас като важен документ и за професионалната публика и изследователи на българската литература и творчеството на автора. И какво творчество само! Докато подготвяхме програмата за Пловдив си дадохме сметка, че даже един месец е напълно недостатъчен, за да бъде представено цялото литературно наследство на Радичков в дълбочина!

Има ли нещо, което можете да изведете като най-голяма изненада, като най-голямо откритие в познанието за дядо Ви през това време?

ДР: Всеки нов прочит на Радичков е изненада. Мислиш, че си научил всичко и всичко ти е ясно, но всеки път намираш детайл, дълбочина и неговата скрита мистична усмивка между редовете.

Оптимист ли сте за бъдещето?

ДР: Умерен оптимист съм. Но няма как човек да не вярва в развитие и подобрение, когато е обграден с любопитни и добронамерени хора и професионалисти от различни сфери.

Повече информация и пълна програма тук – Януари – месец на Радичков

Панайот Стефанов


Life Is On!

съвместна рубрика с Schneider Electric

На церемония на 8 декември предприятието за автоматични прекъсвачи „Шнайдер Електрик България“ в Пловдив завоюва първото място в конкурса „Фабрика на годината. Той е организиран от „Капитал“ в партньорство с Община Пловдив и Trakia Tech. Крайният победител измежду шестте финалисти беше избран от независимо жури, като пловдивското предприятие ще носи титлата до следващото издание на конкурса през 2023 г.

Четете повече в статията „Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив стана „Фабрика на годината“.


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Все така колоритния и непредсказуем Андон Георгиев-Андонасти, представя картините си днес, 6 януари, в галерия Maria Luiza. Изложба, която можем да вмъкнем сред бавните януарски часове.

Перлите в короната на януари обаче са в София. Изложбата „Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин“ в СГХГ представя един от най-влиятелните художници отвъд шаблона на славата. Независимо дали харесвате творбите му, или не пропускате да споменете, че е „някак надценен“, изложбата заслужава да се посети, защото разкрива последните 20 години от живота на артиста – това е Пикасо творецът, но и Пикасо испанецът, съпругът и бащата, Пикасо човекът. А 86-те снимки, заснети от Вилер и Куин са зашеметяващи произведения на фотографското изкуство сами по себе си.

Втората задължителна изложба намираме в Двореца, където ни чака „Жорж Папазов – Осветителят“. Мащабната ретроспективна изложба включва повече от 100 произведения, които проследяват пътя на големия български художник от Ямбол до Париж. Не пропускайте!


кино и литература

от Мартин Касабов

Месец януари е месец на Радичков в Пловдив. Поне така ни уверяват от „Пловдив 2019“ и съдейки по програмата им няма да им е трудно да ни убедят. Освен литературно представяне на последния 12 том от събраните произведения на автора, изложба и куклен театър, между 13 и 19 януари в LUCKY Дом на киното са предвидени четири прожекции на филми, свързани с творчеството на Радичков.

На 13-и, петък, ще бъде показан дебютът на Андрей Паунов „Януари“, на следващия ден – документалният „Черказки хроники“, а в неделя – „Бялата сцена и Радичков“ на Димитър Шарков, който се фокусира върху постановките и пиесите на Радичков и творчеството на автора в света на театъра. За 19 януари е запазена специалната прожекция на новата дигитализирана версия на емблематичния филм на Бинка Желязкова „Привързаният балон“, която бе показана само веднъж в София.


В стихосбирката „Зрящият е хляб“ Яна Букова е подредила хронологично голяма част от поезията на големия и недостатъчно познат български поет Биньо Иванов (1939-1998). По нейни думи: „Силно локална, взряна и черпеща от корените си, поезията му е глобална в резултата си, световна в тематиката и мащаба на познанието си.“

Маргинализиран по време на социализма, Биньо Иванов започва да получава заслужено внимание едва през 90-те години. Твърде оскъдно, прекалено късно. Внезапната му смърт през 1998 г. прехвърля отговорността на бъдещите поколения да се запознаят с непреходния завет на творчеството му, в което изобилства от предупреждения срещу злините на войната, които отново стягат хватката си.

С настоящия сборник спокойно можем да кажем, че поредицата на изд. „Аквариус“ за поезия добавя още една задължителна скъпоценност към колекцията си.


театър

от Деница Димитрова

Ако влизате в 2023 нетърпеливи да пътешествате, тук споделям две дестинации, които изкушените от театър си заслужава да посетят – София (неизбежно) и Благоевград.

Верен на неизменно съдържателен репертоар, преди няколко сезона Театър 199 създаде „Хаос“. Главозамайващо майсторство на трите актриси, които стихийно препускат от роля в роля. Режисьорът Марий Росен така умело ги е водил в процеса, че излизаш от залата възторжен и от индивидуалния им талант, и от симбиотичното партньорство между Елена Атанасова, Радина Думанян и Йоана Буковска. „Хаос“ засяга толкова много теми, че е трудно да се определи „за какво се разказва“.

„Съмнение“ на Благоевградския театър е несъмнено изумително представление във всяко отношение – текст, режисура, сценография и костюми, музика, актьорско майсторство. То ще ви изненада, разтърси, раздвои, понякога дори разсмее. „Съмнение“ ще бъде едно от най-смислените ви театрални преживявания.


музика

от Антония Александрова

Честита нова година, меломани! Нека сме здрави и пълни с енергия през новата 2023 г., за да можем качествено да се насладим на всичко в музикален и културен план. Започвам и 12-месечната си поетапна дисекция на концерти и партита, с която ще ви държа в течение с най-интересното от града.

Още утре, в Temple Bar Plovdiv ще се състои парти под шапката на любимото XRaydio! Зад пулта ще бъде Alan Bone, който със сигурност ще ни преведе праз няколко музикални и стилови епохи в типичния XRaydio дух.

Разбира се, януари е подготвен и за тези от вас с по-фин и изтънчен музикален вкус. На 11 януари Държавна Опера Пловдив ни представя празничния концерт „ВАЛС, ШАМПАНСКО, ЗВЪН“. Арии и оперети на Щраус, Калман и Лехар, както и дуети от опери на Верди, Бизе и Гуно.

Няколко дни след това, на гребена на rock'n'roll вълната се пренасяме в Rock Bar Download, където ще гостуват момчетата от No More Many More, заедно с Greesh от Saint Electrics. Можете да откриете билетите тук.

Завършвам със събитие, което за пръв път се случва в Пловдив. На 21 януари модерният симфоничен оркестър Lord of the Sound ще проведе най-грандиозното си шоу в зала „СИЛА“. Потопете се в най-добрите композиции на Ханс Цимер, придружили филмови шедьоври като „Интерстелар“, „Пърл Харбър“, „Гладиатор“, „Генезис“ и др. Билети – тук.


избрано от магазина

календар „Безвремие“

Котаракът Гриша ще следи за изпълнението на всяко новогодишно обещание. Последни бройки от календара ни за 2023 ви очакват тук.


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!