Юли, 2023 (бюлетин, бр. 23)

Първото Училище за устойчиво развитие наSchneider Electric вече записва кандидати
06/07/2023
Константин Еленков
Константин Еленков
10/07/2023
Първото Училище за устойчиво развитие наSchneider Electric вече записва кандидати
06/07/2023
Константин Еленков
Константин Еленков
10/07/2023

Юли, 2023 (бюлетин, бр. 23)

Споделете

Брой 23 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 07 юли 2023

> ДА ВИНЧИ 16

Тези дни с близък приятел развеждахме гости от чужбина, пристигнали в Пловдив за сватбата му. Близо 40 души от всички посоки на света. Знанието им за България в общия случай се изчерпваше с географското ѝ местоположение, затова решихме да се постараем.

Набелязахме спирките и историите, помислихме къде какво може да се види, чуе и вкуси, встрани от „най-дългата пешеходна улица“, „най-стария жив град в Европа“ и т.н. туристически клишета от типа „кой е по-по-най“, с които изобилства местният фолклор. Доколкото позволява един следобед, опитахме да предложим на групата нещо под повърхността (впрочем, чудесни идеи има в „Духовните маршрути“ и „Алтернативната карта на Пловдив“). На места неизбежно ставаше дума за тоталитаризма и близкото минало, като край паметника на Сашо Сладура някой попита: „А кога си тръгнаха комунистите?“. Краткият отговор на младоженеца беше, че все още не са. Дългият – вече повече от седмица ожесточено се дискутира в медиите след обявяването на първия кандидат за кмет на София.

В Пловдив номинациите на основните партии все още се бавят, но залогът няма да е по-различен. От него до голяма степен продължава да зависи бъдещето на Панаира и дали например, когато поглеждаме към върха на Бунарджика и „най-високия паметник“ наоколо, ще имаме една тема по-малко, която да ни разделя. А това на свой ред означава и още една добра история, която да разкажем на света. Моментът за нея е назрял.

Панайот Стефанов

Панайот Стефановизложби

от Камелия Гарева

Тази сряда Юлиян Табаков дойде в Пловдив все така мрачен, мистичен, замислен, потаен и провокативен. Направи го с изложбата си „Genesis“, която завършва едноименния триптих заедно с „Мигновения“ и „Портрет на умиращ Титан“. „Genesis“ улавя съвременния миг и го проследява и тълкува чрез образите и символите на Библията. Инсталациите, които Табаков подрежда според особеностите на галерийното пространство, осъвременяват древните образи и ги поставят в модерния контекст на тленното, бързото, изкуственото и меркантилното, които оглушават дните ни. Дали „Genesis“ на Табаков действа като противоотрова, или пък засилва още повече празнотата можем да кажем единствено, когато излезем от галерията. А ще имаме възможност да го направим до 3 август в пространството на изложбена зала „2019“.


кино

от Мартин Касабов

„Опенхаймер“

Въпреки че се стараем в бюлетина да акцентираме на съвременно българско кино, няма как този месец да пропуснем очаквания с голямо нетърпение „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан. Филмът е адаптация по наградената с „Пулицър“ книга на Кай Бърд и Мартин Дж. Шеруин „Опенхаймер. Американският Прометей“, която издаде м.г. у нас изд. „Сиела“. Сюжетът се фокусира върху Робърт Опенхаймер – енигматичен американски физик, директор на проекта „Манхатън“, в рамките на който се създава първото в света ядрено оръжие. Нолан изследва турбулентния личен живот на Опенхаймер и отношенията му с колегите, политиците и военните.

Заснет на 65 мм. лента с IMAX камери, филмът обещава незабравимо кино преживяване, в което спектакълът не е за сметка на драматургичната дълбочина, а връщането към корените на ядрената заплаха изглежда ужасяващо актуално. Като Робърт Опенхаймер ще видим талантливия Килиън Мърфи, а в останалите роли влиза впечатляващ екип от световни звезди, сред които Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет и др.

Филмът ще бъде част от панорамата „Филмови нощи във Филипополис“ от 21-и този месец.


литература

„Диктатори, трактори и други приключения“ – Димитър Кенаров

В увода към новата си книга Димитър Кенаров споделя, че преди години е имал грешната представа, че писателят пише разкази и романи. И действително, малцина приемат журналистическия текст за литература. Вероятно защото у нас наративната журналистика не е добре позната, малко са списанията, които отделят повече от няколко страници на по-обстоен материал, да не говорим за издаването на книги.

Но ето че „Диктатори, трактори и други приключения“ е изненада в това отношение. В сборника на Кенаров са подбрани текстове, които се въртят около периферията на журналистиката и през личните впечатления съдържат голяма доза литературност. Без значение дали става въпрос за сериен убиец в Македония, трактори от Беларус или директор на театър от Киев, умението на Кенаров да пише добре прави всяка среща вълнуваща и изважда присъщата ѝ човещина.


музика

от Антония Александрова

Посрещнахме нетипично първия юлски изгрев с Eric Burdon & The Animals – Good Times, както и първата Супер Луна за тази година с Pink Floyd – The Great Gig In The Sky и неусетно отново е време за музикалните ни препоръки за месеца!

Още днес, 7 юли, ни очаква концерт на Летния театър в Пловдив в компанията на маестро Йордан Камджалов, който ще представи музикални шедьоври под звездите, заедно с Плевенска филхармония и гост-солист – виртуозният кларинетист Атанас Маринов.

Няма как да пропусна и Solar Plovdiv 2023, който ще се проведе на 14 юли на Гребната база. Тази година за първи път в България ще видим легендарния носител на „Грами“ Afrojack.

На 17 юли отново се връщаме на Летния театър, където Милица Гладнишка и Люси Дяковска ще изпълнят вечните хитове на шведската супергрупа ABBA!

Ден след това, на 18 юли, джаз кралицата Диян Рийвс на Античния театър ще изнесе концерт с джаз квинтет от САЩ и Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков. Отново на Античния (и в джаз линията), но на 29 юли ще концертира очарователната Мелъди Гардо.

За почитателите на хеви метъла и хардкора   в същия ден на Летния театър очакваме взривен концерт на Soulfly и Last Hope

Пожелавам ви страхотен саундтрак на летните пътешествия и до нови срещи!


За да да получавате месечния имейл бюлетин на Нула32, абонирайте се тук.

Юли, 2023 (бюлетин, бр. 23)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!