Юни, 2023 (бюлетин, бр. 22)

Мартин Йорданов
Социалната ангажираност не е постулат, който рамкираме на стената
02/06/2023
Редакционна политика
Защо… Брой №32
21/06/2023
Мартин Йорданов
Социалната ангажираност не е постулат, който рамкираме на стената
02/06/2023
Редакционна политика
Защо… Брой №32
21/06/2023

Юни, 2023 (бюлетин, бр. 22)

Споделете

Брой 22 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 02 юни 2023

> ДА ВИНЧИ 16

На 24 май беше възстановен бюст-паметникът на Димитър Кудоглу в Цар-Симеоновата градина. Споменът за тютюневия предприемач и филантроп е премахнат от автентичното си място от комунистите през 1951 г., за да потъне в забрава на края на града при Белодробна болница. Здравното заведение е построено на земи, дарени от самия Кудоглу, които Здравко Димитров наскоро опита да предостави безвъзмездно за строеж на частен инвеститор с право на ползване 30 години. Това сякаш не беше достатъчно, но кметът трябваше и тържествено да свали белия плат от бюста заедно с наследниците на благодетеля.

Малко по-късно делегация начело с Димитров, трима негови заместници, главния архитект на Пловдив и двама общински съветници отпътува, за да се снима пред друг паметник – този на Христо Ботев в Окаяма, Япония. Паметникът, дело скулптора Свилен Костадинов, беше изпратен там м. г. като подарък за 50-годишнината от побратимяването на двата града. Изглежда, че десетдневното посещение (което можеше да бъде имейл?) ще струва по-скъпо от създаванете и транспортирането на монумента, за които бяха отпуснати 25 000 лв. от местния бюджет. В сравнение – 2/3 от фестивалите и значимите събития в културния календар на града се подкрепят с по-малко средства.

Илюстрация: Рами Хамуд

На 2 юни е хубаво да си припомним фейлетона „Длъжностите на писателите и журналистите“ (1874 г.) и трите иронични Ботеви съвета към пишещите – да хвалят или да мълчат, да се смиряват, да просят подаяния – които са диагноза до днес. Текстът описва безпогрешно настоящия час и с прозрението, че „(...) българската журналистика прилича на нас с вазе. Когато публиката няма нужда за здрава храна, то за шарлатаните се открива широко поле“.

Панайот Стефанов


Мартин Йорданов

Life Is On!

Социалната отговорност не е постулат, който рамкираме на стената

Разговор с Мартин Йорданов

съвместна рубрика с Schneider Electric


визуални изкуства

от Камелия Гарева

На 3 юни в Пловдив е откриването на „Месец на фотографията“, чиято програма е пълна с изложби, лекции и представяния на няколко книги и филми в Пловдив, София и Казанлък. Акцентираме върху изложбата „Легендарния Петър Божков“ в галерия „ФотоМАХ“, която ще бъде представена в Пловдив на 23 юни от 18:00 ч.

Изкуството на светлината идва и с изложбата „Фотографията сега – Пловдив 2023“, която представя 23-ма местни автори. 

В Софийската градска художествена галерия е подредена неочаквана изложба за анимализма в българската живопис от 19. и 20. век. Изложбата осветява страна на изобразителното изкуство, която понякога остава забравена. В произведенията, повечето от които на птици, се разгръща с пълна сила способността на линията и цвета да вдъхват живот, да бъдат празник на живота. 

Очакват ни и две студентски изложби, които не са за пропускане – графичната „Спомени“ в галерия „Интро“, София, и „Made at the Academy“ в Градската художествена галерия в Пловдив.


кино

от Мартин Касабов

Всеки филм на Уес Андерсън е празник за верните киномани. Макар „Хотел Будапеща“ да бе перфектният синтез между комерсиалното и артистичното, следващите му два проекта бяха посрещнати по-хладно от публиката, като част от критиките към Андерсън са, че не успява да се измъкне от характерния си стил. В края на този месец предстои да разберем дали новият му филм „Астероид Сити“, който се развива през 50-те години в САЩ, ще успее да върне любовта на публиката към режисьора.

Конференцията на „Младите звездобройци“ в измисления град Астероид Сити събира деца от цялата страна, както и техните родители, отдадени на интереса си към космоса. Планираният маршрут на семинара е сериозно нарушен от събития, след които светът няма да е същият. Дали непоколебимата любов в тези, които обичаме може да спаси не само нас, но и планетата? В ролите ще видим любимците на Андерсън: Тилда Суинтън, Едуард Нортън, Стив Карел, Ейдриън Броуди, Уилям Дефо както и много други. Премиерата за България е на 23 юни.


литература

За първи път на български излезе книгата „Употреба на човека“ на Александър Тишма – един от най-значимите и превеждани сръбски автори, носител на многобройни национални и международни награди.

Действието се развива във Войводина и в частност Нови Сад, където сърби, унгарци, германци, евреи, християни и мюсюлмани са живели мирно преди Втората световна война, докато не настава време на терор. Романът представя многолика картина от човешки съдби, предопределени от произхода, семейството, индивидуалните склонности и житейските обстоятелства. Това, което е общо за всички, е неизменната роля на губещия.

Тишма поставя героите си в ситуации на насилие и ограничава личната им свобода по такъв начин, че читателят става свидетел на тяхното лично поражение. В този свят оцеляването не е гаранция за свобода, тъй като последиците от тази нечовешка употреба на човека унищожават способността да обичаш или да вярваш в бъдещето. Важна книга и болезнено актуална


театър

от Катерина Георгиева

Кой ходи на театър през юни, майна? Трябва да напиша препоръка, но не спирам да мисля за Уес Андерсън и как ме спасява с една почтена усмивка от лятната меланхолия. Какъв театър би правил той? 

Искам да ви поканя на нещо наистина хубаво. Днес чух жена да казва, че след последното представление, което е гледала, повече няма да стъпи в театъра. Не пуснах сълза, но се замислих. Колко боклук гледаме в кината и по телевизорите, но само едно лошо представление може да ни изгони завинаги от свещените градини на Дионис. Изискванията към театъра са доста по-големи. Милият той, издиша от толкова много претенции. Ето защо ви предлагам да му простите неволността да не е добър винаги. То и на вас ви се случва, нали?

„Крал Юбю“ с ученици от школата за актьорско майсторство към театър „Хенд“ е представление, което ще свали тежкия плащ от гърба на театъра, ще го изтупа от мухала, ще го ритне в задника и след това ще му поднесе кърпичка, за да попие смеха и сълзите, които са се съединили в един химичен елемент. Достоен да е Ивомир Игнатов-Кени, който е избърсал собствената си театрална пудра и с цялото си сърце и професионален опит е въвлякъл младите сърца в жанр, в който провалът е много по-гръмък. Клоунадата е една от най-сложните актьорски техники. А тези деца, драги ми зрители, ще ви сложат в джоба си и ще отидат на море без да сте имали време да си вземете банските! Следете програмата на Театър „Хенд“ във фейсбук.


музика

от Антония Александрова

С юнската програма в Пловдив вече можем официално да приветстваме лятото! Месецът ни посреща с няколко фестивала, множество родни и чуждестранни изпълнители и страхотен музикален заряд! Диско, алтърнатив, поп и класика ще звучат в града.

Първият звезден акцент несъмнено е концертът на Kool & The Gang на 12 юни. Химн на този месец ще бъдат парчета като Jungle Boogie, Celebration и September.

Малко след това, на сцената на Капана Фест, в продължение на четрити дни пристигат банди като Messer Chups (RU), ТДК (BG), Hayes & Y (BG) и много други талантливи изпълнители от българската инди и поп сцена.

В същия уикенд, на Гребната база посрещаме любими световни имена за фестивала Francofolies de BulgarieХедлайнери са LP, Imany, Maître Gims и Helena Paparizou

На 17 юни Quintet Astor Piazzolla идват в Пловдив, за да потопят Античния театър в романтиката и тъгата на тангото. На същата локация няма как да пропусна и програмата на Opera Open, която започва на 20 юни. 

Изтегляме се от Стария град, за да се отправим към хълм Бунарджика, където на 24 юни ще се състои събитието „Пътят към върха“, 6 сцени и над 50 артисти ще оживят алеите на Бунарджика.

До скоро!


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Юни, 2023 (бюлетин, бр. 22)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!