Как една IT компания може да задържи повече хора в родния град

Георги Райчевски
Летописът на мига
22/10/2019
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров и чувството за историчност
31/10/2019
Георги Райчевски
Летописът на мига
22/10/2019
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров и чувството за историчност
31/10/2019

Как една IT компания може да задържи повече хора в родния град

Споделете

Макар 13 г. да не изглеждат като дълъг период за развитието на един град, те могат да се окажат ключови за цяла една индустрия и за живота на младите хора, изправени пред избора дали да останат в родния си град или да търсят развитие извън него. Днес в Пловдив развиват дейност редица технологични компании, но през 2006 г. IT индустрията в града далеч не бе толкова развита.

Основателите на уеб хостинг компанията SiteGround са едни от първите хора, които взимат непопулярното решение да разширят екипа си извън София и избират Пловдив за търсенето на нови служители. Въпреки общоприетото тогава мнение, че намирането на технически кадри извън столицата е трудно начинание, решението им се оказва повече от правилно. Екипът на SiteGround започва да расте с невъобразима скорост.

Първият пловдивски офис на компанията се помещава в малък апартамент и стартира с едва 12 човека, част от които вече работят в компанията, но решават да се върнат в родния си град под тепетата. Стъпка по стъпка, компанията обучава новите си служители и продължава динамично да наема нови. Само след няколко години екипът вече се състои от над 80 души, а след още няколко се налага дори да отдели част от екипа в третия си офис.

Оказва се, че Пловдив е благодатна среда за наемането на хора с технически умения, специалисти по продажби и поддръжка на клиенти. Оказва се също, че много хора предпочитат да останат в родния си град, когато имат подходяща среда и възможност за развитие.

Днес, измежду всички офиси на компанията в София, Мадрид, и Стара Загора, най-многобройният екип на SiteGround се помещава в Офис Парк Пловдив с общо 225 служители в колоритно пространство на площ от около 2500 кв. м. Възможността за професионално развитие в родния град и хубавото работното място обаче не са единствените причини, които задържат служителите на SiteGround. Много от тях са в компанията от над 10 г. и посочват средата, колегите и културата като важна част от живота си. “В SiteGround Пловдив просто се събрахме много готини хора още в началото. Бяхме на една и съща възраст, млади и луди и си спомняме за тези времена с носталгия. Когато се присъединих към екипа имаше около 40 човека служители в цялата фирма - можете да си представите колко задружни и колко сплотени бяхме още оттогава”, спомня си Иван, един от първите служители в компанията.

Ето какво научихме и от други дългогодишни служители на SiteGround след като ги попитахме защо предпочетоха да останат в Пловдив и какво все още ги задържа на същото работно място години наред:

Бил съм в доста градове по света, но досега никъде не съм виждал подобно съчетание на колорит, култура и хора. Мениджърите, които оформиха екипите в SiteGround, го правиха с идея хората да си пасват и според мен това допринесе изначало да сме не просто група служители, а по-скоро група приятели. Затова и 10 години по-късно, толкова много хора сме все още в пловдивския офис на компанията.

Петър Стоянов,
SiteGround

Пловдив не е просто град за живеене, а култура и начин на живот. За мен това е най-щастливото място, където споделям най-ценните моменти със семейството и приятелите ми. Откриването на SiteGround тук беше още един бонус и причина да остана в Пловдив и да не мисля за живот в друг град никога повече.

Мила Каназирска,
SiteGround

Имам късмета и привилегията да съм роден и израснал в Пловдив - най-стария град в Европа и един от най-старите градове в света! Пътувал съм много, но тук винаги се чувствам най-добре и нямам търпение да се завърна. Като чест и привилегия също така определям факт, че вече 11 години съм част от екипа на SiteGround -  компания, в която можеш не само да работиш, но и да се  забавляваш всеки ден и да се чувстваш като у дома.

Димитър Димитров,
SiteGround

Предпочитам да живея и работя в Пловдив, защото си има свой дух и съвсем различен начин на живот. Няма го забързаното ежедневие на столицата, безкрайните задръствания, нито огромните тълпи от хора и в същото време си е градът на „айляка“.

Валери Марков,
SiteGround

Ако имате интерес да научите повече за компанията и възможностите да се присъедините към свежия им екип, посетете jobs.siteground.bg.

Как една IT компания може да задържи повече хора в родния град
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!