Кристина Славова

Защо… Митологията за Пловдив?
09/01/2024
Свободата да пишеш за всичко
10/01/2024
Защо… Митологията за Пловдив?
09/01/2024
Свободата да пишеш за всичко
10/01/2024

Кристина Славова

Кристина Славова
Споделете

Дама, която всекидневно се старае да помири екосъобразния начин на живот с предизвикателствата на хилядолетния град. Познаваме гласа ѝ като Actrissy на пловдивската радиочестота 100.4 Mhz, а отскоро и от мелодията на парчето „Еко жена“, което напомня за отговорността ни към природата, и на което разчитаме да ни топли до следващото лято.


Защо след хиляди години развитие на цивилизацията все още има хора, които си хвърлят фасовете по земята в Пловдив?

Продължаваме да ги хвърляме по земята с лекотата, с която маймунките мятат обелките от банан. Има вероятност много хора все още да не знаят, че филтърът на цигарата съдържа вид пластмаса в себе си и не е просто безобидна хартийка. Но по- дълбоката причина може би е липсата на свързаност със Земята в нашето забързано време. Моята лична еволюция е в крачката назад – назад към природата, за да си спомним, че малката синя планета е нашият голям дом. Не намирам разлика в това да си хвърля боклука в парка на земята или на килима в хола си. И двете са мой дом.

Как се роди „Еко жена“?

Роди се преди няколко години като майтап, който описва скромния ми екосъобразен живот и детската ми мечта да карам балканче. Пеех я на близки приятели, за да се посмеем. Не съм имала намерение песента да достигне по-далеч от приятелския ми кръг. Когато написах „Еко жена“, бях сред единиците, които ходеха с текстилна торба в супера, а найлоновите торбички все още бяха безплатни. Днес има положителна промяна в тази посока, макар и в недостатъчна степен.

Каква е връзката между България, Аржентина и Сърбия?

Връзката са талантливите момчета, които взеха участие в парчето „Еко жена“. Търсех музиканти с характер и изграден стил, които да развият креативно идеята ми. Спрях се на перкусиониста Jordan Migues, който живее в Буенос Айрес, а към него се присъединиха Nebojsa Pavlovic – щурият тромпетист на сръбската банда S.A.R.S., както и нашите момчета Момчил Ангелов и Радослав Паунов.

Как се намерихте с тромпетиста на „S.A.R.S“?

Не е никак трудно в днешно време. Всичко ни е на един клик разстояние. Съществуват няколко големи онлайн платформи, в които можеш да срещнеш музиканти от цял свят и да ги поканиш да се включат в твоята песен. Но вече сме приятели с Nebojsa и е поканен да ни дойде на гости в Пловдив.

Трудно ли се прави песен дистанционно?

При мен се получи с лекота, но не изключвам късметът просто да е бил на моя страна. Не разстоянието е трудната част, а по-скоро преценката кои са точните хора за проекта, за да мога да им доверя творчеството си.

Защо в Синеморец?

Синеморец е любимото синьо и едно от малкото останали райски кътчета, които се надявам да запазим. Запечатахме го във видеото, защото искам завинаги да остане това красиво място – далеч от бетона и с минимална човешка намеса. Плаж Велека е добър пример как може да изглежда родното Черноморие, ако сме еко.

Наистина ли вечеряш на свещи?

Често съчетавам романтиката със спасяването на планетата и вечерям на свещи. А през лятото задължително къмпингувам на един от последните останали диви плажове в България, където, освен че няма ток, понякога липсват и свещи. Тази година видях безброй падащи звезди, докато вечерях. Нощното небе е любимият ми телевизор.

След „На покрива на града“ и „Еко жена“ какво можем да очакваме?

Работя по завършването на „Душевен декаданс“ – екзистенциална, леко дарк песен, която отново носи мое послание към света, но настроението е коренно различно. „Еко жена“ е лятото в моето творчеството, а „Душевен декаданс“ – зимата.

Кой цвят резонира най-много с теб?

Резониращите с мен цветове се менят според етапите от живота ми. Минах през лилаво и синьо, а в момента съм привлечена от жълтия цвят. Зеленото е константа, защото съм екожена.

Има ли екопрактика, която ти се иска да видиш в Пловдив?

Като за начало ми се иска да намерим доказателства, че въобще се рециклира в Пловдив. Остава мистерия какво се случва с отпадъците, които пускаме в синия, зеления или жълтия контейнер. Когато покрием абсолютния минимум от екопрактики, тогава може да си помечтая за място, където да се компостират органични отпадъци – това е естественият начин природата да ги преработва и рециклира.

Над какво има контрол човек според теб?

Единствено над собствените си мисли и действия.

Какво може да промени всеки в ежедневието си, за да допринесе за култивирането на благоприятна градска среда?

Достатъчно е да бъдем по-малко егоисти. Да мислим за тези, които се разхождат или карат колело, докато ние минаваме с трошката, която бълва черен дим. Да мислим за тези, които ще седнат след нас на пейката, на която ние чоплихме семки и плюхме на земята. Да мислим за тези, които ще настъпят акото на кучето ни, защото не смятаме, че почистването му е наша отговорност.

В какво вярваш абсолютно?

В интуицията си, която винаги ме води към моята истина.

Антония Александрова
Антония Александрова
Тони е основател и главният виновник зад How 2 Plovdiv. Един от онези хора с неспирен копнеж да бъдат част от случващото се в града, които допринят с всичко, с което могат, за развитието му. Пише, снима, говори, слуша, мълчи, мисли (невинаги) и понякога участва в Нула32 като автор или като човека, отговорен за музиката на някой от най-готините ни афтърпартита.
Кристина Славова
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!