По отношение на културното наследство

Мариана Чолакова
Културата не е всичко, но без култура всичко друго е нищо
06/10/2021
Георги Стоев
Три решения с малко разход и голяма полза
07/10/2021
Мариана Чолакова
Културата не е всичко, но без култура всичко друго е нищо
06/10/2021
Георги Стоев
Три решения с малко разход и голяма полза
07/10/2021

По отношение на културното наследство

културното наследство
Споделете

Пловдив е най-старият жив град в Европа и това допринася немалко за местния му шовинизъм. Историческата памет, която носи културно наследство, не само осмисля живота ни, като го поставя в контекста на приемствеността, но и ни дава стабилната основа, върху която да градим планове за бъдещето. В този ред на мисли бихме очаквали, че опазването на културното наследство в Пловдив е приоритет. Нещата обаче стоят малко по-различно.

Защо този проблем съществува? Мнение, което е излагано и преди по страниците ни, е че първопричината за изчезващото културно наследство се крие не само в неподдържаното му и лошо физическо състояние, което съвсем естествено го погубва в даден момент, а и в невъзможността ни като общество да оценим и разберем с какво тези паметници са наистина важни.

Въпреки работата по закъснелите реставрации и проекти, сред които са и Епископската базилика и Форума, все още неочаквано често четем новини за събарянето на сгради със статут на недвижимо културно наследство, които са неделима част от представата ни за града. Излишно е отново да повтаряме, че в световен мащаб се наблюдава все по-нарастващата тенденция тези сгради да се реставрират и използват за различни цели на съвременното общество, без да губят автентичния си вид. Дали и кога тази практика ще се пренесе и на местно ниво, остава неизвестно.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Илюстрация © Мария Илиева


Илия Димитров
Илия Димитров
Роден в Пловдив в горещия юли на 1995 година. Завършва Българска филология в Пловдивския университет в търсене на една единствена дума. В Нула32 се опитва да докаже, че геният на мястото е по-силен от хората, че всичко може да бъде и друго, че нещата са най-хубави, когато не се говори много за тях.
По отношение на културното наследство
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!