Липсващото разбиране за местната кухня

Катерина Георгиева
Артистичният еснафлък
08/11/2021
Петя Боекова
Студеният-топъл Пловдив
09/11/2021
Катерина Георгиева
Артистичният еснафлък
08/11/2021
Петя Боекова
Студеният-топъл Пловдив
09/11/2021

Липсващото разбиране за местната кухня

Споделете

За да изживеете пълноценно един град, неминуемо трябва да се докоснете до неговия вкус. Само при мисълта за италианските кокетни улици, в съзнанието ви интуитивно се появяват и мисли за храна. Вече усещате тънкото тесто пица, гарнирано по традиция с доматен сос, пармезан и изкушения по избор на клиента. Дояждат ви се паста, ризото и какви ли не още типични специалитети. Пътувате до Франция и първата ви работа е да потърсите топящи се кроасани с масло или шоколад, еклери или майсторски приготвена торта, а по-късно се насочвате към солени удоволствия като киш, рататуй или лучена супа. А ако сте отпътували към горещата Португалия, няма как престоят ви да не е придружен поне от няколко великолепни пащели де ната. 

За характерната кулинария на даден регион можем да говорим много, защото тя е една от най-важните стъпки, когато искаме да се потопим в духа на мястото, на което сме. Това обаче е свързано с предлагането и разбирането на тази кухня, с нейното осъвременяване, така че да отговаря на новите вкусове, които сме придобили, но и да носи традицията в себе си. Пловдив от векове съвместява вкусовете на родопската и тракийската кухня с тази на арменци, турци, гърци, евреи, италианци и много други. През годините Пловдив е бил известен с редица деликатеси като бумбара, за който хора от цялата страна, а и от чужбина, са пристигали в града да потърсят и опитат. Свързваме пловдивския вкус още с дреболиите, шкембе чорбата, пресните жабешки бутчета. По главната улица се е предлагал асортимент от десерти, обичайно представени от турска, гръцка и арменска кухня, от които нямало как да не поискате да опитате. В наши дни е трудно да говорим за изживяването на пловдивския вкус, поради това, че липсва достатъчно търсене и достъпно предлагане. Все още спорадично бихте могли да откриете част от този изгубен вкус, но той за съжаление остава непознат за по-голямата част от младите жители, а и за пристигащите в града. Под тепетата липсва разбирането и за съжаление, се неглижира колко важна всъщност е тази култура на хранене за нашия град.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Илюстрация © Стефани Неделчева


Борислава Хубенова
Борислава Хубенова
Борислава Лозанова не пише често, но, когато го прави, е винаги честно. Работи последователно в информационна агенция, радио и телевизия, но мирисът на хартия е онова, което истински я печели и обрича за вечни времена на идеята Нула32. Включва се като автор още в първия брой на списанието, но скоро след това започва да участва и в цялостната му направа.
Липсващото разбиране за местната кухня
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!