Защо не използваме таланта си, за да правим света по-съвършен?

Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)
06/01/2023
Plovdiv Calling
Защо… „Plovdiv Calling“?
10/01/2023
Януари 2023 (бюлетин, бр. 17)
06/01/2023
Plovdiv Calling
Защо… „Plovdiv Calling“?
10/01/2023

Защо не използваме таланта си, за да правим света по-съвършен?

Марин Минев
Споделете

„Харесваше ми да си измислям колички, роботчета, самолетчета – всякакви неща, които виждах на пътя и по филмите, и за които първата ми мисъл беше да променя, за да ми харесат още повече, съвсем по детски.“, разказва Марин Минев, който още от малък знае, че иска да се реализира като автомобилен дизайнер и бавно и методично работи в тази посока. Страстта към рисуването и афинитета към италианската култура го отвеждат в Академията по изящни изкуства „Брера“ в Италия, където придобива бакалавърска степен по живопис. Магистърската програма „Автомобилен дизайн“ на Политехническото училище по дизайн в Милано е следващата му спирка по пътя към на целта. С талант и амбиция успява да се пребори за една от осемте стипендии на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 през академичната 2020-2021 г., която инвестира в професионален софтуер.

Emula © Марин Минев
Младият пловдивчанин не се страхува да мечтае.

„В дългосрочен план желанието ми е да приложа опита, който придобивам, в България. Искам да създадем такъв тип компания у нас. Добър пример за това е Мате Римац в Хърватия, един от гениите на нашето време, който създаде най-бързия електрически автомобил в света и едновременно с това насърчи силно местните кадри и индустрия“, споделя за вдъхновението си Минев. „Работата по развитието на един автомобил включва изключително обширен набор от професионално, научно и дори артистично познание, защото тъкмо дизайнът е пресечната точка между науката и изкуството. Производства като автомобилостроенето автоматично създават възможност за реализация на хора от толкова много и различни сфери.”

На въпроса защо иска да постигне всичко това тук автомобилният дизайнер отговаря: „Защото съм роден тук, искам държавата ми да се развива и просперира.” Минев се възхищава на хора, направили нещо значимо в условия, в които е нямало нищо, или както сам обича да казва – които
„от пустинята създават оазис.”

Ducati © Марин Минев

„Мога да имам само най-висшата степен на преклонение към такива хора. На всеки от нас е дадено да е творец по един или друг начин – на едни се отдава инженерството, на други готвенето, трети са добри в спорта. Защо не използваме креативността и таланта си, за да правим света по-съвършен, отколкото сме го намерили? Тези неща носят удовлетворение, добавена стойност, смисъл и повдигат престижа на мястото.”, казва Минев.

Стремежът му е да създаде нещо новаторско.

Според него, в държава като нашата в много отношения вече сме изпуснали влаковете и сега стоим на гарата и чакаме. „Няма как да излезем от тази ситуация като се опитваме да стигнем нивото, което някой е стигнал преди пет, десет, двайсет или петдесет години. Ние трябва буквално да променим правилата на играта, да бъдем толкова различни, за да бъдем забелязани от другите и те да започнат да се съобразяват с нас”, обобщава той. 

Марин Минев е познат на пловдивската публика и със самостоятелната си изложба живопис „Фрактални светове“ в Пловдивски културен институт през 2019 г. Изкуството му пресъздава космически картини на базата на фракталния принцип на себеподобието, познат от естествени форми в природата като например клоните и листата на дърветата, шишарките, снежинките, морските таралежи, облаците, водопадите и много други. „В дизайна можеш да се вдъхновиш от всичко, от буквално всякакви абстракции. От твоята призма зависи как и до колко ще можеш да канализираш това.”, завършва Минев. Повече от него на fractalrealms.com


Заглавна фотография: Марин Минев © личен архив

Защо не използваме таланта си, за да правим света по-съвършен?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!