Май, 2023 (бюлетин, бр. 21)

индустриалната метавселена
Индустриалната метавселена предоставя достъп, а не е бягство от реалността
05/05/2023
Докато Вайда спеше
08/05/2023
индустриалната метавселена
Индустриалната метавселена предоставя достъп, а не е бягство от реалността
05/05/2023
Докато Вайда спеше
08/05/2023

Май, 2023 (бюлетин, бр. 21)

Споделете

Брой 21 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 07 април 2023

> ДА ВИНЧИ 16

Разхождам се по улиците и от билбордове ми се усмиват общински съветници, които виждам за пръв път. Решили са да подранят с предизборната кампания за местните избори. Информират за приемния си ден в края на мандата. Изписали са телефонните си номера, може би това компенсира.

Други отново са се превърнали във вестникари – натъпкали са партийния си вестник в пощенската ми кутия. Не помня да съм се абонирал за тези осем страници, шест от които посветени на началството.

Трети хвърлят прах в очите на хората с откриването на Колежа. Сякаш други са отговорни за цяло десетилетие лъжи и политически употреби на темата. Лицемерието обаче е валута. Обидно е, това работи ли наистина?

Илюстрация: Рами Хамуд

На този фон на мнозина им писва и се аполитизират съвсем съзнателно. Говорят с разочарование, но някак смекчено и вече преживяно. В другия ъгъл са фанатиците, някои от които справедливи в гнева си, но решили безвъпросно да възпроизвеждат опорни точки (има ги от всички цветове, блокирането е общият им знаменател). Да не участваш в разговора изобщо или да си неспособен да чуеш различна позиция обаче не е това, което имахме предвид с критичното игнориране от предния брой на бюлетина. И тук не говорим за плаващите пясъци на другата гледна точка, а за мнения, които се съобразяват с фактите. Другите спокойно можем да изхвърлим зад борда, по възможност – преди да са тръгнали да потапят кораба.

Панайот Стефанов


Life Is On!

Индустриалната метавселена предсотавя достъп, а не бягство то реалността

Към статията

съвместна рубрика с Schneider Electric


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Предложението ни за старт на тридневния уикенд е откриването на изложбата на Правдолюб Иванов в галерия „Сариева“ още днес, 5 май, от 18:00 ч. В изложбата „Не знам за какво говорите“ Иванов представя нови творби, които се завихрят около въпроса за случайността, образите и думите в изкуството. Изложбата, в която „всички интерпретации са верни“, продължава до 29 юли, а към нея има и множество съпътстващи събития и срещи с художника.

На 12 май е откриването на съвместната изложба на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в софийската галерия „Синтезис“. Изложбата „Дългият път“ проследява последните 30 години от работата на двамата световноизвестни фотографи и техния поглед върху живота. Фотографиите им хващат необикновеното в ежедневните моменти. Тур на изложбата в компанията на авторите е предвиден за 13 май от 15:00 ч.

За да е пълен артистичният май, „Тиха земя“ на Васил Чакъров в галерия „Капана“ разкрива ефирната плътност на акварела до 28-и.


кино

от Мартин Касабов

На 12 май от 19:30 ч. в Lucky Дом на киното ще бъде официалната премиера на документалния филм „Appassionata”, посветен на австрийската пианистка, родена в Пловдив, Донка Ангъчева. Освен изключителните ѝ постижения във Виена и в цяла Европа филмът ще покаже и личните качества на Ангъчева – благородният ѝ характер и емпатията към потребностите на хората около нея.

Автор и продуцент на филма е Георги Тошев, който освен журналистическата си работа в телевизията, през последните години фокусира вниманието си към издаването на луксозни книжни издания, които представиха бележити български актьори, сред които Цветана Манева, Георги Парцалев, Стефан Данаилов и Невена Коканова.


литература

На 19-годишна възраст Стефан Бочев следва право в Швейцария, където завършва през 1933 г. През есента на 1934 г. става кореспондент на „Вашингтон пост“ за Женева. Арестуван е от Държавна сигурност на 13 май 1949 г. и прекарва няколко години в лагера „Белене“. Освободен е през август 1953 г. След това работи като строител, хамалин и преводач.

Със своите над 1000 стр. внушителната му книга „Белене - Сказание за концлагерна България“ би изплашила някои читатели, но всъщност това не е античовешка история за ужаса, на който сме способни, а светло и обнадеждаващо преосмисляне на въпроса защо се случи всичко това и как никога да не го повтаряме. Спомените на Бочев изобилстват от примери на свободолюбиви хора със силна воля, станали жертви на един от най-черните периоди в българската история.

На въпроса защо да четем за тези зверства, Бочев отговаря: „Ами че защото както отделния човек, така и всеки народ, за да поумнее трябва да разбере сам себе си – да извади поука от действията и бездействията си, от грешките и безумията на своя изминат път“.


театър

от Катерина Георгиева

През май свиваме леко встрани от обичайната театрална суета и се насочваме към една от любимите ми улици в Пловдив. Предлагам ви да си купите соленки с маслини от гръцката сладкарница, после да проверите дали в Меркари няма някакви намалени Найк-ове, да помечтаете, че пиете кафе на една от тераските на емблематичната сграда с нимфите на същата улица (ако още е там). Да, разбира се, че става въпрос за Христо Г. Данов. Сега се върнете леко назад и се оглеждайте за интересен мъж с мустаци, който обикновено пренарежда знаците за паркиране (ако това ви върши работа, може и да пуши). Вие сте пред Държавен куклен театър- Пловдив. Влезте безопасно и си купете билети за следващото представление на „Невидимият Тонино“. Режисьор е Елица Петкова, която следя с радост и смятам, че е от младите вълшебници на българския куклен театър. Какво ще ви спечели най-много на театралната ѝ планета ли? Това, че е голяма смелост да правиш детски представления, които са и много гранични – всички възрастови ограничения отпадат тук. Ако седнете до 80-годишен мъж, а от другата ви страна е 7-годишно момиченце, а вие сте на 35, гарантирам ви споделено въодушевление. Това прави стодвадесет и две туптения на сърцето в секунда. А и темите в драматизриания разказ по Джани Родари ще ви ударят, където трябва.


музика

от Антония Александрова

Освободили сте си тази вечер, нали? Надявам се, защото предстои нещо епохално. Веднъж на десет години добрият стар Найлон“ посреща група ТДК и проследява музикалния им път.

Само седмица след това, на 13 май, за пръв път на пловдивска сцена, идва инди алтърнатив бандата hug or handshake, която ще забие под прожекторите на Bee Bop Café. В същата вечер предстои и концертът на българската поп икона Руши Видинлиев в Plovdiv Event Center.

Няма как да не спомена като honorable mention и пристигането на истанбулското трио Lalalar на 19.05.23г., макар техният концерт да е вече разпродаден.

В празничния 24 май ще се настроим на вълните на класическата музика, защото предстои премиерата за 2023г. на симфоничния спектакъл Вивалди завинаги на Античния театър.

На 27.05 очакваме и церемонията за Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2023, която ще се проведе в Колодрума.

Завършваме с международно музикално събитие, което ще се състои между 25 и 28 май на ключови места в центъра на града. Става дума за второто издание на SPIKE: Bulgarian Music Showcase 2023. Три дни изпълнени с чуждестранни музикални делегати, разделени на конферентна и музикална част.


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Май, 2023 (бюлетин, бр. 21)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!