Мебели върху тютюн

Когато цигарите нямаха филтър
12/05/2016
Формулата “Заедно”
21/05/2016
Когато цигарите нямаха филтър
12/05/2016
Формулата “Заедно”
21/05/2016

Мебели върху тютюн

Споделете

Ако се разходите сред множеството от масивни и високи сгради, опасли като крепост триъгълника между улиците Велешки – Вазов – Ботев, ще останете с леко горчивото, но пък за сметка на това - мистично усещане за тотална разруха, налегнала старите тютюневи складове. Олющени мазилки, изкъртени прозорци, порутени покриви, дълги ламаринени огради с надписи, напомнящи да си пазите главите от останките на рушащия се отминал свят. И никак няма да сте единствените ако сред този апокалиптичен фон се ококорите пред няколко тютюневи склада, които светят като диаманти сред пустиня. Те са толкова нови и живи, че аха някой работник да се провикне от тях, да издрънчи някоя машина или пък експерт да запуши от прозореца. Но този свят отдавна го няма, но пък вместо него има друг, който продължава да работи, да създава, да твори и да живее. Сред руините от тютюневия град се отличават мебелният салон “Галеро” и сградата на „Тотал спорт”. Близо до тях под камуфлажа на отдавна забравено място се спотайва и клубът за жива музика и концерти Stage 51. Може би най-впечатляваща с визията си е сградата на мебелен салон „Галеро”, която грижливо съхранява историята си, съчетавайки я със съвременен търговски и предприемачески дух и модерен интериорен дизайн.

Само до преди девет години старият тютюнев склад притежава зловещ и призрачен вид. Там все още са могли да се видят всички съоръжения, лентите, които някога са транспортирали материалите и минавали от етаж на етаж, големите и широките стелажи, характерни за тютюневите складове. Тогава се появява и възможността да се реализира идеята „Галеро”. Улица Екзарх Йосиф е непосредствено близо до центъра на града, същевременно сградата притежава площ от 5000 квадратни метра. Двете неща в своето съчетание са може би мечтата на всеки мебелен магазин. За да се превърне някогашния склад, собственост на семейство Ботушарови, в модерна и функционална сграда са необходими безброй промени, много енергия, желание и немалко средства. Общата сграда, която някога е била цял склад, дори е зазидана, за да се разделят двете собствености. Типичните за всички тютюневи складове високи отвори за товарене на камионите също е трябвало да се преустроят. Сега на мястото, откъдето някога българският тютюн е започвал пътя си към света, се издигат красивите витрини на мебелния салон.

Мебелен салон „Галеро” прилича на едно много старо човешко тяло, на което прецизен хирург е присадил напълно нови органи, за да му осигури живот за поне още едно столетие. Но едно нещо неумолимо напомня за някогашния работнически живот, кипял в склада, досущ като сърце, което няма да спре да бие. Товарният асансьор. Широк и масивен, той минава през цялата сграда до самия таван, над който е двигателя. Той бил направен толкова здрав и издръжлив, че специалисти с почуда заявявали, че сигурно ще работи вечно. И сигурно в някой друг век по него отново ще се качват и слизат работници, ще се товарят стоки и материали,а на последния етаж, тъкмо под вечния двигател, все някой ще краде от времето си, за да погледа керемидената панорама.

DSC_1796-1

Но какво се крие зад красивата фасада? Визията на „Галеро” е не просто да се предлагат мебели, а цялостни интериорни решения, които са  различни от масовите  и които отразяват индивидуалността на всеки клиент.  Тук се срещат световни и български марки за обзавеждане, които трудно ще отриете събрани на едно място в България. Откриването на нечувания досега мебелен магазин обира медийното внимание в града и мълвата бързо се разпространява. Другият преустроен и съживен стар тютюнев склад пък се намира точно срещу сградата на „Галеро” – спортният център „Тотал спорт” често споделя едни и същи клиенти с мебелния салон. За разлика от останалите мебелни магазини, за които трябва да отделиш поне половин свободен ден, за да посетиш и разгледаш, „Галеро” е в самия център и без проблеми се вписва в неделната разходка - интересни мебели и декорации, кафе и много нови идеи. Макар и преживял своите пикове и спадове, мебелният салон продължава да следва концепцията си и да бъде различен, да помага на своите клиенти в избора им, доразвивайки визията си за бъдещето в отварянето на магазин и в София през 2015 г.

Но нека не ви подвежда това, че категоризирах някогашния тютюнев склад само като мебелен салон. „Галеро” притежава пространство над няколкото си просторни етажа с мебели от висок клас, което с удоволствие е готово да приеме съвременното изкуство в атмосферата на тютюневия град. Залата е приютявала изложби, инсталации и лекции. Именно там се помещава и изложбата на Пенка Калинкова „Изчезващият тютюнев град”, посветена на тютюнев Пловдив, включваща архивни и съвременни фотографии, която за пръв път насочва вниманието на обществеността към облика и проблемите пред тютюневото градче. През 2014 година „Галеро” е хост на форума за социална промяна чрез емпатия и отворено образование – Empatheast. Организира се и лекция на една доста непопулярна тема в България – екологията при мебелите. Оказва се, че много от ПДЧ-тата, за да се слепят, се използват материали, които отделят емисии, които при натрупване оказват вредно влияние върху човешкия организъм. И това е само началото, защото през тази година сътрудничеството с различни културни и обществени организации продължава и вече се планират много интересни проекти и събития.

Мебелният салон „Галеро” е приемствеността между вековете, между хората и мечтите им. Стоящи върху безкрайната крепост на миналото, мебелите срещат изкуството, историята среща бъдещето. И дори понякога да се плашат при споглежданията си, те всички съжителстват заедно в мистиката на тютюневия град, в триъгълника на човеци и идеи, под керемидите на вечността. А ако разчоплите дъските на дюшемето в „Галеро”, там все още може да намерите тютюневи листа…

DSC_1854-1

Мебели върху тютюн
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!