Мелодията на града

млади художници
“Ние сме романтични пънкари”
08/08/2021
Керана за космонавтите
Керана за космонавтите
19/08/2021
млади художници
“Ние сме романтични пънкари”
08/08/2021
Керана за космонавтите
Керана за космонавтите
19/08/2021

Мелодията на града

Иван Мелин

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Споделете

Освен град на художници, Пловдив днес е и място, на което си дават среща не малко количество качествени пловдивски музиканти.

Фокусираме се върху по-младите музиканти в града, или иначе казано върху “новата смяна“, която все по-често звучи по концерти и в слушалките ни. Всички те са млади, ентусиазирани и заели се с нелеката задача да изградят присъствието си в музикалното изкуство. Срещаме ви с Александра Иванова, Преслав Пеев, Иван Мелин, Ясен Димитров, Николай Бобчев, Ивелина Събева, Илин Папазян, Илин Илиев, Константин Христов, Кристиан Желев и Момчил Атанасов, за да разберем какво ги вдъхновява, как се справят тук и какво ги свързва в музикалните им търсения. Любопитна подробност за всички тях е, че освен в собствените си соло проекти, активно участват в поне още три формации, много от които съвместни помежду си.

Александра Иванова за това да си музикант в един от най-древните градове в света
Момчил Атанасов и Александра Иванова по време на изпълнение © Антония Александрова

„Има нещо изключително магично в това да бъдеш музикант в един от най-древните градове в света. Да имаш възможността да се изявяваш на сцени като Античен театър си е привилегия и аз лично го приемам много присърце, а и в самия град изначално кипи много силна творческа енергия“– споделя Александра Иванова. Любовта ѝ към града я вдъхновява и ѝ помага да се впуска в различни каузи, свързани с него. Александра, както и всички в тази поредица, участва в не един проект (макар тя самата да не обича тази дума). Споделя, че наскоро в няколко радиа е звучал първият ѝ дует с Дани Милев и в момента работи усърдно върху реализацията на първата си самостоятелна песен „Reasons“. Към музикалната палитра на Алекс добавяме и работата ѝ с Момчил Атанасов в Галерия 28, където заснемат акустични варианти на любими техни парчета и развиват своя ютуб канал.

Ясен Димитров за трудностите на уличните музиканти, джаза и метъл бандите

Но да си музикант тук, в Пловдив, невинаги е толкова лесно… Ясен Димитров ни разказва перспективата на уличните изпълнители, които често пъти срещат вместо подкрепа – пречки и ограничения. „В Пловдив се срещат дадени репресии от страна на Общинска охрана, полицията, зам.-кметове и кмета по повод уличните изпълнения, но същевременно срещаме огромната подкрепа на публиката и индивидуални лица от съответните институции.“ Въпреки трудностите, все по-често можем да се насладим на джаз стандарти, които звучат закачливо из централния площад и ни подканват, ако не да се спрем за малко, то поне да забавим крачка по Главната. 

© Николай Бобчев, Иван Мелин, Преслав Пеев, Ясен Димитров

Освен в джаз квартета (заедно с  Иван Мелин, Николай Бобчев и Преслав Пеев), Ясен разработва свой авторски дет-метъл проект – Roots of Disease. Междувременно, получава покана за още два метъл проекта – Bez Okovi и ученическата банда Loners of the Hill и тайно се надява да просъществува и хип-хоп бандата, в която участва, но все още си няма име.

Преслав Пеев за помощта между музикантите

Съвсем логично стигаме и до няколко души, които активно са присъствали, помагали и подкрепяли всеки в тази поредица. Става дума за добре познатите музиканти Венелин Георгиев, Александър Леков, Мирослав Турийски, Николай Карагеоргиев, Начо Господинов и Димитър Льолев.

„Венелин Георгиев ми е помогнал най-много и ме е ограмотил като музикант. Веселин Солаков е саксофонист от Варна, който беше до мен през ученическите години, в първите ми стъпки със саксофона. Отделно много други са ми помогнали да се изградя като музикант през времето“ – споделя Преслав Пеев, който бързо се превърна в един от най-отличителните саксофонисти в града. Него може да откриете най-често по джемсешъни, джаз концерти или свирейки разпалено на улицата. Освен като саксофонист в „Керана и Космонавтите“, Преслав прави успешна колаборация и с ИлинХ2 (Илин Папазян и Илин Илиев).

Двамата Илин

Стигаме и до песента „Дай ми свобода“, която отново събира музикантите и изважда наяве най-доброто от тях. За песента, Илин Папазян споделя: „От самото начало си представях "Дай ми свобода" да бъде записана с живи инструменти и всичко се нареди съвсем естествено. Още преди да започнем работата по аранжимента, бях говорил с Преслав Пеев за соло на саксофон в някое мое парче. Записите и аранжимента направихме с Георги Зайков, който изсвири и тромпета в песента. Отначало ползвахме семплирани инструменти, но липсваше живец. И така всъщност поканих Елена Илчева (бас) и Кристиан Желев (барабани). Мисля, че най-ценното в проекта беше колаборативния аспект, тъй като всеки имаше свободата да се изяви както усеща за добре. Нека не забравям и момента в студиото на Александър Леков, при когото записах вокалите – супер любима сесия в процеса!“.

Снимка зад кадър на целия екип от видеото на песента „Дай ми свобода“

Какво е да срещнеш човек, който носи твоето име и е също толкова запален по музиката във всичките ѝ форми? В кой момент решавате, че вашите суперсили трябва да се съюзят, за да създадат нещо уникално? Илин Илиев отговаря с лекота:  „На едно мое участие в Пловдив, лятото на 2019г, Илин младши беше наблизо и го поканих да направим една импровизация. Той свиреше на китара, аз на кавал. Имитирах тромпет с уста и поддържах ритъм с лууп машината. Получи се страхотно. 

ИлинX2 и Преслав Пеев (вдясно) / Снимка: Антония Александрова

Преди да навлезем в 2020 се свързах с него, Керана и Le’Push и успяхме да направим жесток концерт в Би Боп – Пловдив. Разприказвахме, че трябва да направим банда с работното заглавие:  „Илин на квадрат“ и всъщност така и си остана, което ни харесва много: ИлинХ2. Най-вече се допълваме темброво. Той има страхотна бленда и фалцетът му е прекрасен. Моят глас е по-нисък и това ни дава възможност да бъдем в синхрон. И двамата сме класически обучени китаристи, което също е фактор в преплитането на музиката ни.  Харесваме и слушаме доста сходни стилове, но същевременно композираме по различни методи. Радвам се, че го познавам и го наричам приятел. Чувствам го като малкия брат, който никога не съм искал (смее се) „Халоу, Джуниър!“.

Освен в колаборация с „Джуниър“, Илин отделя най-много внимание на собствения си проект INDY. Наскоро сформира дуо и с талантливия кавалджия Георги Добрев. Любопитен факт за Илин е, че е част от ‘London Philharmonic Choir’. Лондонският хор е основан през 1947г. и е сред най-добрите състави в Англия. Инди често редува родния град с чужбина, но Пловдив завинаги остава негов дом. 

Иван Мелин за между Чехия, Пловдив и тромбона
„Weapon of choice“ © Антония Александрова

Подобна е ситуацията и при тромбониста Иван Мелин, който макар родствено свързан с Чехия и завършил музикалното си образование там, предпочете да се върне в България. Липсваше ми Пловдив, приятелите и семейството ми“– споделя той. Иван завършва бакалавърската си степен по джаз в академията на изкуствата „JAMU“ в Бърно, Чехия. Участва в „Lucas Oravec Orchestra„ и „Cotattcha Orchestra„. Тук музикантът може да бъде чут в компанията на джаз квартета, за който говорихме по-рано, както и с пловдивската банда Acoustic Corporation. 

Тромбонистът сподели и наблюденията си от минувачите по Главната, които стават свидетели на техните сесии: „Като цяло не сме имали някаква кой знае колко куриозна ситуация. Може би най-интересното и отличаващо се са реакциите на хората и децата, когато ни чуят за пръв път. Много от тях никога не са чували на живо акустичен джаз. Не са виждали инструменти като контрабас, саксофон, тромбон и особено на Яската хибридните барабани“.

Николай Бобчев за мечтите и многото инструменти

Като стана дума за деца, музика и мечти, всеки втори е искал да бъде космонавт като малък, но малцина са успели. За това си говорим и с Николай Бобчев, част от групата „Керана и Космонавтите“: „Човек винаги трябва да мечтае и да преследва целите си. Аз съм благодарен на това, което ми се случва и вярвам, че с много усилия нищо не е невъзможно, както и че най-доброто тепърва предстои“– разказва той.

Ники, също като другите ни събеседници, е развил умението да свири на няколко инструмента. Споделя, че контрабасът го кара да се чувства най-щастлив, но признава, че китарата и саксофона са го развили най-много като музикант. Затова и честичко редува инструментите, когато свири с квартета на ул. „Княз Александър I Батенберг„.

Ивелина Събева и FreeStyle!
Снимка на Freestyle от Капана Фест 2020 г.

Говорейки за много инструменти, може би една от най-големите музикални формации, имаща общо в тази поредица е FreeStyle! „Осем страхотни музиканта, с които музицирането е удоволствие, забавлението е на max, а енергията на сцената е неописуема! Сбъднах си мечта!“ – споделя Ивелина Събева. Тя е сред любимите пловдивски певици и взима участие в редица проекти като Compact Voices, Freestyle!, както и наскоро стана част от проекта СЕТИВА на Ангел Дюлгеров. 

Константин Христов за "Сетива" и Two Hours Away

Така стигаме до Константин Христов, който също е активна част от СЕТИВА. „Подготовката за „Сетива“ със сигурност е между приоритетите сега, тъй като наближава представянето на албума. Опознаването на репертоара и начина на работа на бандата е много готин процес и чакам с нетърпение да свирим на живо!“ – разказва той за Нула32. Отделно от това, китаристът работи усилено заедно с бандата си Two Hours Away, по подготовката на следващата им авторска песен „Въпрос на време“, която предстои да излезе това лято.

Бандата Two Hours Away (Евелин Демирев, Кристиан Желев, Константин Христов, Александър Данев, Симеон Гърнев) © Румен Куртев
Кристиан Желев за другата гледна точка

Време е да намесим и следващия музикант в тази поредица, а именно – Кристиан Желев. Заедно с Константин Христов, той работи над всичко, което някой от двамата предприеме. Преди около половин година започват най-мащабния си проект – Architecture Productions, където реализират най-големите си музикални желания. В колектива участват също Александър Данев, Евелин Демирев и Симеон Гърнев.

Крис представя и другата гледна точка, според която пловдивските музиканти не са толкова много. Макар и да преплитат проектите си, понякога се усеща жанрова липса на кадри. „Привидно сме много, но всъщност, повечето сме силни в определени стилове, които не винаги се припокриват. Например, ако става дума за рок или пънк изпълнение, няма да бъда аз, а по-удачен избор ще бъде Никсъна или Владко“– споделя той.

Момчил Атанасов - Le'Push, краят на разказа, връщане в началото и поглед към бъдещето


Историята ни отвежда и до Момчил Атанасов, който заедно с Кристиан Желев и бандата Le’Push подгря Asian Dub Foundation и Nouvelle Vague през юни, 2021 г. „Фестивалът Music Daze! беше интересно преживяване, предвид изпълнителите, които участваха в него. Беше малък празник. Имахме честта и удоволствието да посвирим заедно с утвърдени на българската сцена музиканти – Константин Христов – китара, Александър Леков – бас и Кристиан Желев – барабани. Представихме предимно песни от втория ни албум, който е в процес на записване.“

В края на разказа ни се връщаме обратно в началото… Освен увлечен по работата върху втория албум на Le’Push, Момчил споделя, че с удоволствие работи с Александра Иванова, с която записват свои интерпретации на известни парчета. Китаристът разказва, че всичко се реализира с помощта на Мирослав Трифонов, който заснема видеата в галерията. А певицата е първият човек, когото Момчил среща, когато започва да учи в АМТИИ преди 8 години и двамата бързо се сприятеляват. Останалото е история.

И така, в този брой ви запознахме с малка част от актуалните музиканти в Пловдив и заедно прехвърлихме нотните листи на тяхното развитие и съвместна работа. Много вече преминаха през страниците на Нула32 и на много тепърва им предстои!


Защо... Все още млади?


Антония Александрова
Антония Александрова
Тони е основател и главният виновник зад How 2 Plovdiv. Един от онези хора с неспирен копнеж да бъдат част от случващото се в града, които допринят с всичко, с което могат, за развитието му. Пише, снима, говори, слуша, мълчи, мисли (невинаги) и понякога участва в Нула32 като автор или като човека, отговорен за музиката на някой от най-готините ни афтърпартита.
Мелодията на града
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!