Най-четеното на nula32.bg през 2022 г.

Декември 2022 (бюлетин, бр. 16)
02/12/2022
партньори нула32
Какво се случи за Нула32 през 2022-а?
29/12/2022
Декември 2022 (бюлетин, бр. 16)
02/12/2022
партньори нула32
Какво се случи за Нула32 през 2022-а?
29/12/2022

Най-четеното на nula32.bg през 2022 г.

Споделете

Селекция от най-четените материали, публикувани на nula32.bg, през 2022 г. Година, в която не пропуснахме нито един срок за влизане в печат и издадохме четири нови броя - „Град на художници - Част втора“, „Медийният брой“, „In Situ“ и „Plovdiv Calling“, но и развихме нови актуални рубрики на сайта ни.

Ето и материалите, които предизвикаха най-голям интерес онлайн:

1. Какво се случва на Младежкия?

От Камелия Гарева

В последните години фестивалите в подножието на тепето са една от малкото възможности пловдивчани да посещават културни събития извън центъра. От предстоящото издание на Shake-a организаторите от творчески комплекс „Инкубатор“ планират да променят това като започнат да предлагат почти целогодишна културна програма на мястото.

© Нула32

2. Златю Бояджиев - тепето над Брезово, Пловдив и Париж

От Илия Димитров в Град на художници - част първа

Златю-Бояджиевият животопис e разказ за енергията на твореца, която превръща мечтите в история, трудностите във възможности и изстисква с преклонение пред неговото съвършенство обозримия свят до най-чисто изкуство. Разказ, който все още, ако спрем за малко, ще усетим как ходи по Главната със статив под рамо.

3. Златно сечение в криво огледало

Разговор на Панайот Стефанов с Теодор Ушев

Разговор за кривото огледало на социалните мрежи, за душевното задръстване на публичността, за липсата на авторитети и за творческото съмнение.

теодор ушев
© Нула32

4. Моника Драмалиева

Моника Драмалиева в рубриката Все още млади

В тази серия моят гръб е навсякъде. Гръбнакът, който се изгражда с възпитание, с преживени моменти и т.н. Ако нямаш силен гръбнак, нямаш нищо. В случая исках да проуча малко семейната история, защото ако не бяха тези хора, аз нямаше да съм този човек.

© Моника Драмалиева

5. Добромир Тонев - поетът и светлината

От Станислава Станоева в Седмият хълм

Не се засякохме в нито една кръчма повече. А липсата му се превръща в лавина. Липсват таланта му, справедливостта му, точното му око на поет и редактор, пословичната му добронамереност, истинност и доброта, с които отгледа цяло ято млади автори на Пловдив.

6. Да хапнем по пловдивски

От Борислава Хубенова за Отживелици

Замисляли ли сте се защо няма рецепти „по пловдивски“ – това е защото Пловдив съчетава безброй култури, всяка от които допринася за развитието на пловдивската кухня. Цялото въведение е повече от необходимо, за да припомни една забравена и отживяла тема, както от пловдивчанина, така и от днешните пловдивски заведения, а именно – някогашният пловдивски вкус и характерната за града кулинария, и най-вече липсата на предлагане.

7. Да се носиш към Пловдив

От Нери Терзиева за 32 причини да обичаш Пловдив

Сигурно затова след Тунела по навик започвам да говоря по-бавно – настройвам се на пловдивската скорост. Времето в най-стария жив европейски град тече по-бавно. Добавям машинално повечко звук „и“, вместо „е“, вече съм с тилифон, по който проверявам дали децата са се справили с матиматиката. Илиминтарно е – все едно някой ме наблюдава и ако говоря като шопити, пловдивчани ще ме скъсат от майтап.

към Пловдив
© Личен архив

8. Завръщане в Пловдив, без никой да ви пита

Критика от Мартин Касабов

От друга страна, доколко тези филми помагат на българската киноиндустрия и доколко вредят на здравия разум, е трудно да се определи.

Завръщане 2
© Кадър от филма

9. Димитър Генчев между „Light and dust“

От Камелия Гарева в рубриката „Нашият избор“

„Това и аз мога да го нарисувам“ е реплика, която всички сме чували в пространствата за съвременно изкуство. Макар подобни изказвания да предизвикват разпалени дискусии сред публиката, платната на Димитър Генчев не са сред творбите, които могат да предизвикат тази реакция.

DImitar Genchev, I Can Only Hide
© Димитър Генчев

10. И откривате ли динозаври наистина?

От Екатерина Илиева в In Situ

За обикновения човек археологията носи мистиката на неизвестното, духа на приключения и обещанието за разкриването на несметни съкровища. Затова и заблудите, свързани с археологията, археолозите и въобще миналото, са много. А в нашия град, където настоящето се преплита с миналото, са направо в изобилие. 

©  Илюстрация от Дона Джоглева

За да не пропускате съдържание от Нула32, абонирайте се за списанието и получавайте първи броевете ни директно до адрес ОТТУК

Най-четеното на nula32.bg през 2022 г.
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!