Nouvelle Vague и тайната на добрия кавър

Където пее Сара, винаги е топло
06/06/2021
все още млади
Защо… Все още млади?
22/06/2021
Където пее Сара, винаги е топло
06/06/2021
все още млади
Защо… Все още млади?
22/06/2021

Nouvelle Vague и тайната на добрия кавър

Споделете

Обикновено кавърите са може би най-ниското стъпало в кариерата на всеки музикант. Френската банда Nouvelle Vague обаче разбива тази представа и издига специфичното изкуство на кавъра до неподозирани висоти. 

От вече 17 години Оливие Либо и Марк Колин, създатели на формацията, не спират да предлагат нови боса нова интерпретации на знакови ню уейв и пънк парчета от 70-те и 80-те години на миналия век. Правят ги толкова добре, че, по думите им, половината от публиката все още смята, че това е тяхна оригинална музика. Но тази безобидна слушателска заблуда има и друга страна - много често Nouvelle Vague представят и разкриват пътя към творчеството на банди, които иначе мейнстрийм публиката не би разпознала. 

Часове преди концерта на Nouvelle Vague на фестивала Music Daze в Плодвив разговаряме с Оливие Либо за онова, което прави бандата специална.

Добре дошли в Пловдив! Как се чувствате тук? 

Много релаксиран, но в същото време и се вълнувам. Не сме идвали много пъти тук и време да поправим това. Искаме да открием и опознаем България по-добре. 

Имахте ли други концерти досега през тази година? 

Само два в Испания, през март. Хората там имаха волята да възобновят културния живот по-рано, разбира се, при спазването на всички санитарни мерки. Във Франция местата все още не са отворили, можете ли да си представите? Довечера ще свирим в България на открито, но във Франция това все още е невъзможно. Това е едва третият ни концерт за годината, надявам се, че все още мога да свиря на китара. 

Да направим уточнението, че Nouvelle Vague все пак изпълянва предимно кавъри. Може би голяма част от българската публика все още не е запозната.

Бандата съществува от 17 години и вярвам, че все още само половината от публиката ни е наясно с това. На другата половина не ѝ пука особено. За тях това е наша оригинална музика, въпреки че от 17 години повтаряме, че това са кавъри на важни ню уейв, пънк и постпънк парчета. Не можем да контролираме всичко, а и някои хора не се интересуват. За тях това е музика, която харесват, и това е достатъчно. 

Съставът на Nouvelle Vague в България © Music Daze

Въпреки, че стъпвате на основата на чужди произведения, през времето все пак сте изградили свой разпознаваем стил и идентичност. Звучи парадоксално, но как се случва това? 

Това е голям въпрос. Един ден си мисля, че имам отговора, друг ден ми убягва. Какво прави бандата специална? Мисля, че е комбинация между нещо твърде очевидно френско и момичетата, женското им докосване, което е много важно за хората, които ни слушат на живо. Има и нещо свързано със свободата на поведението, особено за жените, но и за всички хора. Комплексно е. Отговорът се крие и в идентичността на оригинала, в подхода ни към него. Всичко това е звученето на Nouvelle Vague. 

Само гласът ли е важен при избора ви на вокал или има и нещо друго? 

Нашият критерий е характерът. Характерът ѝ като жена, характерът на гласа ѝ, начинът ѝ на пеене. Не сме почитатели на големите технически подробности, не се интересуваме от това. 

Има ли кратък отговор на въпроса какво е нужно, за да направиш сполучлив кавър?  

За добрия кавър е нужно да добавиш друго значение и със сигурност нов живот, нова атмосфера на песента. За да успееш в кавърирането, трябва да промениш доста неща, да опитваш абсолютно различни подходи. Вярвам в това и така работим. Това е единственият начин. Другото е имитация, което е безинтересно. 

В понеделник представяте новия си кавър на парчето “Boys and girls” на Blur. Ще имаме ли възможността да го чуем по-рано в Пловдив? 

Всъщност, да. Парчето е в сетлиста. Това е изборът на Мелани, която е далеч по-млада от мен. Аз съм от пънкарското поколение, докато тя е пораснала с гръндж, брит поп и Blur. Тя е момиче от 90-те и предложи да направим “Boys and girls”, който ще може да чуете довечера.


Фестивалът Music Daze e организиран от Blue Hills Events и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата.

Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Nouvelle Vague и тайната на добрия кавър
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!