Ноември 2022 (бюлетин, бр. 15)

Мартин Йорданов е новият директор на Умната фабрика
04/11/2022
Реставрационни дейности, обект „Ейрене“
Между спасеното и разрушеното
10/11/2022
Мартин Йорданов е новият директор на Умната фабрика
04/11/2022
Реставрационни дейности, обект „Ейрене“
Между спасеното и разрушеното
10/11/2022

Ноември 2022 (бюлетин, бр. 15)

Споделете

Брой 15 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 04 ноември 2022

ДА ВИНЧИ 16

Днес започва любимият Plovdiv Jazz Fest и сякаш не ни остава нищо друго освен в следващите четири вечери да се доверим на звездната селекция изпълнители. За осма поредна година фестивалът представя актуални имена от световната джаз сцена и се е превърнал в задължителна част от есенния саундтрак на града. Припомняме ви тазгодишната му програма тук.

Поставяме акцент върху събота, когато навръх 70-ия си юбилей Йълдъз Ибрахимова ще получи наградата на Plovdiv Jazz Fest за цялостен принос. След нея за пръв път пред българска публика ще излезе американският композитор и пианист Емет Коен, с когото имахме възможност да разговаряме по-рано тази седмица (интервюто му пред Нула32 ви очаква тук). Коен идва директно от Харлем, Манхатън което ще накара и тази година разходката по ул. „Гладстон“ да зазвучи като тази по историческата 52-а в Ню Йорк. Традиционните джем сешъни в Bee bop Café след концертите също ще допринесат за това.

Илюстрация: Рами Хамуд

В рамките на фестивала ще бъде представен и посмъртният поетичен сборник на скъпия за нас Марин Бодаков – „Галерията на сърцето“, който включва и непубликувани досега стихотворения. За книгата ще говорят Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова. Премиерата е в неделя от 18:00 ч., мястото отново е Bee bop café.

Plovdiv Jazz Fest приключва в понеделник вечер с концерт на Гретчен Парлато. Певицата ще представи албума FLOR, който и донесе номинация за „Грами“ за най-добър вокален албум през 2021 г. С две думи, извънземните отново идват при нас, както каза Оги Видев в Джазовия ни брой. Не ги изпускайте.

Панайот Стефанов


Мартин Йорданов и Мария Топчийска

Life Is On!

съвместна рубрика с Schneider Electric

Умната фабрика за прекъсвачи в Пловдив на Schneider Electric, глобалния лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, има нов директор – Мартин Йорданов, който заема мястото на Мария Топчийска.

Четете пълния ни разговор в статията тук.


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Петък вечер – доста абстрактна, главозамайващо цветна, с очертания, които се губят във всеобщия фон на нещата. Иззад ъгъла изскача фигура, разкривена от екстаза на уикенда. Звучи почти като картина на Константин Константинов, който тази вечер, 4 ноември, от 18:00 ч. открива голямата си изложба „Улични пастири“ в Залата за временни експозиции в ГХГ–Пловдив.

И понеже балансът в живота е важен – в другия край художествения спектър е ретроспективната изложба на Лиляна Русева в Квадрат 500. Изложба, която не само чества 90-годишнината от рождението на Русева, но разгръща с пълна сила нейната крехка, кристална, пластична, сюрреалистично позната вселена. Вселена, по-реална от всекидневието и изложба, която не бива да пропускате, дори и да отскачате до София само за ден.


кино и литература

от Мартин Касабов

Аниматорът и илюстратор Теодор Ушев, който стигна до наградите „Оскар“ и бе достатъчно смел да заяви, че „Жените наистина плачат“ е най-добрият български филм за 2020 година, сега си поставя ново предизвикателство – пълнометражният игрален филм „φ1.618“, който ще бъде показан на пловдивска публика в края на месеца, когато самият Ушев ще гостува в „Lucky Дом на киното“.

Филмът е вдъхновен от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров и разказва за света на биотитаните и бягството на човечеството от планетата. Златни сечения, стиймпънк, анимации и главозамайваща амбиция заплашват „φ1.618“ да се превърне в суетен и претенциозен проект на артист, който е влязъл в комфортна зона, която не позволява обективна критика. Възможно е, разбира се, безпокойствата да са напразни. Ще разберем на 29 ноември.


След като завъртя фиктивен барман във „Фарго“ в центъра на криминален сюжет във „Вечен град“, Богдан Русев не оставя нещата незавършени и проследява приключенията на Бързаков – объркан, но с неприлично високо IQ барман, който работи с нестандартната психоложка Филипова. Разходки из „Капана“ и посещения в „СандъкЪ“ по време на пандемията водят до разкритието кой стои зад убийството на предприемач милиардер от строителния бизнес.

„Вечен град“ бе рожба на любовта на Богдан към Пловдив след преместването му от столицата. „Град под обсада“ е писана след връщането му в София. Любопитно е да се проследи до колко спомените за улиците, заведенията и духа на града са останали в съзнанието на автора или са станали жертва на криминалния сюжет.


театър

от Катерина Георгиева

Скоро гледах в Бургас представление със Здрава Каменова. Не че не я харесвам и от преди, но сега съвсем се влюбих. Такава комбинация от топлина, въображение и небаналност на актьорското присъствие напоследък ми се случва рядко. А като добавим това, че тя е и драматург, чак ми става неудобно за таланта ѝ. Не съм гледала „Хитът на сезона“, който ще гостува на 11-ти ноември в Кукления театър, но аз, лично, ще направя всичко възможно да го гледам. Не че през месеца няма и добри местни „продукти“ (както и „месни“), но нова драматургия е понятие в българския театър, което винаги трябва да се отрази, да се забележи, да му се даде някакъв знак (тук много искам да кажа „по дяволите“ или „мамка му“, но цензурата ще го изтрие) при всичките древногръцки, старобългарски, руски и други класически проявления на съвременния ни театър. Да живее Здрава Каменова!


музика

от Антония Александрова

Макар есента да застиля златните си покривала в града под тепетата, лятото сякаш продължава с пълни сили и прибавя допълнителна топлина към жълтите багри.

С този златно-кехлибарен заряд се пренасяме в Първо Студио на Радио Пловдив, където на 12 ноември Милен Кукушаров ще представи авторската си музика заедно с Windharmonium Ensemble.

Отърсвайки се от пловдивското лято се отправяме към София и по-конкретно към НДК. Там на 8-ми ноември ще се състои дългоочакваният концерт на поп дуото Ал Бано и Ромина Пауър! След редица усложнения в продължение на 3 години, дуото най-после ще стъпи на родна земя след по-малко от седмица.

Но това не е всичко – точно на 1-ви декември, в НДК ще се проведе и най-големият концерт на алтернативната българска банда Hayes & Y, които наскоро пуснаха смазващия си нов албум Press.Go.Move.Slow.

Обратно в слънчев Пловдив и точно днес предстои и партито на ексцентричната и винаги с радост очаквана Julieta Intergalactica, така че, get your shine on!


избрано от магазина

календар „Безвремие“

Новият ни календар се казва „Безвремие“, но ви гарантираме, че с него няма да изпуснете и ден от 2023-а, а котаракът Гриша ще ви следва във всяко приключение.

  • 12+1 цветни авторски илюстрации от Дона Джоглева
  • Лимитиран тираж
  • Нови възможности за доставка

Може да го намерите тук.


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Ноември 2022 (бюлетин, бр. 15)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!