Няколко нюанса „сиво“

Капана Пловдив
Капана между алтернативната култура и тривиалната поза
27/10/2021
спорта Пловдив
Здрав дух в здраво тяло, но къде?
27/10/2021
Капана Пловдив
Капана между алтернативната култура и тривиалната поза
27/10/2021
спорта Пловдив
Здрав дух в здраво тяло, но къде?
27/10/2021

Няколко нюанса „сиво“

Споделете

доц. д-р Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив

Пловдив. Многолик. Многовековен. Многоцветен. В „многото“ има нюанси. Някои в сиво.

Някъде в сивата тоналност:

  • Пловдив не оценява собствения си потенциал в синтеза на вековна история и съвременна култура. Лутане и фрагментиране на „важното“. Постиженията са невидими. Успехите са даденост. Концепция, която да ги представи пред света като едно цяло – „Създадено в Пловдив“, не съществува. 
  • В новото време пловдивчани застават трудно зад обща кауза. „Заедно-то“ на Европейската ни столица на културата остана само пожелание. И разбира се, голям урок! Гледането в двора на съседа, сравнението с „чуждото“,  прехвърлянето на вина и хоризонт до края на града са видимите нюанси на „провинциалното дребнаво“. 
  • Повече от 70 години в Пловдив работят едни от най-добрите артисти и музиканти в България. Пловдивската опера и филхармония са марка за високо професионално ниво с творческа уникалност, видима не само у нас, а и за света. Артистите ѝ са гарант за културата и духа на този град. Водят трудна битка с все по-завладяваща и заразна субкултура. Артистите все още нямат своя дом. Номади в собствения си град. Обидно и незаслужено отношение на града към тях.
  • Античен театър. Днес този театър е без лице, а може да бъде пространство за изкуство привличащо туристи от цял свят не само с античната си археология, но и  със селекция на творческото си съдържание. Липсата на концепция, която да фокусира смисъла и презентирането на това уникално за Пловдив и света пространство, е озадачаващ факт.

Нюанси в бъдещо розово:

Разположил се удобно върху постиженията на предшественици, Пловдив търси своето „днес“. Непреходното е за хората с възрожденски дух. Тук в града те са много по наследство – многолики, многоцветни и готови за каузи. Трябва да ги обединяваме, пазим и насърчаваме да имат своята мисия, за да е цветен Пловдив и за да се пише история и днес! 

P. S. А защо не Пловдив скоро да има и своя Дом за Опера – сграда за духовност със статута на храма, училището, библиотеката?! 


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Снимка © Александър Богдан Томпсън


Няколко нюанса „сиво“
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!