Октомври, 2023 (бюлетин, бр. 26)

Огнян Читаков
Огнян Читаков
10/10/2023
музикално пловдив
Музикално нищоправене в Пловдив
23/10/2023
Огнян Читаков
Огнян Читаков
10/10/2023
музикално пловдив
Музикално нищоправене в Пловдив
23/10/2023

Октомври, 2023 (бюлетин, бр. 26)

Споделете

Брой 26 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 06 октомври 2023

> ДА ВИНЧИ 16

В началото на предизборната кампания си мисля за карикатура от хумористичния вестник „Кукуригу“ (1882-1883). Листите ни дават основание да я изтупаме от прахта и отпечатаме наново днес.

Седмица след старта на агитацията основните кандидатите продължават да нямат публикувани управленски програми. За сметка на това при първата възможност задочно да сблъскат позициите си разбрахме, че няма за какво да се скарат. Говорят в синхрон по всяка тема – наследството е лошо, градът е в ремонт и пред финансов колапс, хората трябвало да решат за Альоша на референдум и т.н. Достатъчно ли е обаче назоваването на очевидното в битката за доверието на гражданите или е повече бягство от отговорност, излишна предпазливост? За какво спорят партийните агитки, след като и проблемите, и решенията на кандидатите са еднакви?

Остава надеждата, че в малкото време до 29 октомври все пак ще станем свидетели на качествен дебат, на разговор по конкретни идеи и ангажименти, които да оразличат визиите за бъдещето на града. Другото е ненужен шум.

И за финал – ако пък имате път към центъра този уикенд, може да гласувате за Нула32 до неделя, като посетите щанда ни на есенния базар „Капана“. Подготвили сме колекционерски броеве от далечната 2015 г. насам и подбран мърч.

Панайот Стефанов


Симеон Козарев

Life Is On!

Schneider ще си сътрудничи с университета в Пловдив

Разговор със Симеон Козарев

съвместна рубрика с Schneider Electric


изложби

от Камелия Гарева

Обичам октомври –  с хладните утрини, с горещите следобеди, октомври, който изпълва града с живот и рисува по краищата на дните. Започвам от най-октомврийския художник – Златю Бояджиев. Винаги, когато се изправям пред неговите платна, усещам нещо познато, но и неуловимо. Националната галерия ми подсказва: Златю Бояджиев носи усещането за месеца, в който е роден. Галерията отбелязва 120 години от рождението на художника с картини, събрани от цялата страна в Двореца.

Същевременно ГХГ Пловдив отбелязва 85-я рожден ден на Здравко Йончев в Залата за временни експозиции. Йончев, чиито платна могат да бъдат видени до 10-и този месец, умело съчетава усета за артистичните течения в Берлин през миналия век, за сюрреализма на Магрит и почти фантазните сюжети на де Кирико.

А какъв по-голям фантазъм от самата реалност и какво по-привидно реално от фотографията? Вече от почти месец си напомням, че тази година Международните фотографски срещи се откриват на 13 октомври. Мястото е галерия „Капана“, часът е 18:00, а откриващите кадри са на Ара Гюлер и неговия Истанбул и Якоб Ауе Собол, майстор на невъзможния портрет на живота. Уикенда на 14 и 15 октомври е изпълнен с откриването на останалите изложби, така че ще се видим там!


кино

от Мартин Касабов

Есента в Пловдив е сезон за кино. В началото на октомври все още имате възможност да посетите „КЕФФ - Комедиен Европейски Филмов Фестивал“, който ще продължи до средата на месеца. Уникалният за града ни фестивал се стреми да запознава пловдивската публика със съвременни европейски комедии. Тази година програмата му включва и панорама, посветена на Чарли Чаплин. Като част от нея тази събота от 18:30 ч. можете да гледате класиката „Великият диктатор“. В неделя фокус е комедията „Нека танцът започне“ на Марина Сересески, която разказва за мъж и жена, които някога са били най-известната танго двойка в света. След 30 г. раздяла те ще се съберат отново и ще поемат на пътешествие по аржентинските пътища; едно пътуване през спомените, страховете и истинските желания. След „КЕФФ“ в Пловдив очакваме и селекциите на „CineLibri” и „Киномания“, които ще ни зарадват с най-новите фестивални хитове, сред които и последните филми на Йоргос Лантимос и Мартин Скорсезе. За всички значими кино събития в града следете програмата на LUCKY Дом на киното.


литература

Този месец се бележат 100 г. от рождението на големия италиански писател Итало Калвино. „Литературни срещи“ в София посвещават събитието си на него, а пловдивският читател, благодарение на издателство „Колибри“ има щастливата възможност отново да открие по книжарниците шедьовъра на Калвино „Ако пътник в зимна нощ“. Този апокрифен роман, уж написан от друг автор е своеобразно любовно писмо към четенето. В него главен герой е Читателят, който все започва и все не успява да довърши десет романа, написани в разнообразни жанрове. Тази иновативна структура позволява на Калвино да развие сложна литературна плетеница от политико-екзистенциални, тревожни, логико-геометрични и апокалиптични текстове, писани от въображаеми автори. Новото издание е с твърди корици и с илюстрация от Теодор Ушев.


театър

от Катерина Георгиева

В траурната зала влиза жена в налудничав вид. Носи моп за почистване, цикламените ѝ лачени токчета ще изкъртят пода, а таваните заплашително кънтят. Жената крещи. Фалцетът ѝ е завиден и умпопомрачителен в своята категоричност.

„Какви са тия измишльотни, каква е тая жалка картинка? Никой не е умрял, това е подигравка! Това е поредната ви глупава пиеса. Мръднете се сега да изчистя, хайде. Нямам цял ден. После съм на сватба, какво ме зяпате???“

Аудиенцията се изнася тихо, докато жената налива в чисто нова пластмасова кофа своето веро „Работливи ръце“. На малък афиш до вратата на изхода е обявено: „Този месец избрахме за вас две постановки. Едната се казва „Салиери“ (16 октомври. в ДК „Борис Христов) и е на габровския театър. Известният експериментатор Петринел Гочев е заложил на дръзкия разказ за предполагамия убиец на Моцарт, но е вкарал минимално от тази сюжетна линия и изкарва на преден план контрастните бързеи на човешката душа между тоталното потапяне в изкуството и неговата примамлива чудовищност. Актьорите играят добре. Другата постановка е съвсем друга. „Дядо вади ряпа“ (8 октомври в театър „Хенд“) на куклен театър „Мале-мале“ е смешно, диво и неподправено представление за зеленчук, приятелство и малко импровизация с добър куклен привкус. И там играят добре.


музика

от Антония Александрова

Първият уикенд на октомври ни носи много слънце и музика! Още вчера стартира международният китарен фестивал „GuitArt Festival“, като тази вечер и в събота ни очакват бандите Baba Zula от съседна Турция и грузинските дами, прославили се по света - Trio Mandili.

На 6 октомври ще можем да се насладим на филмовата музика на Милчо Левиев по време на концерта „Отклонение“.

Няколко дни след това, на 14 октомври, предстои първият концерт в България на дезърт блус музикантите от Мали - Tamikrest! Ако все още не сте запазили местата си, горещо препоръчвам да го направите.

В края на месеца в Пловдив всичко е джаз! Межу 26-ти и 29-ти октомври ще се потопим в „Пловдив джаз фест 2023“. Световни музиканти от САЩ, Австрия, Бразилия, Италия и България ще посетят града под тепетата по време на деветото издание на фестивала.

Не пропускайте събитията на открито, тъй като вече се носи аромат на печени чушки и скоро влизаме на клубна сцена.


За да да получавате месечния имейл бюлетин на Нула32, абонирайте се тук.

Октомври, 2023 (бюлетин, бр. 26)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!