Отвъд социалните мрежи

Тихомир Пенов
Илюзиите на фоторепортера
23/08/2022
„Life Is On“ е висока отговорност
01/09/2022
Тихомир Пенов
Илюзиите на фоторепортера
23/08/2022
„Life Is On“ е висока отговорност
01/09/2022

Отвъд социалните мрежи

Споделете

Неизбежно в края на броя си задаваме въпроса: как изглежда бъдещето на журналистиката? Потърсихме мненията на представители на гилдията, академичните среди и гражданското общество.

проф. Нели Огнянова © Денис Стоянов, Дарик Радио
Проф. Нели Огнянова

Всички разказваме истории и най-лесно е да ги разкажем онлайн. Гражданската журналистика вече не е допълнение към традиционната, тя е основен източник на информация. Но как това се отразява върху журналистиката като професия? Европейският съд за правата на човека казва, че журналистиката има задължения и отговорности и само който спазва стандарти, може да се ползва със защита на свободата на изразяване.

Има новина: професионалната журналистика не е даденост. Бъдещето на журналиста – този професионален посредник, длъжен да спазва установени стандарти – не е гарантирано. Това трябва да се има предвид, когато се говори за защита на журналистическия труд, или за публичен ресурс за финансиране на медиите, или за нарастващата заплаха от „новинарски пустини“ и цели райони и общности без свои традиционни медии. Журналистиката се бори за право на живот в един динамичен свят на радикално променени потребителски модели и алгоритмично приоритизиране.

Новината не е добра. Нито лоша. Професионалната журналистика в наше време прави новини за хора, които обикновено вече знаят новините (наблюдението е на Рос Аткинс от Би Би Си) или, за съжаление, превратните им интерпретации. Тогава? Заслужава бъдеще и защита журналистиката, която във всеки момент помни причината за съществуването си. Която дава повече на хората – отвъд разказите в социалните мрежи – и която им помага да правят осъзнати и информирани избори за важните неща.

Даниел Ненчев, журналист
Даниел Ненчев © личен архив

Бъдещето на журналистиката ще бъде дефинирано от нейната способност да достига до всеки. Бъдещето на журналистиката зависи от планирането на това как професионалните медийни форми да бъдат ценени и използвани от всеки индивидуален потенциален потребител. И то с цел да му помагат да взима информирани решения за своя живот, а не просто да го забавляват, да го използват за трупане на rating или определяне на share. Бъдещето на журналистиката е в нейната многоканалност. Журналистика ще се създава в и за метавселените на VR и AR средите, холограмите и “интернет на нещата”.

Журналистиката на бъдещето е безпристрастна, когато става дума за значими за голямата част от хората факти, които споделя точно, коректно, проверено и в контекст.

Журналистиката на бъдещето е пристрастна – към хуманистични ценности, висок морал и ярки постижения на изкуството и културата. Журналистиката на бъдещето е като журналистиката от времето на Ботев до секундите в Tik-Tok днес – основен инструмент на почтените професионалисти, които работят в полза на хората.

Благослав Михайлов, основател на „Стража“
Благослав Михайлов © личен архив

Технологиите тотално преобърнаха традиционния медиен модел. Докато в миналото хората са се осведомявали единствено от медии, които филтрират и интерпретират информацията, днес ключова роля за разпространението ѝ имат социалните мрежи. Те също са форма на медия, но съдържанието им е създадено от потребители, т.е. платформата не носи отговорност за
него. Това си има своите хубави страни – глас има абсолютно всеки човек, води до по-органично разпространение на информацията, по-трудно цензуриране и влияние върху гледните точки. Липсата на контрол носи и своите недостатъци – не може да се търси отговорност за публикуване на дезинформация и пропаганда, застрашаваща да разплете тъканта на обществото. Огромни маси от хора вярват повече на това, което четат във Фейсбук, отколкото в мейнстрийм медиите. Въпреки очевидните недостатъци, вярвам, че тези промени представляват демократизация на медийното пространство. Въпрос на време е повечето хора да проумеят, че не всичко, което четат в Интернет, е истина. И изграждането на достоверна гражданска позиция изисква критична мисъл.


Битката на полето на съдържанието – за обществените медии с Десислава Шишманова и Марин Данев

Най-важната новина – трима журналисти за моментите, които няма да забравят

„Не е най-добрата, но друга вече няма“ – историята на ПОТВ


Заглавна фотография: проф. Нели Огнянова, Даниел Ненчев, Благослав Михайлов, колаж

Отвъд социалните мрежи
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!