моят роден град
Моят роден град
октомври 9, 2020
време за себе си
Понятието „време за себе си“ промени смисъла си за нас
октомври 9, 2020

Миризмата на печени чушки ме кара да се чувствам у дома

печени чушки

Миризмата на печени чушки и суетящи се комшийки по разни рецепти, ме карат да се чувствам наистина у дома.

Веселина Янкова, декоратор

От 16 години живея в Сан Франциско. Неслучайно избран от мен, градът на седемте тепета, само че от другата страна на океана. Хълмовете, топлите хора, улиците с неспиращи фестивали и артатмосферата – всеки един момент ми напомня за моя роден град.

Завръщането ми в Пловдив не зависи от сезоните. Пловдив е вълшебен и примамлив по всяко време на годината.

Цъфтящите липи през пролетта – ах, тази миризма! – ме карат да копнея за дълги разходки по централните улички. Звукът на сгушените гургулици ме пренася в детството ми, когато по настояване на баба взимах дремките си в хамака на двора. Колко търсих тези звуци там, чуждата земя.

Пловдивското лято е вълшебно! Цар Симеоновата градина е бягството ми от жаркото слънце. С радост всеки път откривам, че сърничките, чешмата с моминското хоро, момичето и момчето и къщичката за птички все още са там и се поддържат добре. Липсват ми само белите лебеди, плуващи грациозно в езерото.

С гордост показвам на моите гости разкопките на Гладстон – керамичните пещи. Лично аз ги открих като дете, докато си играех в калта на строящия се подлез на пощата тогава.

Сега настъпва есента, аз съм тук и пак ще бъда свидетел на сменящите се цветове на дърветата по тепетата. Без да напускаме града, пловдичани можем да сме в гората или край реката. Богатство!

Нямам търпение да започне и правенето на лютеница. Лежерната градска обстановка, комбинирана с миризмата на печени чушки и суетящи се комшийки по разни рецепти, ме карат да се чувствам наистина у дома. И когато гларусите се завърнат на кино Комсомол, ще знаем, че идва зимата. Имаме си лукса да ни е морско, докато разхождаме модерните си палта по Главната.


Текстът е част от юбилейния брой на списание Нула32 – 32 причини да обичаш Пловдив

Празникът на Нула32 – триумф на списанията изобщо
5 корици за 5 години Нула32

Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!