„Пловдив чете“ на 20 години – какво да не пропускаме?

Шнайдерското правило
03/06/2022
Функционално изкуство
Може ли изкуството да бъде функционално?
14/06/2022
Шнайдерското правило
03/06/2022
Функционално изкуство
Може ли изкуството да бъде функционално?
14/06/2022

„Пловдив чете“ на 20 години – какво да не пропускаме?

Споделете

Тази година литературният фестивал „Пловдив чете“ отбелязва 20 години от създаването си. Организаторите остават верни на себе си и изпълват седмицата между 13 и 19 юни с литература. В Нула32 подбрахме събитията, които няма да пропуснем.

Традиционното връчване на награди „Христо Г. Данов“ ще се проведе на първия фестивален ден – 13 юни от 17:00 ч. в къща музей „Христо Г. Данов“, а от 20:00 ч. на същия ден е и официалното откриване на фестивала на Античния театър, където ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ и „Златна четка“. За музиката ще се погрижат група P.I.F. Алеята на книгата пък отново ще чака посетителите си на площад „Централен“ от 13 до 19 юни.

В рамките на „Пловдив чете“ ще се състои и премиерата на брой 28 на Нула32. Очакваме ви на 17 юни от 20:00 ч. в новото пространство на „Котка и мишка“ на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 15 в Капана.

Другите акценти в програмата на „Пловдив чете“ са:

7 юни, Антония Апостолова с „Нас, които ни няма“ – 19:00 ч. в Литературен салон Spirt&Spirit

Романът „Нас, които ни няма“ е втората книга на Антония Апостолова – автор и на сборника с разкази „Потъване в мъртво море“. Познаваме я и като критик към „Литературен вестник“. „Нас, които ни няма“ разказва за едно любимо поколение, един любим град и всичко останало в живота.

11-26 юни, Капка Кънева с изложбата „Лабиринт на сенките“ – галерия „Лабиринт“

Капка Кънева винаги има с какво да ни смае. Този месец в пространството на „Лабиринт“ тя представя инсталации на арткниги, чрез които изследва светлинните състояния. Изложбата ще бъде открита от 19:00 ч. на 11 юни и може да бъде видяна до 26-ти този месец.

12 юни, Гаска Шиян с „Зад гърба“ и Евгения Белорусец с „Щастливи падения“ – 17:00 ч., Bee Bop Cafe

Актуалните събития се отразяват и на програмата на „Пловдив чете“, където ще се срещнем с украинските писателки Гаска Шиян и Евгения Белорусец. Модератори на срещата с Шиян са Надежда Московска, която е и преводач на романа, и Красимир Лозанов. Романът ѝ „Зад гърба“ (2019) разказва историята на млада украинка, чийто съпруг постъпва в армията. Тя се опитва да свикне с отсъствието му, докато не заминава в Париж, където започва връзка със студент, но атентатът в Ница отново я връща в родината ѝ.

Сборникът с разкази на Евгения Белорусец „Щастливи падения“ (2022) разказва най-вече за жените, които бягат от войната, и малките събития в техния живот, които обаче придобиват големи мащаби. Модератори на събитието ще са Манол Пейков и Красимир Лозанов.

13 юни, Пламен Асенов и Александър Гьошев с „Великите европейци“ – 18:00 ч., Радио Пловдив

Фондация „Про либрис“ представя третия том на поредицата „Великите европейци“ с автор Пламен Асенов и художник Александър Гьошев, които ни срещат с най-великите умове на Европа. Модератор на срещата ще бъде Георги Ангелов.

14 юни, Здравка Евтимова с „Резерват за хора и вълци“ – 19:30 ч., културен център „Тракарт“

Новият роман на Здравка Евтимова, „Резерват за хора и вълци“, излезе през май т.г. В него писателката разнищва темите за човешкото и съхранението, а понякога и загубата на човещината. Модератор на срещата ще бъде Николай Колев.

15 юни, Гергина Кръстева с „Гласове и страници от вчера: българската лирика 2012-2020“ – 19:00, къща на Верен Стамболян

Гергина Кръстева събира съвременната българска лирика, публикувана в списание „Страница”, открива и поставя акцентите в годишните периоди между 2012 и 2020 г. и произведенията в тях. Модератор на премиерата на книгата ще е Борис Минков, който е неразделна част от екипа на „Страница“.

16 юни, Чавдар Ценов с „Имало един ден“ и „Старецът трябва да умре“ – 17:30 ч., къща на Верен Стамболян

Историите на Чавдар Ценов са като разходка с добър приятел, какъвто е и сюжетът на романа „Старецът трябва да умре“. В разговора с автора ще участват и Клео Протохристова, Тодорка Минева и Борис Минков.

17 юни, Нула32 с премиера на брой 28 – 20:00 ч., Котка и мишка LOCAL

Писателката Ина Иванова ще води премиерата на брой 28 на Нула32, където ще разговаря с главния редактор Панайот Стефанов. Очаквайте повече информация за темата на броя съвсем скоро.

18 юни, Кирил Василев с „Шествието“ и Никола Петров с „Не са чудовища“ – 16:00 ч., двора на галерия „Аетерна“

Издателство за поезия „ДА“ представя стихосбирката от 2021 г. на Кирил Василев, един от най-сериозните поети у нас по думите на Бодаков, и Никола Петров, чиято стихосбирка „Не са чудовища“ (2021) оставя дълбоки следи в паметта.

18 юни, Радослав Бимбалов с „Млък“ – 19:00 ч., книжарница кафе-клуб „Ciela“, Mall Plovdiv

Радослав Бимбалов ще прадстави новия си сборник с разкази, за който Захари Карабашлиев пише, че „Историите на Бимбалов са като да отвориш отдавна залостен прозорец след дълга зима – хем изненадващо свежи, хем сякаш ги помниш отнякъде.“

19 юни, Владислав Христов с „Мопсът на Вазов“ – 15:00 ч., Bee Bop Cafe

В „Мопсът на Вазов“ са събрани 274 текста, написани от Владислав Христов през последните 20 години. Модератор на срещата, която представя сборника ще бъде Силвия Димитрова.

19 юни, Димана Йорданова с „Писма до Ния, която не родих“ – 18:00 ч., Bee Bop Cafe

Срещата с Димана Йорданова е винаги добър начин да изпратиш неделя вечер. А Елин Рахнев, който е редактор на „Писма до Ния, която не родих“, казва за книгата, че е “паник атака, пристъп, отворена към небето вена. Книга, в която партитурата на сълзата е възможна само за китарата на Джими Хендрикс.“

19 юни, Лъчезар Бояджиев с ретроспективен каталог – 19:00, artnewscafe

Лъчезар Бояджиев – един от най-известните съвременни български артисти, и кураторът и художествен критик Яра Бубнова ще представят в разговор с модератора на събитието Веселина Сариева каталога за ретроспективната изложба на художника в Солун. В каталога авторът изследва настоящето и неговите образи.

22 юни, Йоанна Елми с „Направени от вина“ – 18:00, Fargo

„Направени от вина“ носи на Йоанна Елми приза на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в раздел проза. Романът преминава неизказаното, а разговорът за него ще води преводачът Стефан Русинов.


Пълната програма на „Пловдив чете“ може да намерите тук.

Автор на заглавната визия е Елица Сърбинова, чийто разговор с Нула32 може да прочетете тук.

„Пловдив чете“ на 20 години – какво да не пропускаме?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!