Пловдив и международната фотография

георги лозанов
Георги Лозанов за образите встрани от идеологията
01/10/2017
Милан Христев
Истории с мирис на фиксаж
12/10/2017
георги лозанов
Георги Лозанов за образите встрани от идеологията
01/10/2017
Милан Христев
Истории с мирис на фиксаж
12/10/2017

Пловдив и международната фотография

Споделете

През далечната 1979-а г., като резонанс на ренесансовите стремежи на Атанас Кръстев – Начо Културата за създаване на творчески бази в Стария град, със силната подкрепа на кмета Диран Парикян, бе реставрирана и предоставена на „Българска фотография“ къщата на ул. „Стамат Матанов“ 36. Това бе „Къщата на фотографията“. Все още на стената до входа е металната табела, гравирана с годината на нейното тържествено откриване.

Оттогава датира и създаването на творческата група на фотодейците в Пловдив, която получи за своя малък дом музей, етаж за изложби и клуб-кафене в къщата. И първият си уредник Иван Герасимов, изследовател на историята и автор на неиздадената „История на фотографията в България”, част от богатия фонд предоставен от семейството му на Регионалния исторически музей.

Логичен отзвук в групата на фотографите от първите официални Национални есенни изложби през 1976 г. бе желанието за продължение на артистичния живот през октомври с фотографско събитие. Тогава се роди идеята и започна „Международната седмица на фотографията“ с усилията и ентусиазма на група приятели фотографи.

Моята поява в тази пловдивска фотографска история бе през 1983 г. когато бях избран за председател на групата на фотодейците и закономерно поех „Седмицата“. Неимоверно много изложби организирахме и открихме през всичките тези години. Всички имена от националната ни фотографска артсцена са присъствали през есента в града ни. Ще бъде нетактично да се изброяват имена, защото наистина това бяха всички известни български творци работещи след 1980 г. Тази традиция продължава и сега със съвременното издание на фестивала.

Въпреки това е налице изкушението да се споменат „класиците на фотографията“,  гостували в изложбените зали. Част от тях са Франсис Мадоу Сутклиф, Херберт Лист, Брасаи, Анри Картие - Бресон, Роберт Капа, Димитрий Балтерманц, Сабин Вайс, Александър Мациаускас, Бернар Плосю, Мартин Пар, Кийт Арнат, Никола Стоичков, Петър Божков, Лоте Михайлова, проф. Румен Георгиев и така до повече от 200 автори за всичките тези години.

Понастоящем цялостната концепция на „Международни фотографски срещи“  е насочена към създаването и популяризирането на фотографското изкуство. Към поощряването на дискусионна среда относно тенденциите в съвременната фотография, към диалогизиране между различните поколения и творчески присъствия, към акцентирането на иновационен капацитет у младите хора, към откриването, презентирането и обучението на нови имена в областта на фотоизкуството.

Основната идея на фестивала през 2017 г. е под фокус да бъдат различните творческите практики, теоретични и изследователски платформи на академичната и студентската общност в областта на фотографското изкуство и нейната най-актуална форма – фотографската книга.

Във времето от 4 до 26 октомври 2017 г. настъпва сезонът на фотографията в Пловдив – неотменна част от културния фон на града ни, от неговата неповторима атмосфера и дух. За това главна заслуга имат пловдивските фотографи, нашите приятели от страната и чужбина, младите хора и вярната ни фотографска публика.

Благодаря им!

доц. д-р Никола Лаутлиев

ръководител катедра Приложни изкуства към АМТИИ

Програма на „Международни фотографски срещи 2017“

Фотоборса  4 – 9 октомври 2017

„Фотоборса“ е петдневна програма съпътстваща фестивала, която предвижда срещи на фотографи и студенти по фотография с директори на фотофестивали и куратори под формата „Преглед на портфолио“. Фотографите, участващи в тези срещи, ще могат да чуят не само анализа и мнението на експертите, но ще имат възможността да получат предложения за изложби, публикации на книги или други проекти.

Фoтомакет 6 – 27 октомври 2017

Идеята на програмата „Фотомакет“ на фестивала е да представи фотографската книга като самостоятелна и пълноценна форма на фотографско творчество. Ще се проведе конкурс за макети на фотографски книги. Фотомакет е пилотен вариант на фотографската книга, неин физически оригинал, създаден самостоятелно, без участие на издателство. Могат да участват проекти изработени в тираж до 25 броя.

© Цочо Бояджиев

Изложби 6 – 26 октомври

Откриване в „Балабанова къща“, 6 октомври от 18.00 часа

Владимир Василев, Франция/България – „Занзибар“.

Дмитрий Хованский, Русия – „Оставете клетките отворени преди да тръгнете“, със съдействието на „Фотовиза“, Краснодар.

Петрос Ефстадиадис, Гърция – „Серии“, със съдействието на Музей на фотографията, Солун.

проф. д-р Цочо Бояджиев, България – „Малки градски истории“, Балабанова къща.

Джордж Георгиу, Великобритания – „Придружен от непознати – Парад на американците“.

Градска художествена галерия, Пловдив

ул. „Княз Александър I“ №15

Изложба на книги от „Фотобукфестивал“, Истанбул.

Изложба на студенти от Департамент по фотография, Университет по изкуствата, „Мимар Синан“, Истанбул.

Регионален исторически музей, Музеен център за съвременна история

проф. Бранимир Каранович, Сърбия.

Галерия „Лаутлиев“.

Изложба на дипломираните студенти през 2017 г. от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

Галерия за съвременно изкуство Cu 29, кв. Капана

Наградени фотографии от десетото юбилейно международно фотобиенале „ФОДАР“, 2017.

Градска художествена галерия, Експозиция „Енчо Пиронков“

Откриване на 8 октомври от 12,00 часа

Йордан Йорданов – Юри – „Мексиканска хроника“. Фотографии от фонда на Градска художествена галерия, Пловдив.

Градска художествена галерия, Експозиция „Енчо Пиронков“

Откриване на 14 октомври от 11.00 часа

Изложба на селекционираните от конкурса книги и награждаване,

Градска художествена галерия, Експозиция „Енчо Пиронков“

14 октомври, 11.00 часа.

© Джордж Георгиу

Уъркшоп

20 октомври, 16.00 часа, АМТИИ, Синьо училище

Високоскоростно студийно осветление от фирма „Динафос“ ЕООД .

Събитието се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Провежда се под знака на „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“.

Спонсори на фестивала са: „Фотосинтезис“ ЕООД , „Динафос“ ЕООД,  „Фактор – България“ и „КЦМ-2000“ ЕООД.

Партньори за организацията на изложбите са: Общински институт „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия и Регионален исторически музей.

За повече информация на сайта на фестивала www.plovdivphotofestival.com и на електронен адрес photofo@abv.bg

Пловдив и международната фотография
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!