Пловдивското заедно е история

Петя Боекова
Студеният-топъл Пловдив
09/11/2021
Няма море
09/11/2021
Петя Боекова
Студеният-топъл Пловдив
09/11/2021
Няма море
09/11/2021

Пловдивското заедно е история

Споделете

Визитната картичка на града бавно, но сигурно се изпразва от съдържание със скоростта на стопяващите се етнически общности – в миналото причина за неговото културно и икономическо развитие. Гръцкото и турското присъствие в Пловдив днес се изчерпват с транзитно преминаващи туристи по казината и студенти. Самоопределящите се като арменци намаляват с всяко следващо преброяване. А ако упътите някого с ориентири като католишката или еврейската махала, вероятно единствено ще го объркате. С изключение на ромската общност, която макар и многобройна, продължава да е капсулирана, изчезват характерния за Пловдив комшулук и махалите със смесено население. Автентична атмосфера на добросъседство и взаимно уважение, достойна за пример много преди баснословни суми да започнат да бъдат изливани в името на разните политически цели.

Подобно на други космополитни градове, Пловдив е мулти-култи много преди да бъде модерно и на това дължим страшно много. От следите в местната кулинария и речника на пловдивчани, през архитектурното богатство в центъра на града, до световни артисти като Милчо Левиев и Крикор Азарян, филибелии до мозъка на костите си, разширили неимоверно границите на българската култура. 

Зад мотото Заедно в контекста на 2019 г., по цитата от апликационната книга, днес можем да проектираме и съвременния град, в който 10 души имат 10 различни мнения по всеки въпрос. Ако вашето по темата се различава, то може би това е по-естественото, отколкото ни се струва. Важен е разговорът.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Илюстрация: Рами Хамуд


Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Пловдивското заедно е история
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!