Промяната изисква колективно усилие

градски транспорт Пловдив
Неадекватният градски транспорт
17/10/2021
презастрояване Пловдив
Градът като строителна площадка
18/10/2021
градски транспорт Пловдив
Неадекватният градски транспорт
17/10/2021
презастрояване Пловдив
Градът като строителна площадка
18/10/2021

Промяната изисква колективно усилие

адв. Михаил Екимджиев
Споделете

Адвокат Михаил Екимджиев

Според данни на Евростат, Пловдив, който няма тежка замърсяваща индустрия, е на първо място по замърсяването с фини прахови частици през 2007 г. Превишаванията са били над 170 дни в годината, а Общината абсолютно неправомерно и неморално премести измервателната станция от “Баня Старинна”, която най-често даваше наднормени стойности. През следващите години броят на дните с превишавания се движи между 80 и 120, при допустими 35. Ако Общината и РИОСВ бяха изпълнили законовите си задължения, считано от 2007 г., когато България става член на ЕС, нямаше да се налага този проблем да се решава в рамките на една година.

Ролята на измервателните станции, каквато беше тази на “Баня Старинна”, е да бъдат там, където най-често има пикови превишавания, така че и хората, и институциите да могат незабавно да вземат мерки. Нашите избраници в Общината решиха проблема  просто като преместиха станцията, с което фалшифицираха статистиката и вече не можем да имаме съпоставими данни за състоянието на въздуха в Пловдив с периода преди преместването. Не остана нито една измервателна станция в идеалния център. Общината и преди не взимаше никакви мерки, но поне имахме възможността, следейки публично достъпните данни, сами да се предпазваме. Лишиха ни от това основно право на самозащита.

Илюстрация © Мария Илиева

На нас ни се налага да пътуваме и тогава се сблъскваме с лошите пътища, с претоварените улици и кръстовища, с мръсния въздух. Да не говоря, че в хода на делото, което заведохме срещу Община Пловдив за мръсния въздух, се установи колко хора умират от заболявания, причинени от замърсяването. Това не е проблем само с чистия въздух, това е проблем с трафика, с шумовото замърсяване, с пътнотранспортните произшествия. Да не отбелязвам такива буржоазни капризи като време, нерви, стрес. Тези проблеми са преодолими, но промяната изисква колективно усилие. Трябва да надскочим мисловния дувар и да се погрижим за общото благо. 


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Заглавна снимка © Личен архив


Промяната изисква колективно усилие
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!