Рами Хамуд и Емил Наджеклиев

Пламена Пенчева
Пламена Пенчева
30/06/2021
Симеон Марков
Симеон Марков
30/06/2021
Пламена Пенчева
Пламена Пенчева
30/06/2021
Симеон Марков
Симеон Марков
30/06/2021

Рами Хамуд и Емил Наджеклиев

Рами Хамуд и Емил Наджеклиев
Споделете

Вече може би познавате Рами Хамуд като автор на някои от най-запомнящите се корици на Нула32. Заедно с Емил Наджеклиев в края на миналата година спретнаха скромната провокация „A Man от Кретени“ в градска среда, която включваше илюстрация, ситопечат, аналогова фотография и въобще все неща, които харесваме, но преди всичко – добрата идея. 

В какво се състои проектът? 

Емил Наджеклиев: Искахме да направим една къса изява, да изразим конкретна идея, за която не знаехме дали след 5 минути ще ни е все тая, или ще продължи 3 години например. В последните година-две се случват някакви масови тъпотии, след които положението просто се замазва с нещо и това се повтаря до безкрай. С проекта засягаме това. 

Рами Хамуд: За мен лично има социална мисия и отразява събитията от края на 2019 г. насам. Допреди това ръцете сякаш ни бяха по-развързани и изведнъж „щрак“, сложиха ни се някакви символични белезници.  

Как го реализирахте? 

Р: Аз бях само принтерът, Емо направи дизайна, който за мен е супербунт, провокация.Ситопечатът като медия ни позволи да я тиражираме в по-голямо количество. 

Е: Заглавието е игра на думи: разделихме турското „аман“ на английското „a man“  и получихме човек. Човек, изграден от идиоти. До известна степен, колкото и да искаш да се отървеш от тази история, ти си част от нея и добре знаеш, че вътре в теб имаш едно идиотче, което все някога ще излезе. 

Само едно ли?

Е: Може и да са 500 000, няма значение, но само от избора ни зависи дали ще го превърнем в нещо позитивно, или ще последва купчина от негативизъм.  

Р: Много е лесно да станеш лош и да вършиш лоши неща, да кажеш „пичове, мразя ви, ще водя война“. Особено в сегашната ситуация.

Гняв ли е това, какво ви дразни в ежедневен план? 

Р: Гневът е твърде силна емоция, по-скоро разочарование. Хората станаха още по-антисоциални и озлобени, започнаха да правят нещата през ръце, влязоха в калта. Иска ми се повече хора да работят в името на една обща цел. Ако аз бях сам, нямаше да съм човекът, който съм.

Има ли артистът политическа роля? 

Е: Няма как да не си изцапаш ръцете. В крайна сметка това, че си художник или поет, не означава, че не си човек, че не пиеш вода, че не пушиш цигари, че след време няма да създадеш семейство. Битът е еднакъв и няма как тези неща да не те засегнат. Въпросът е как ще реагираш. 

Трябва ли да го направиш тема в изкуството си обаче? 

Е: Може би е препоръчително, но не и задължително. Всеки има здрав разум и решава кое е правилно за него и кое не е, всеки е индивидуална личност. Да радикализираш чрез изкуство не е лошо, но може да се изтърка много бързо. Ако имаш намерението да произведеш цялостна идея, винаги можеш да положиш усилията да я изразиш.


Повече за проекта „A Man от Кретени“ на Рами и Емил може да прочетете ТУК.

Ще намерите Емил в Behance @Emil Nadjekliev и в Instagram @0sobeno

Ще намерите Рами в Behance @Rami Hammoud

Защо... Все още млади?


Рами Хамуд и Емил Наджеклиев
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!