Розовият слон в стаята

Август, 2023 (бюлетин, бр. 24)
03/08/2023
Сродната душа като паун
08/08/2023
Август, 2023 (бюлетин, бр. 24)
03/08/2023
Сродната душа като паун
08/08/2023

Розовият слон в стаята

градски проблеми
Споделете

Картинката, от която всички извръщат очи. Темата, която е твърде тежка за дискусия. Проблемът, който никой не се наема да разреши. Това ли е значението на фразата „розовият слон в стаята”?


Не ми харесва, че в Пловдив няма истински добре работещ приют за безстопанствени животни. Общината не работи инициативно по кастрирането на хилядите улични котки в града. Случаите на изхвърлени кучета по кварталите се увеличават. Никой не се интересува какво се случва с тези кученца.

Ако се обадите на телефона на общинския приют в Пловдив, ще чуете студен глас да ви обяснява, че нямат свободна кола и хората им са някъде извън града.

Ако разговаряте с доброволци, които спасяват безстопанствени животни в града, ще ви споделят, че в приюта кучетата изчезват безследно. Никой не поддържа паспорти с историята и характерите на кучетата, защото те не се задържат там. А къде отиват? Смее ли някой да попита?

Тези сладки айляшки котки от снимките в инстаграм не са диви животни, това е вид питомна котка, която не се чувства по-добре навън на свобода. Те зависят от хората за ваксинация, обезпаразитяване и храна, за да са здрави. Ако не се грижим за тях, често те умират в страдание навън. Всяка пролет стотици новородени котенца биват изхвърлени от човешки ръце в кофи за боклук и реки. Аз самата на 5 май намерих 4 такива новородени котенца до църквата „Света Неделя”.

Не ми харесва, че община Пловдив не се ангажира с кастрацията на котките в града, за да овладее популацията им, и за да не им се налага да умират, отровени по улиците ни. Не ми харесва, че това е оставено на силите на малцина доброволци, които залавят животни и се молят на други доброволци от Немски кастрационен център да намерят време за кастрация. Или да събират средства от гражданите чрез дарения, за да плащат сметки по ветеринарни клиники. Не ми харесва, че много малко хора са запознати с рисковете за бездомните животни и щетите, които понасят от човешката ръка.

Имаме добре написан Закон за защита на животните, но е въпрос на воля всяка община да се уповава на него в действията си и да носи отговорност за безстопанствените животни. Въпрос на воля е всяка община да следи чрез институциите на ОДБХ и МВР за престъпления спрямо животни.

Все още предстои да видим дали присъствието на розовия слон в стаята ще бъде адресирано.


Изпратете ни вашия отговор на въпроса „Какво не харесвате в Пловдив?“ в максимален обем от 300 думи на адрес team@nula32.bg, а ние ще дадем гласност на най-справедливите и критични мнения в следващите ни броеве.


*Гледните точки, представени в „32-та причина“, може да не изразяват редакционната позиция на Нула32.

Розовият слон в стаята
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!