Шнайдерското правило

градски проблеми
Напоследък си представям Пловдив…
25/05/2022
„Пловдив чете“ на 20 години – какво да не пропускаме?
03/06/2022
градски проблеми
Напоследък си представям Пловдив…
25/05/2022
„Пловдив чете“ на 20 години – какво да не пропускаме?
03/06/2022

Шнайдерското правило

Споделете

Във второто издание на съвместната ни рубрика с Schneider Electric разговаряме с две от младите надежди на компанията – Никола Драгомиров, специалист „Информационни системи“, и Марин Симеонов, специалист „Техническа антена“. Започнали като стажанти, двамата бързо получават предложения за постоянни позиции и са свежият пример за новото поколение професионалисти, чийто таланти не познават ограничения.

Как се озовахте в компанията?

Марин: Като френски възпитаник исках да започна работа в една от най-големите френски компании в България. В сферата си на дейност Schneider Electric е и най-добрата компания в света, исках да съм сред най-добрите и да се уча от тях. Бях кандидатствал на два пъти за стажантските позиции, но нещо все не ми достигаше. След дипломирането ми от Техническия университет правилният момент беше настъпил.

Никола: Като студент по информатика в Пловдивския университет ми попадна възможността за работа в Schneider Electric. Зачудих се какво стои зад определението умна фабрика и защо биха имали нужда от човек като мен. Бях много добре посрещнат, получих възможността да се уча в движение и да покажа с какво мога да допринеса за компанията, въпреки липсата на предишен професионален опит. Останалото е история.

Имахте ли колебания дали да останете тук след стажовете?

М: При нас те приключиха преждевременно. По средата на годината мениджърите ни ни предложиха да ни повишат на постоянна позиция. Нямаше никакво съмнение дали да приемем.

Кое лично качество успяхте да усъвършенствате, откакто сте тук?

М: Развих се в друга сфера на електроинженерството, получих нови знания в механичната част. Научих се на търпение и съм доста по-концентриран.

Н: Научих се да организирам по-ефективно времето си. Задачите ми са свързани с имплементиране на софтуери вътре в производството, където има около 600 души, и сме в ситуация на непрекъсната промяна. Научих се и да разбирам хората в по-голяма степен – къде има неувереност, къде можем да помогнем, какво трябва да обясним по-добре.

Никола Драгомиров © Нула32

Какви проблеми решавате?

М: Моята позиция е ключова – ако не си свърша работата, производството може да спре. Проблемите са световни – криза с материали и нови доставчици. Правим измервания и тестове, за да можем да квалифицираме това, което идва като продукт тук, за да може то да е възможно най-доброто и безопасно за клиента. Защото на първо място Schneider Electric осигурява безопасност.

Н: Моята работа идва след като всичко при Марин е точно. Свързана е с подобрение на процесите, с иновации в информационните технологии. Ние се допълваме като тандем.

Кой е любимият ви момент от деня?

Н: Когато някой дойде при мен с проблем, който не съм предвидил. Обичам предизвикателствата.

М: Когато знам, че съм си свършил работата и съм спокоен, че съм я изпълнил, както трябва, по шнайдерските правила.

Какви са те?

М: Да мислим като клиент, да бъдем клиент, да играем като клиент. Всичко да е по конец.

От какви хора имате нужда в момента в Schneider Electric?

Н: Търсим колеги, които ще се занимават с автоматизацията на процеси в завода, но също така и инженери с желание да се
развиват в компанията изобщо. Често създаваме нови позиции спрямо тях.

Как да направим града си по-умен?

Н: Възможностите са безкрайни, но може би като повишим достъпа до ключова информация в нефилтриран вид. Платформите в Умната фабрика позволяват прозрачност между това, което се случва в производството и администрацията. Няма преграда между тях, всичко е видимо. Когато информацията е достъпна, тя поражда и дискусия, в която могат да участват всички.


Още за Schneider Electric от Нула32 четете тук:

Когато в компанията има талант, винаги се открива място за него

За умните решения на една умна фабрика

Съчетанието между история и бъдеще е наше естествено амплоа


Заглавна фотография: Марин Симеонов © Нула32

Schneider Electric
Schneider Electric
Лидер в дигиталната трансформация и енергийните решения и най-добър работодател на България за 2022 г., Schneider Electric е сред основните рекламни партньори на списание Нула32.
Шнайдерското правило
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!