Септември, 2023 (бюлетин, бр. 25)

Schneider Electric подписва споразумение за сътрудничество с университета в Пловдив
01/09/2023
Читателска анкета, 2023
07/09/2023
Schneider Electric подписва споразумение за сътрудничество с университета в Пловдив
01/09/2023
Читателска анкета, 2023
07/09/2023

Септември, 2023 (бюлетин, бр. 25)

Споделете

Брой 25 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 01 септември 2023

> ДА ВИНЧИ 16

На прага на най-интензивния месец в културно отношение и нашият брой №33 потегли за печат! През септември с него отбелязваме осмия рожден ден на списанието, а с точно този имейл празнуваме втората годишнина на бюлетина ни.

Tази есен отново е време за ново начало – този път в редакционно отношение. Може би си спомняте, че в предходния брой открехнахме леко завесата на промените, които подготвяме от пролетта насам, но само след броени дни ще може да разлистите вече обновеното списание. В редакцията засега само разглеждаме pdf-а на крайния резултат, а във въздуха се носи онази смесица от вълнение и притеснение пред неизвестното. 

Докато трескаво очакваме първите отзиви, Ви каним да участвате в годишната ни читателска анкета (4-6 мин.), която ще приема отговори до 1 октомври, включително. Ще сме благодарни, ако я препратите и на свои близки, които следят Нула32. Припомняме препоръките Ви от предходното допитване, много от които реализирахме на практика в последните две години. Е, все още не сме сварили крафт бира, но нямаме търпение да се запознаем с обратната Ви връзка днес. Не ни спестявайте критиките!

Панайот Стефанов


Life Is On!

Schneider ще си сътрудничи с университета в Пловдив

съвместна рубрика с Schneider Electric


изложби

от Камелия Гарева

Днес, 1 септември, от 18:00 ч., откриваме Националните есенни изложби с тема Функции на състоянието! В двора на Балабановата къща деветима художници и Галина Лардева ще ни накарат да спрем в Момента (да, с главно М), без да мислим за всичко преди или след него.

Както винаги, очакваме смесица от техники, форми и различни погледи, които пречупват темата, но обединяват изложбите. Исках и да акцентирам върху няколко от творците, които ще участват, но разглеждайки имената и работите им, разбрах, че задачата е непосилна. Тазгодишната селекция е особено сполучлива, затова през септември непременно ще се връщаме в Стария град, за да преоткрием изложбите отново и отново.


кино

от Мартин Касабов

„След сезона“

След дълга лятна пауза, в края на септември, излиза първият български филм от няколко месеца насам – „След сезона“ на Иван Панев. Историята се завърта около Стела, която ръководи заведение и няколко стаи за гости в красив черноморски залив. Мъжът ѝ Кирил е изчезнал преди 11 години. Стела вярва, че той все още е жив и ще се завърне. Вдъхва ѝ надежда фактът, че някой ѝ звъни от непознат номер и мълчи.

Панев споделя, че основната тема на филма е за трудността да преодоляваме илюзиите си, свързани с любовта. „Мога да определя „След сезона“ като камерен филм, в който не участват много актьори и в който зрителите няма да се сблъскат с трудноразбираема символика и провокации. Надявам се да хареса на широката българска аудитория и да остави топло чувство в сърцата на всеки“.

В ролите ще видим Йоана Буковска-Давидова, Пенко Господинов, Калин Врачански, Красимир Доков и др.


литература

„Одън, или окото на кита“

Романът е необикновена книга, субективен биографичен разказ, в който авторът, френският поет и писател Ги Гофет (1947) разказва за „своя“ Одън, вплитайки своя живот в неговия. Духовно търсене с поетични откъси, пътешествие през историята, литературните нрави, игра на огледала, в която Икар среща един кит.

Уистън Хю Одън (1907–1973) е сред най-значимите англо-американски поети на 20. век. В девет части Гофет изследва поетичния път на Одън през историята на войните, анонимните смърти и ексцентричността. История за неизтощимата енергия на един хомосексуалист, който не се поколебава да се ожени за Ерика, дъщерята на Томас Ман, за да я спаси от Третия райх, нито се съгласява на компромиси, което му коства Нобеловата награда през 1963 г. Това е и историята на един отчаян мъж, който черпи сила и вдъхновение от изгубена в младежките години любов, от чиято загуба не може да се възстанови, и която ще трае 33 години, до самата му смърт.


театър

от Катерина Георгиева

Ако трябва да бъда честна, докато не започнат да се изливат есенните дъждове и листата да се заплитат в правите ми коси, не ми се влиза в никакъв салон. Докато навън градусите все още укорително те питат защо не тичаш полугол на девствен плаж на север от Слънчев бряг, единственият театър, който тресе пулса ми, е собственият житейски.

Но тъй като културните мениджъри и продуценти работят и от плажа, ще се превъплътя в ролята на нюйоркски хипстър и ще препоръчам „какво да правим в Пловдив септември, когато целият град е театър?“. Първо трябва да отидете на премиерата на „Лебеда“ на 11 септември в Камерна зала на Драматичния театър, защото пиесата е доста необичайна. Красив, млад актьор кряка като дива птица, а любовта, за която всички мечтаем, разбира се, се сбъдва само на сън.

После задължително, като сутрешна медитация и коктейлче във Фарго, трябва да е посещението ви на един от най-добрите театрални спектакли, който съм гледала през последните години – моноспектакълът „Неведение“ на 13 септември. (като част от програмата на „Сцена на кръстопът“) на актрисата Албена Ставрева, която е и автор на драматургията, пред която замлъквам. Магически реализъм, театрална аяуаска, по време на която е разрешено да плачете и да се смеете едновременно.


Обожавам откритата програма на „Двама са малко – трима са много“, защото в периода между 1-ви и 6-ти септември Пловдив заприличва на една случайна бохемска сцена на улични артисти, статуи, клоуни, танцьори. Така че, просто си сложете сандалите и обикаляйте безцелно града.


музика

от Антония Александрова

Е, след като всички вече се върнахме от морските брегове, май е време да посетим няколко събития и да послушаме музика!

Още днес стартират две изключително „пловдивски“ събития. Едното е с вече утвърдена история, а историята на другото тепърва полага своите основи. Става дума за Shake That Хълм и Station Street Festival.

На 2 септември на Античния театър пристига най-известният гръцки изпълнител Йоргос Даларас а само след ден, отново ще концертира цигуларят Ара Маликян. На 10 септември сцената на Античния ще посрещне и легендарния Майкъл Болтън за най-романтичния концерт през 2023 г.

На 14 септември най-добрите композиции на Hans Zimmer ще зазвучат в Зала СИЛА, в изпълнение на Lord Of The Sound.

Няма как да не споделим и две събития от съседна София. На 3 септември там ще свири пост-пънк бандата She Wants Revenge. A две години след участието си в Пловдив, Dub FX ще се качи на сцената в Маймунарника.


За да да получавате месечния имейл бюлетин на Нула32, абонирайте се тук.

Септември, 2023 (бюлетин, бр. 25)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!