Септември 2022 (бюлетин, бр. 13)

входно ниво
Емблематични сгради и паметници на културата в града попадат в интерактивно входно ниво
02/09/2022
Споделено пространство
В споделеното пространство на Есенните изложби
07/09/2022
входно ниво
Емблематични сгради и паметници на културата в града попадат в интерактивно входно ниво
02/09/2022
Споделено пространство
В споделеното пространство на Есенните изложби
07/09/2022

Септември 2022 (бюлетин, бр. 13)

Споделете

Брой 13 на бюлетина на Нула32 и Schneider Electric, 02 септември 2022

ДА ВИНЧИ 16

Свикнали сме да мислим за септември като за празник, в който всичко започва отначало, но не и този път. В последната седмица усещането е помрачено от нова порция посегателства върху Тютюневия град – кварталът, в който отдавна няма тютюн, но и в който остава все по-малко град. Какво идва на негово място не искаме да си представяме.

Горя и едно от най-старите пловдивски училища, но, както каза някой, да търсим символика е безсмислено – апокалиптичната картинка говори достатъчно красноречиво за себе си.

На този фон едва ли акцията на Севдалина Кочевска на крепостната стена на Филипополис край Римския стадион би могла да се случи в по-подходящ момент – провокацията показва, че тук нямаме нужда от война, за да пратим културното си наследство по дяволите. Нужни са ни само инвестиционни намерения, една лицемерна общинска управа и един безполезен служебен министър.

Илюстрация: Рами Хамуд

В тази суматоха се случи да подготвим септемврийския ни бюлетин. Една година след първия му брой почувствахме необходимост от промяна, затова направихме препоръките в него една идея по-лични. Надяваме се новият му формат да ви допадне.

Панайот Стефанов


Life Is On!

съвместна рубрика с Schneider Electric

Новата ни среща в съвместната рубрика с Schneider Electric е с инж. Ясен Янев, мениджър „Поддръжка“, част от Умната фабрика край Пловдив още от далечната 2008 г. Кариерното развитие на инж. Янев е поредният вдъхновяващ пример за преквалификация в движение, за който ви разказваме тук. Изводът вече е известен, но нека отново напомним: когато в компанията има талант, винаги ще се намери място за него.

Четете пълния ни разговор в статията „Life Is On“ е висока отговорност“.


визуални изкуства

от Камелия Гарева

Разбираме, че есента е зад ъгъла, когато се отправим към Стария град за Националните есенни изложби, които бяха открити вчера, 1 септември. В тазгодишното издание на един от най-престижните форуми за изкуство в България, проф. Галина Лардева курира творбите на Анжела Терзиева, Ангеларий Димитров, Атанас Ташев, Валентин Митев, Дарина Цурева, Карина Попова, Николина Джановска, Петър Чиновски (с който ви запознахме в „Медийния брой“) и Русен Дойков. Работите на деветимата творци са обединени от надслова „Споделено пространство“, а диалогът, в който са въвлечени, отново има какво да ни каже за сцената на съвременното българско изкуство. А и за това как осмисляме изминалите две години.

Друга изложба, която хвърля нова светлина върху родното изкуство, ни предлага Софийската градска художествена галерия. На 14 септември СГХГ поставя началото на есенния сезон с „Жените художници“, където представя произведения, създадени между 20-те и 30-те години на 20. век.


кино и литература

от Мартин Касабов

След като създаде най-добрия екшън на всички времена, австралиецът Джордж Милър се завръща зад камерата с приказния „Три хиляди години копнеж“ с участието на Тилда Суинтън и Идрис Елба. В него самотна изследователка открива джин, който ѝ предлага да изпълни три желания срещу неговата свобода. Тя обаче е предубедена, тъй като е чувала безброй истории за мечти, в които нещо се обърква. Налага се джинът да я увещава с разкази и фантастични сюжети от миналото си, докато постепенно пред зрителя се разгръща притча за съвременните връзки.

Междувременно акулата от „Челюсти“ се завръща в кината и IMAX, за да напомни с колко любов и умение през 1975 г. Стивън Спилбърг създаде блокбъстър киното.


„За рева на лъва“ на латвийския писател Юрис Звиргздинш („Меча република“) е великолепна детска книга за смелостта и състраданието. В нея едно момиче, нейното кученце и парцаленото мече То̀биас помагат на лъва от съседната зоологическа градина да възвърне рева си. Макар насочена към децата „За рева на лъва“ засяга дълбоката меланхолия на старостта и едва в 50 стр. успява да предложи лек за умората от нея. Тримата герои ще обърнат всеки камък, за да открият подходящия глас за царя на джунглата и в това деликатно търсене ще напомнят, че в трудните моменти разполагаме единствено с един другиго.

Превъзходното оформление от изд. „Точица“ и нежните илюстрации Лина Дудайте превръщат книгата в задължителна за всеки родител, който иска да възпита в детето си усет към красивото и стремеж към доброто.


театър

от Катерина Георгиева

Драги зрители на театъра, септември винаги е твърде наситен. Ако трябва да избирам от програмата на „Сцена на кръстопът“, ще се затрудня.

Започвам с „Амадеус“, заради силния сценарий на Питър Шафър. След това „Народът на Вазов“, заради темата, драматургичната работа, и изследването, което е направено за пиесата. Обичам да хвърлям по един поглед и на актьорските класове, които единственият шанс да гледаш е на фестивала. Никой от нас няма да отиде до НАТФИЗ, освен ако няма приятел или бивше гадже, което иска да гледа. Винаги си струва да видиш какво идва в театъра, затова препоръчвам представлението на класа на Снежина Танковска – „Бесове“. Също така Теди Москов и „Изкуството да оглупееш“ и „Антигона“, заради Сашо Морфов.

Не на последно място следете програмата на уличното издание на „Двама са малко, трима са много“. Със сигурност бих отишла да гледам на 3-ти „Портокалите или любовта към…“

Септември е твърде, твърде богат. Уморително ще е.


музика

от Антония Александрова

В началото на есента с удоволствие ви каним на няколко много интересни събития! По повод 137-мата годишнина от Съединението на България, Нина Николина ще представи своя концерт-спектакъл Jazz & Traditions Vol. 2. Магичното събитие ще се състои на площад „Стефан Стамболов“ на 6-ти септември от 19:30 ч.

Малко по-късно през месеца, ще изкачим Бунарджика за третото издание на „Пътят към върха“. Очаквайте допълнителна информация относно музикалната програма скоро.

Е, няма как да пропусна и юбилейния концерт на група Остава, с който българските първопроходци на алтернативната музика отбелязват 30 години на сцена!

Прехвърляме се от любимия ни Пловдив в София, където на 10-ти и 11-ти септември най-добрите алтернативни български банди се събират за Rebel Rebel Vol. 2. Десетте банди от семейството на Projector Plus ще ни настроят на бунтарска вълна и ще ни заредят в края на отпускарския сезон!


избрано от магазина

принтове

принт Безвремие

Изложбата на Нула32, която бе част от Shake That Хълм, приключи, но може да намерите принтовете с избрани корици и илюстрации от списанието в нашия онлайн магазин. Всяка покупка подкрепя издаването на следващите броеве на Нула32.


хидрологически бюлетин

Актуална информация за нивото на река Марица в участъка на Пловдив. С ангажираност за вашата градска информираност и в помощ да правите по-правилните избори в живота си, предоставяме незаменимите данни:


Ако искате да получавате месечния онлайн бюлетин на Нула32 до имейла си, може да се абонирате тук.

Септември 2022 (бюлетин, бр. 13)
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!