SiteGround с жест към планината, нейните любители и спасители – първите 3 RECCO® детектора в България

арх. топалова
Тайната на квартала
16/02/2021
Град на художници
Защо… „Град на художници – част първа“?
31/03/2021
арх. топалова
Тайната на квартала
16/02/2021
Град на художници
Защо… „Град на художници – част първа“?
31/03/2021

SiteGround с жест към планината, нейните любители и спасители – първите 3 RECCO® детектора в България

siteground планината
Споделете

Kакво общо има IT компанията SiteGround, лидер в световен мащаб в областта на хостинг услугите, с планината и ПСС?

Българската технологична компания SiteGround подкрепи Планинска спасителна служба (ПСС) при Български Червен кръст в инициативата за безопасен и приятен престой в планината. През есента на миналата година, SiteGround дари средствата за осигуряването на първите три RECCO® детектора в България. Детекторите са високоспециализирано планинско оборудване, което помага за откриването на затрупани в лавини хора по най-краткия път и води до по-големи шансове за оцеляване. Макар RECCO® системата да се ползва в световен мащаб, до този момент Планинска спасителна служба не е имала възможността да си позволи наемането ѝ. А всички знаем колко важна е екипировката и добрата подготовка, както за хората - любители на планината, така и за планинските спасители.

siteground планината

По информация от сайта на БЧК, RECCO® е система от две части – активен детектор, носен от спасителя, и пасивна отражателна пластина, носена от туриста. Детекторът излъчва радио сигнал, който достига до отражателя, и се връща обратно към детектора, за да насочи спасителя към затрупания от лавината. Много от производителите на екипировка поставят такива отражатели за по-лесна откриваемост и добрата новина е, че в някои случаи, съвременните уреди RECCO® реагират и на почти всички електронни устройства като GSM, GPS, радиостанция, часовник, челник и др. Практическият обхват на ръчния детектор е 30 метра при лавинни отломки, което налага по-малък брой участващи спасителите и съкращава времето за откриване на пострадалите.

С грижа за всички в планината

Историята за това как SiteGround решават да помогнат е доста интересна. Първоначално ПСС стартират дарителска кампания, мотивирани от желанието да успеят да наберат средства за поне един RECCO детектор. Служител на SiteGround  вижда кампанията и я споделя с колегите си, което мотивира ръководството да я подкрепят на по-мащабно ниво. От SiteGround се свързват с ПСС и решават да осигурят пълните средства не за един, а за първите 3 RECCO® детектора в България. Те вече са в страната и са разположени на стратегически места в ски центровете в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“, Витоша, над Боровец – м. Маркуджиците, и в Рила – близо до Седемте рилски езера, обявяват от Планинската служба. Полезно да се знае е че самите детектори са лесно преносими и компактни и може да се ползват дори в повече лавинни райони, по преценка на ПСС.

Но какво общо има IT компания, лидер в световен мащаб в областта на хостинг услугите, с планината и ПСС? В екипа си SiteGround имат много скиори, сноубордисти и любители на планината. Традиция на екипа дори е да провежда дневно или нощно каране на ски и сноуборд заедно. За съжаление, всяка година всички чуваме за инциденти в планината. Като компания, поставяща грижата в основата на всичко, разбирайки за инициативата на ПСС, SiteGround не се поколебават нито за миг да се включат, за да подкрепят и допринесат не само за безопасността на своя екип, но за всички, които обичат планината. Но, разбира се, освен нуждата от специализирано оборудване и добра екипировка за планинските спасители, основен фактор за безопасност е личната отговорност на всеки един от нас.

Във време, в което вкъщиправенето е основно занимание и познатите градски развлечения са ограничени, мнозина се отправят към трудни трасета и върхове, често неподготвени, подценяващи условията и предупрежденията на спасителите. Затова SiteGround решават да разработят Наръчник за Безопасност в Планината като допълнителен принос към труда на доброволните отряди за планинско спасяване. Наръчникът е наличен за свободно сваляне на български и английски език, а скоро ще бъде разпространен и в удобен хартиен вариант и в множество планински хижи и бази, отново безплатно. Освен това, за още по-удобен достъп до важни контакти при инциденти в планината, SiteGround създават и специални уолпейпъри за мобилен телефон, които може да свалите и пробвате на смартфона си от тук

siteground планината
siteground планината

Колоездене, ски и сноуборд, зимни и летни изкачвания… Всички свързани с известен риск и предизвикване на собствените възможности. Но кога смелостта преминава в безразсъдство? Можете да чуете опитните планинари да отбелязват, че неправилно се хвалим с покоряването на даден връх. Природата и планината не могат да бъдат подчинени на човека, не могат да се покоряват, те само ни допуснат до себе си. И с това допускане ни подаряват и усещане за свобода, жизненост и докосната сетивност. Вярваме, че хората на SiteGround, но и вие - нашите читатели, ще се отправите към следващата дестинация в търсене на това усещане и със съзнанието за отговорно практикуване и уважение към благородния, но понякога безпощаден домакин - Планината. 


Заглавна фотография от Тодор Михайлов


SiteGround с жест към планината, нейните любители и спасители – първите 3 RECCO® детектора в България
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!