Три решения с малко разход и голяма полза

културното наследство
По отношение на културното наследство
07/10/2021
инфраструктура пловдив
Възелът на инфраструктурата
08/10/2021
културното наследство
По отношение на културното наследство
07/10/2021
инфраструктура пловдив
Възелът на инфраструктурата
08/10/2021

Три решения с малко разход и голяма полза

Георги Стоев
Споделете

Георги Стоев, икономист

Възхищавам се на онези решения на обществени проблеми, които с малко разход носят голяма полза. С много разход всеки може да постигне много, а политиците обикновено с много разход постигат малко.

Ето три, които ми се струва, че остават подценени или поне не са приоритет:

1. Маркировката на булевардите трябва винаги да е добра, независимо от другите качества (настилка например). Това създава поне базова рамка за критично нужното за Пловдив цивилизоване на градското шофиране. Значително улеснява нощното шофиране и намалява риска от инциденти.

2. Основните булеварди трябва да бъдат изчистени от спиращите за малко коли (до денонощното, баничките или заложната къща). Това с малко ресурс на полицията ще улесни значително трафика в града, който се превръща в основен проблем. С още по-малко разход и почти същия ефект като полза полицията може да работи активно по въпроса само в пиковите часове.

3. Синята зона трябва да се раздели с чичковците и лелите, които седят на столче на тротоара, за да събират таксата на ръка. Ползите не са толкова директни, но имиджово е много важно за “икономически тигър” като Пловдив. Да видиш такъв човек (и това впечатление да се потвърди от друг, който вдига бариера на паркинг) е тежък културен шок за всеки потенциален инвеститор.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Снимка © Личен архив


Три решения с малко разход и голяма полза
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!