Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric независима от природен газ

Костадин Добройков
Константин Добройков
06/10/2022
Октомври 2022 (бюлетин, бр. 14)
07/10/2022
Костадин Добройков
Константин Добройков
06/10/2022
Октомври 2022 (бюлетин, бр. 14)
07/10/2022

Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric независима от природен газ

Споделете

Компанията даде официален старт на разширението си, ще изгражда първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие.

В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, се състоя церемонията по първа копка на разширението на завода. Предстои създаването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, с които общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%, като ще бъдат открити 100 нови работни места. В същото време Schneider започва изграждането на първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие, което ще направи умната фабрика изцяло независима от природния газ.

На церемонията по първата копка, която се проведе на 12 септември, присъстваха официални лица, сред които и заместник-кметът на община Пловдив г-н Георги Титюков, представители на местните власти, медиите и партньори на компанията.

„От свое и от името на кмета на община Пловдив г-н Здравко Димитров, искам да ви поздравя със стартирането на тази инвестиция, което в тези тежки времена е много важно за устойчивостта на всеки бизнес. Използвам случая да изкажа и благодарността на община Пловдив към това, което правите за развитието на целия регион, защото отваряте своите врати за много настоящи и бъдещи инвеститори, защото показвате добрия пример, че тук на местна почва в и около Пловдив може да се развива един много успешен бизнес, който произвежда продукция за целия свят. От сърце ви желая много успехи и да продължаваме да развиваме съвместно Пловдив и региона“, сподели г-н Георги Титюков.

През последните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България.

През 2019 г. фабриката в Пловдив получава сертификат за Smart Factory и се подписва споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Чрез него българският завод става демонстрационна фабрика за иновативните процеси в производството за 14 държави и за потенциални инвеститори у нас.

Мария Топчийска, управител на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив; Виолета Кънчева, Изпълнителен директор на Сиенит строителна група, главен изпълнител на проекта; Георги Титюков зам-кмет на гр. Пловдив и Радослав Кошков
© Schneider Electric

„Днес е особено важен за всички нас ден, защото поставяме началото на строежа на така дълго планираното разширение на Умната ни фабрика в Пловдив. Schneider Electric е изключително динамична компания. Нашият основен фокус винаги са били хората и технологиите и как чрез високите технологични решения, които създаваме да разгръщаме нови възможности за обучение и по-висока квалификация на екипа ни. Зад всичките ни постижения стои именно професионализмът на целия екип на Schneider Electric в България и искам да благодаря на всички мои колеги за отдадеността, упоритостта и мащабните положителни промени, които постигаме заедно.“, сподели Радослав Кошков, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Като най-устойчивата корпорация в света за 2021 г. Schneider Electric има ясни ангажименти за въглеродна неутралност и NetZero до 2030 г. По време на разширението на Умната фабрика в Пловдив се правят важни стъпки за декарбонизация на дейностите.

г-н Георги Титюков и г-н Радослав Кошков © Schneider Electric

В този контекст Мария Топчийска, изпълнителен директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, постави акцент върху иновацията в завода, свързана с използването на геотермална енергия като начин за постигане на пълна независимост от природен газ. „Предвиждаме изграждането на геотермална система, като термопомпени агрегати ще използват температурата на геотермалните води и ще произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати ще осигуряват чрез постоянната температура на земята пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода, като по този начин ще постигнем над 70% икономия на електрическа енергия.“

Две седмици по-късно, на 27 септември, компанията бе отличена от изпълнителния екип на Institutional Investor за развита Европа с приза „Най-уважаваната компания в Европа“ за 2022 г.

Schneider Electric взе 7 първи места в различни категории, както и като „Най-добрата компания за връзки с инвеститорите“ в промишлеността (като призът обхваща секторите на аерокосмическата и отбранителна индустрия, капиталовите стоки, транспорта и бизнес услугите).

Наградите за 2022 г. включват още и „Най-добър главен изпълнителен директор“ за Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric, „Най-добър финансов директор“ за Хилари Максън, финансов директор на Schneider Electric Group, и „Най-добър експерт по връзки с инвеститорите“ за Амит Бала, старши вицепрезидент за връзки с инвеститорите в Schneider Electric, в сектора „Капиталови стоки“. Компанията също получи признание като „Най-добра в ESG (екологично, социално и корпоративно управление)“ и с „Най-добър управителен съвет“ в своя сектор.

Годишната класация-проучване на Institutional Investor измерва ефективността и обхвата на връзките с инвеститорите на европейските компании.

Изпълнителният екип за развита Европа на Institutional Investor 2022 анкетира анализатори от страната на купувачите, парични мениджъри и изследователи от страната на продавачите във фирми за ценни книжа и финансови институции, които покриват Европа. Резултатите от проучването отразяват мненията на 1380 инвестиционни професионалисти от 632 фирми за финансови услуги.

© Schneider Electric

От 2021 г. насам Schneider Electric увеличава усилията си за устойчивост със старта на новата си Програма за устойчиво въздействие на Schneider (SSI) с хоризонт 2021-2025 г. Schneider също така поставя акцент върху своя консултантски бизнес за устойчивост, за да подкрепи повече партньори и клиенти за тяхната собствена устойчива трансформация.

Тази двояка стратегия за устойчивост е в основата на амбициите за растеж, споделени с инвеститорите по време на Годишното общо събрание на Schneider Electric за 2022 г. Изключителното представяне в сферата на ESG потвърждава силните амбиции за растеж на Групата, свързани с устойчивостта.


Още за Schneider Electric от Нула32 четете тук:

Schneider ElectricБългария получи наградата „Бизнес лидер на годината“

„Life Is On“ е висока отговорност

Schneider Electric инвестира в разширение на Умната си фабрика в Пловдив


Заглавна фотография: г-н Радослав Кошков © Schneider Electric

Schneider Electric
Schneider Electric
Лидер в дигиталната трансформация и енергийните решения и най-добър работодател на България за 2022 г., Schneider Electric е сред основните рекламни партньори на списание Нула32.
Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric независима от природен газ
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!