Джазовият брой
Джазовият брой вече достъпен за четене онлайн
март 28, 2020
Милчо Левиев
The man from Plovdiv
април 2, 2020

Защо… Джазовия брой?

Джазовия брой

На Владимира, която ни гледа от небето
Защо… Джазовия брой? Какво е джазът? Естетика, манталитет, свободомислие?! Импровизация, отношение към света и времето, стремеж непрекъснато да търсиш? Или просто един труден за разбиране стил, останал встрани от популярната представа за изкуство, но може би – една от най-висшите му форми… в този кръстопътен град, който винаги е бил малко по-тъжен от останалите. Джазът – тази светла музика, плод на много мрак понякога, както го нарече Мирослава Кацарова.

Деветнайсетият ни брой не е нищо повече от поредното ни изумление. Този път от съдбите на някои от джазовите величия на страната и на света въобще. Обръщаме поглед към местните традиции в жанра, водени от любопитството и от въодушевлението си, което героите на броя предизвикват у нас. Всичко, което Ви очаква в джазовия брой, е продиктувано от любовта ни към джаза и от необходимостта ни като автори да опишем световете, които той ни разкрива. Опитваме се да разкажем – като лаици! – тези необятни истории в тази малка книжка, не просто защото без тях не може, а и защото тъкмо в джаза открихме може би най-доброто музикално превъплъщение на Пловдив.

Някъде пишеше, че за да се идентифицираш с джаза и за да го заобичаш, трябва да му се довериш напълно и да си много наясно със себе си. Докато дописваме последните редове на настоящия брой, се питаме – не важи ли същото и за града, който си мислим, че познаваме, докато той не спира да ни изненадва, да се претворява непрекъснато? Отвъд условноститеи строгостта на други жанрове, столици и химни.

Градът и музиката са толкова идентични в чувствителността си – в радостта от живеенето, но и в гордостта от болката, в тихото кървене и в достойнството на самотата…

Представяме Ви деветнайсетата част от пъзела: Джазовия брой!

Джазовият ни брой вече е достъпен за четене в платформата Issuu тук. Ако сте пропуснали онлайн премиерата му в събота вечер, можете да гледате представянето във Facebook страницата ни или в Youtube канала на Studio32.

Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!