Георги Стоев
Три решения с малко разход и голяма полза
октомври 7, 2021
Ласка Ненова
Чистота на публичните пространства
октомври 11, 2021

Възелът на инфраструктурата

инфраструктура пловдив

Пътната инфраструктура на града е дълга и щекотлива тема, която обаче засяга всички – шофьори, пътници в градския транспорт, велосипедисти и пешеходци. Една функционална, добре планирана и качествена транспортна инфраструктура би съдействала за бързото, лесно и безопасно придвижване от точка А до точка Б.

Нефункционалната регулация на трафика е сред онези неща, които с години висят без решение в общественото пространство, въпреки многобройните проекти и предизборни кампании. Проблемът със състоянието на пътищата и начините за придвижване в града е свързан и с други недостатъци на любимия Пловдив като мръсния въздух, задръстванията, шума и липсата на паркоместа и катастрофите, които са пряко следствие от него. Така например една още по-добре изградена мрежа от велоалеи би насърчила много хора да използват велосипед вместо кола и поне отчасти да спрем да виждаме паркирани по тротоарите коли в кварталите.

Въпросът е защо въпреки високите данъци в Пловдив, лошата инфраструктура все още е една от водещите причини животът тук да е ненужно труден.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?


Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!