Воля да се усъвършенстваш

Пловдив (не) чете?
03/11/2023
Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
05/01/2024
Пловдив (не) чете?
03/11/2023
Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
05/01/2024

Воля да се усъвършенстваш

Споделете

Точно година след бр. №30 на сп. Нула32 „Plovdiv Calling“, посветен на експат общността в града, се срещаме с берлинчанина Рубен Кльосген, който избра Умната фабрика на Schneider Electric за своята професионална реализация! Разговаряме с него за мотивацията му да се развива тук и за дигитализацията, която за него е лепилото на компанията.

Имате ли много чуждестранни колеги тук?

Аз съм първият германец от известно време насам, но имаме доста колеги от други страни.

Какво те привлече тук?

Аз съм от Берлин. След завършването на магистратурата ми в Техническия университет работих за Schneider и харесах компанията. После ми предложиха различни позиции, повечето в Германия, но една от тях беше в България като дигитален инженер. По-рано бях живял и учил в Южна Корея, харесах предизвикателството и вълнението от различната култура и си казах защо не. Никога не бях идвал в България. Тотално различна среда, икономика, природа. Вече съм тук от две години.

Каква беше най-голямото предизвикателство?

Езикът на първо място, кирилицата. Манталитетът на хората в сравнение с този на германците, които могат да са малко студени и скучни (не всички, но някои от тях). Чувствам, че в България и специално в Пловдив имаме айляк, много хора са айляк, оценявам това. За разлика от скоростта на живота в Берлин, където всеки бърза, тук хората оценяват свободното си време повече, което е много важно. Хората са земни, тясно свързани със средата и историята си. Харесвам това и мотивацията да се надгражда над това наследство.

Каква е твоята позиция?

Стартирах като дигитален инженер, което означава, че внедряваме дигиталните решения в средата на фабриката. Това включва всичко от програмирането на машина до извличането на данните, съхранението и визуализацията им. Грижим се за целия поток на данни. След година поех ръководството на екипа от девет души. Сега правим същото, но в по-голям мащаб. Като международна компания в Schneider Electric работим с 95 други завода в Европа, имаме много проекти, които се разработват другаде, но могат да се управляват оттук, както и обратно. Крайната цел е да подобряваме цялата си мрежа. Усещането е за нещо много по-голямо, отколкото е заводът тук.

Грижим се за внедряването на дигиталните решения, за киберсигурността на фабриката, и за измерването на това колко умна точно е фабриката – от алгоритми за изкуствен интелект, през роботи, умни камери. Екипът ни осигурява безпроблемната употреба на тези инструменти, за да можем да се занимаваме повече с интересната работа и по-малко с досадната. За да сме в края по-умни, по-ефикасни и да спестяваме ресурси.

Каква според теб е представата на хората за дигитализацията?

За по-младите поколения звучи професионално, ние сме израснали с нея и харесваме нещата да са лесни. Има и поколения, израснали в друга среда, които са със смесени чувства, защото нямат опита с нея и им изглежда по-сложно. Много от работата ни тук е фокусирана върху две неща: първото е внедряване на най-добрите решения, за да подобрим процесите си (дизайна на тази система е наша работа) и второто е създаването на добра база, над която да надграждаш. Ако някой дойде сега и каже, че имаме нужда от повече изкуствен интелект, няма как да се случи ефикасно, ако хората, които ще работят с него, не се чувствам сигурно и комфортно. Има нужда от база, на която да се разгърне този потенциал, от процеси стъпка по стъпка, които да разтоварят напрежението. В края на краищата подкрепяме хората. Не ги заместваме, а подобряваме живота им.

Как си представяш Пловдив в тази посока?

В краткосрочен план за хора като мен от други държави дигитализацията е много полезна от гледна точка на достъпността до информация и установяването тук. Бих подобрил двуезичността на града, за да могат хората, местни или не, да откриват информацията, която им е нужна – какви събития има, как да се придвижваш или запазиш час при лекаря, как да наемеш кола под наем. Тези неща не са адаптирани към нуждите на много хора. Овластяването на хората в решаването на проблемите им също може да се дигитализира, когато говорим за бюрокрация. Имаш проблем и започваш да търсиш информация. Това е първата бариера.

Играеш баскетбол професионално тук. Разкажи ни повече!

Всъщност е полупрофесионален, във втора лига сме. Състезавам се за „Локомотив“ Пловдив. Играл съм баскетбол цял живот, за момент беше животът ми. Ние сме нов отбор и имаме много добри играчи, някои от които бивши национали. В лигата има страхотни отбори като „Хебър“ Пазарджик, които са първи в момента и вероятно ще се изкачат нагоре. Радвам се, че все още съм във форма и мога да допринеса на това високо ниво.

Как разбираш мотото на компанията Life is On?

За мен репрезентира истински активен и целенасочен подход към работата. Не идваме тук, за да минава времето, а после да си отидем неудовлетворени вкъщи. Това да сме включени, да сме активни, да имаме цел и да има ефект от работата, тя да има значение за промяната в дигитален план. Life is On е да подхождаме активно, със знанието защо го правим.

Търсите ли нови колеги?

Ние сме много млад и динамичен екип. Винаги търсим още, в дигиталния свят промените се случват много бързо. Оценяваме всяка подкрепа, която можем да получим. Дигиталният отдел се разклонява буквално във всички посоки – качество, поддръжка, човешки ресурси или производство. Дигиталният път е винаги отворен, защото всичко е свързано. Бих казал, че това е лепилото на компанията.

Нужно ли е да имаш бекграунд като инженер, за да станеш част от Schneider Electric?

Не. В зависимост от позицията очакваме знание, но компанията осигурява търпение и подготовка за придобиването на много от нужните умения. Първото е да не те е страх от технически и дигитални теми, да имаш волята да се усъвършенстваш.

Schneider Electric
Schneider Electric
Лидер в дигиталната трансформация и енергийните решения и най-добър работодател на България за 2022 г., Schneider Electric е сред основните рекламни партньори на списание Нула32.
Воля да се усъвършенстваш
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!