печени чушки
Миризмата на печени чушки ме кара да се чувствам у дома
октомври 9, 2020
история и бъдеще
Съчетанието между история и бъдеще е наше естествено амплоа
октомври 19, 2020

Понятието „време за себе си“ промени смисъла си за нас

време за себе си

Понятието „време за себе си“ промени смисъла си, откакто сме тук

Румен Русев, анализатор

Преди година с приятелката ми се преместихме от София в Пловдив. Причината беше отлично предложение за работа, което впоследствие, когато започнах работа, се оказа крайно разочароващо. Напуснах още преди да донесем цялото си обзавеждане.

В тази ситуация най-лесното решение беше да опразним квартирата в Пловдив и да се приберем в София. Обаче времето, което вече бяхме прекарали тук, ни беше разколебало.

Мисля, че това, с което Пловдив най-силно ни плени, беше усещането, че продължителността на денонощието тук не е 24 часа, а осезаемо повече.

Когато не си прекарал няколко часа на ден в задръствания, търсене на паркомясто, претъпкани паркове, претъпкани квартали, претъпкано всичко, а си прекарал това време с близките си, правейки каквото най ти се прави, тогава усещането е, че си откраднал отнякъде няколко часа. Тогава започваш да откриваш и малките радости в градския пейзаж, които забързаното ежедневие скрива от погледа. А в Пловдив местата за подобен вид съзерцание са наистина много.

В Пловдив открихме, че можем да живеем едновременно в голям и модерен, но същевременно древен, уютен и компактен град.

За нас понятието „време за себе си“ промени смисъла си, откакто сме тук. Вероятно именно това е в основата на прословутото безвремие, за което цяла България говори, а само Пловдив познава.


Текстът е част от юбилейния брой на списание Нула32 – 32 причини да обичаш Пловдив

Празникът на Нула32 – триумф на списанията изобщо
5 корици за 5 години Нула32

Подкрепете списание Нула32 с месечно дарение в Patreon!