Защо… „Антракт“?

Преди премиерата на „Антракт“
22/12/2021
все още млади
Най-четеното на nula32.bg през 2021
29/12/2021
Преди премиерата на „Антракт“
22/12/2021
все още млади
Най-четеното на nula32.bg през 2021
29/12/2021

Защо… „Антракт“?

Споделете

На Владимира, която ни гледа от небето

Това е брой, посветен не само на вековната културна институция Пловдивски драматичен театър, жив спомен за най-чистия стремеж на българите към духовност, не само на 140-те сезона, хилядите представления, грамадите от думи, действия, жестове, музика, светлина и аплодисменти. 

Новият брой на Нула32 е и светъл щрих за онези няколко часа от нашите кратки животи, в които се отказваме от ежедневието си и се качваме нервно по стълбите на театъра. Търсим моментите, когато след представление всичко губи основанието си за съществуване, когато мълчанието ти отеква след репликите за някаква голяма тайна, която само в театъра и само за малко си успял да узнаеш. Брой за всичките пъти, когато само аплодисментите не стигат.

В следващите страници няма как да разкажем голяма част от историята на Пловдивския театър. Няма да изчерпаме имената на всички, вградили живота си в сцената и заслужили безсмъртието си в изкуството. Ще се опитаме да очертаем важността на театъра за нашия живот, която невинаги осъзнаваме напълно. Ще Ви разходим из задкулисието в свят, където тази дума не е мръсна. Ще разкажем за вечната роля на човешкото.

Антрактът на Нула32 е онази пауза в бутафорната сериозност на дните ни, когато излизаме във фоайето и започваме да си говорим за сезоните, за вятъра, за смъртта и за котките следобед. После дълго се търсим в мрака на сцената и си тръгваме. 

В брой 26 разказваме още за книгите, филмите, хората и проблемите, които ни провокираха в последното тримесечие. Промените в редакционно и визуално отношение, които разработихме в отиващата си година, са резултат от качественото обновление на списанието, случващо се сякаш напук на естетическото отстъпление на всички нива. „Животът трябва да бъде критикуван, за да бъде подобрен“– пише Любен Гройс в свое есе от 1980 г., което имаме привилегията да публикуваме тук. Признателни сме на всички, които го правят между кориците на Нула32

Илия Димитров
Илия Димитров
Роден в Пловдив в горещия юли на 1995 година. Завършва Българска филология в Пловдивския университет в търсене на една единствена дума. В Нула32 се опитва да докаже, че геният на мястото е по-силен от хората, че всичко може да бъде и друго, че нещата са най-хубави, когато не се говори много за тях.
Защо… „Антракт“?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!